Wat is tatoeage verwijderen?

Tips voor het overwinnen van veelvoorkomende slaapverstoorders

EH: Zijn er momenten in ons leven of in bepaalde levensfasen waarop we meer slaap nodig hebben?

Michael Grandner: Jongere mensen hebben meer slaap nodig. Dit geldt ook voor adolescenten – en te vaak hebben adolescenten slaapgebrek. Jongere volwassenen hebben mogelijk ook meer slaap nodig voor optimaal functioneren (volgens de CDC).

Hoeveel slaap heb je werkelijk elke nacht nodig?

TC: Naarmate we ouder worden en in onze schemerjaren terechtkomen, neemt de hoeveelheid slaap die we krijgen af. Er is nog steeds een beetje discussie over de vraag of onze behoefte voor slaapveranderingen of als onze vaardigheid slapen verandert – maar hoe dan ook, slaap is dat super belangrijk gedurende de hele levensduur.

Kamerlid DUS: Perioden van groei vereisen meer slaap. Dit betekent dat baby's, kinderen en adolescenten beslist meer slaap nodig hebben dan volwassenen. Maar zwangerschap is ook een toestand van groei en ontwikkeling, en tijdens de zwangerschap is er meer slaap nodig.

Korte en lange slaap tijdens de zwangerschap worden in verband gebracht met een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes en ongunstige zwangerschapsuitkomsten.

EH: Wat zijn enkele slaapverstoorders die eigenlijk waarschuwingssignalen kunnen zijn dat er een groter gezondheidsprobleem aan de hand is?

Jade Wu: Slaperigheid overdag (meer dan alleen ‘na de lunchdip’) kan een teken zijn van een slaapstoornis, en kan ook meer slaapproblemen veroorzaken als iemand lange dutjes doet. Het tegenovergestelde – zich dagenlang niet slaperig voelen – kan duiden op een stemmingsepisode (bijvoorbeeld hypomanie).

TC: Super hard snurken (luid genoeg om door deuropeningen te kunnen horen), hoge bloeddruk en als bedpartners zeggen dat je stopt met ademen en wakker wordt tijdens de slaap, is een enorme rode vlag. Deze zijn zeer indicatief voor obstructieve slaapapneu, een aandoening die zeer schadelijk kan zijn voor uw algehele gezondheid. Gelukkig kan dit via een slaaponderzoek worden bevestigd en grotendeels worden behandeld met zaken als CPAP.

Symptomen die betekenen dat u mogelijk slaapapneu heeft en gescreend moet worden

EH: als ik merk dat er bij mij (of mijn bedpartner) slaapsignalen gebeuren, wie zie ik dan?

Slaaponderzoeksvereniging: Een gesprek voeren met uw huisarts is een goede eerste stap. Afhankelijk van uw klachten kunnen zij u doorverwijzen naar een psycholoog of slaapspecialist. Ze kunnen mogelijk ook een slaaptest bestellen om verder te onderzoeken wat het probleem kan zijn.

Vergelijkbare berichten