Het nemen van de trap kan het risico op hartziekten en vroegtijdig overlijden verminderen

Het nemen van de trap kan het risico op hartziekten en vroegtijdig overlijden verminderen

Op zoek naar een eenvoudige manier om de gezondheid van uw hart te verbeteren en langer te leven? Sla de lift of roltrap over en neem de trap, zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. Onderzoekers ontdekten dat mensen die regelmatig de trap namen een lager risico hadden om te overlijden aan een hartaandoening of door welke oorzaak dan ook, vergeleken met mensen die de trap oversloegen. Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd op ESC Preventive Cardiology 2024, een wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC).

“Als je de keuze hebt om de trap of de lift te nemen, ga dan voor de trap, want dat zal je hart helpen”, zegt studieauteur Sophie Paddock, MBBS, van de Norwich University Hospital Foundation Trust en de University of East. Anglia en Norfolk in Engeland, in een persbericht.

“Zelfs korte uitbarstingen van fysieke activiteit hebben gunstige gevolgen voor de gezondheid, en korte periodes van traplopen zouden een haalbaar doel moeten zijn om te integreren in de dagelijkse routines”, aldus Dr. Paddock.

Alle activiteiten tellen mee voor uw wekelijkse fysieke activiteitsdoel

De algehele voordelen van die korte uitbarstingen van activiteit leidden tot een grote verandering in de Amerikaanse richtlijnen voor fysieke activiteit van 2018.

Eerdere aanbevelingen stelden dat een ‘oefening’ minimaal 10 minuten moest duren om te kunnen meetellen voor het doel van 150 tot 300 minuten per week matige fysieke activiteit of 75 tot 100 minuten krachtige activiteit. De bijgewerkte richtlijnen hebben daar echter verandering in gebracht elk activiteit (zelfs zaken als een stevige wandeling over de parkeerplaats of het stofzuigen van het huis) kunnen meetellen voor uw dagelijkse activiteitsdoelen.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen, haalt de meerderheid van de volwassenen volgens de auteurs niet de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging. In de Verenigde Staten haalt slechts ongeveer 1 op de 4 volwassenen wekelijks de aanbevolen bewegingsdoelen.

Traplopen verminderde het risico op overlijden met bijna 40 procent

Om erachter te komen of zoiets eenvoudigs als traplopen de risico's op hartziekten en voortijdige sterfte zou kunnen verminderen, verzamelden onderzoekers het beste beschikbare bewijsmateriaal en voerden ze een meta-analyse uit van negen onderzoeken met bijna een half miljoen deelnemers.

Zowel gezonde deelnemers als mensen met een voorgeschiedenis van een hartaanval of perifere arteriële ziekte werden geïncludeerd, en de leeftijden varieerden van 35 tot 84 jaar oud.

Vergeleken met het niet traplopen werd traplopen in verband gebracht met een 24 procent lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook en een 39 procent lager risico op overlijden aan een hartziekte. Het nemen van de trap werd ook in verband gebracht met een verminderd risico op hartziekten, waaronder een hartaanval, hartfalen en beroerte.

Deze bevindingen suggereren dat het integreren van traplopen in uw dagelijks leven beschermende voordelen zou kunnen hebben, aldus Paddock.

Kunnen sommige van deze voordelen ontstaan ​​doordat mensen die de trap nemen andere gezonde gewoonten hebben, zoals regelmatig sporten of een gezond dieet volgen? Misschien wel, zegt Paddock. “Hoewel onze systematische review geen rekening hield met andere factoren, zoals voeding en andere lichaamsbeweging, deden veel van de originele artikelen die in de analyse waren opgenomen dat wel. Dit zou een belangrijke factor zijn in toekomstige studies, vooral als we objectief de optimale hoeveelheid en intensiteit van traplopen zouden meten, wat volgens mij belangrijk is om te doen”, zegt ze.

Hoeveel trappen zijn er nodig om gezondheidsvoordelen te behalen?

“Ons onderzoek suggereerde dat hoe meer trappen er worden beklommen, hoe groter de voordelen zijn, maar dit moet worden bevestigd. Dus, of je nu op het werk, thuis of ergens anders bent, neem de trap”, aldus Paddock.

Deze bevindingen ondersteunen een eerder onderzoek uit 2023 waaruit bleek dat het beklimmen van minstens vijf trappen per dag het risico op hart- en vaatziekten met 20 procent kan verminderen, zegt Laxmi Mehta, MD, cardioloog en klinisch professor in de interne geneeskunde aan het Wexner Medical Center in het Ohio State Universiteit in Columbus. Dr. Mehta was niet betrokken bij het onderzoek.

Deze bevindingen toonden aan dat korte uitbarstingen van traplopen met hoge intensiteit een tijdefficiënte en gemakkelijk toegankelijke manier kunnen zijn om de cardiorespiratoire conditie en het cholesterolgehalte in het bloed te verbeteren, concludeerden de auteurs. En in tegenstelling tot meer gestructureerde bewegingsactiviteiten zijn er geen speciale apparatuur of sportschoolkosten vereist, schreven ze.

Het kan voor mensen met bepaalde aandoeningen lastig zijn om te beginnen met traplopen

Er zijn bepaalde gezondheidsproblemen die het traplopen lastig kunnen maken, zegt Mehta. “Bijvoorbeeld ernstige klepaandoeningen, ernstig hartfalen, onderliggende longaandoeningen of slopende gewrichtsproblemen. Als iemand twijfelt over de veiligheid van traplopen, moet hij of zij met zijn arts praten”, zegt ze.

5 Trappen Klinkt onmogelijk? Hier leest u hoe u aan de slag kunt

Gezien de bewezen voordelen zou traplopen een goede manier kunnen zijn om gedurende de dag kleine oefeningen te doen en zou voor de meeste mensen haalbaar moeten zijn, zegt Mehta.

Ze suggereert dat nieuwkomers op het gebied van beweging beginnen met één trap en langzaam hun capaciteit in de loop van de tijd opbouwen. “Ik denk dat het verstandig is om met een paar vluchten te beginnen en van daaruit verder te bouwen. We weten nog steeds niet hoeveel trappen we dagelijks moeten beklimmen om ons hart te beschermen. Sommige onderzoeken (zoals het hierboven genoemde) hebben gesuggereerd dat vijf tot zes vluchten per dag (50 tot 60 trappen) voldoende zijn”, zegt Mehta.

Als u na slechts een of twee vluchten absoluut buiten adem bent, betekent dit dan dat u te veel heeft binnengekregen of dat uw lichaam zich zal aanpassen? Als je helemaal in de war bent nadat je een paar trappen op bent gelopen, is het belangrijk om dit met je zorgverlener te bespreken, zegt ze. “Soms kan de kortademigheid te wijten zijn aan aanzienlijke medische problemen zoals ongecontroleerde hoge bloeddruk, of niet-gediagnosticeerde aandoeningen zoals coronaire hartziekte, hartfalen of COPD”, zegt Mehta.

Het kan ook zijn dat je al deze dingen niet hebt. Je kunt dit het beste aan je provider laten bepalen, zegt ze. “In sommige gevallen kan het feit dat je buiten adem bent te wijten zijn aan gewichtstoename of deconditionering door hellingsoefeningen, en kan het beter worden naarmate je conditie verbetert”, zegt Mehta.

Vergelijkbare berichten