Kan teveel vitamine D schadelijk voor je zijn?

Kan teveel vitamine D schadelijk voor je zijn?

De dood van een 89-jarige man in Engeland heeft onlangs media-aandacht gekregen na de publicatie van een lijkschouwersrapport dat het dodelijke ongeval in verband bracht met vitamine D.

David Charles Mitchener werd opgenomen in een plaatselijk ziekenhuis in Surrey met hypercalciëmie, een aandoening waarbij de calciumspiegels in het bloed boven normaal zijn. Uit laboratoriumtests bleek dat hij een vitamine D-gehalte had dat maximaal kon worden geregistreerd. Hij slikte al minstens negen maanden vitamine D-supplementen.

“Hypercalciëmie kan optreden bij zeer hoge vitamine D-doses of matige doses bij personen met ernstige aandoeningen”, zegt Lawrence Appel, MD, MPH, hoogleraar geneeskunde aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

Uit een autopsie bleek dat de doodsoorzaak van Mitchener vitamine D-toxiciteit en hypercalciëmie was, samen met ischemische hartziekte (veroorzaakt door vernauwing van de slagaders), congestief hartfalen en chronisch nierfalen.

Hoge calciumwaarden in het bloed kunnen leiden tot afzettingen in de slagaders en organen, waardoor cardiovasculaire en andere gezondheidsrisico’s toenemen.

Waarom überhaupt vitamine D nemen?

Zoals de National Institutes of Health (NIH) uitlegt, zijn er legitieme redenen om vitamine D in te nemen. De voedingsstof helpt het lichaam calcium te absorberen en sterkere botten op te bouwen en is essentieel voor het goed functioneren van spieren, zenuwen en het immuunsysteem.
Een grote studie uit 2009 noemde vitamine D-tekort een ‘groeiende epidemie’. Volgens een onderzoek van Consumer Reports leidde dit tot interesse in supplementen.
Volgens sommige schattingen gebruikt een derde of meer van de Amerikaanse volwassenen van 60 jaar of ouder vitamine D-supplementen, en bijna een kwart van de Amerikanen heeft vitamine D-bloedspiegels die te laag of onvoldoende zijn voor de botten en de algehele gezondheid.
Een onderzoeksrapport voorspelde dat de wereldwijde verkoop van vitamine D zou stijgen van 1,3 miljard in 2022 naar 1,9 miljard in 2027.

De waanzin om vitamine D breidde zich uit samen met onderzoeken die vooral observationeel waren en een verband aantoonden tussen vitamine D-tekort en een verhoogd risico op een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Uit verschillende klinische onderzoeken is echter gebleken dat vitamine D weinig of geen voordelen biedt bij de preventie of behandeling van hart- en vaatziekten, kanker, astma, diabetes of botbreuken.

“Vitamine D-supplementen zijn aan consumenten oververkocht als middel om veel ziekten te voorkomen of te behandelen”, zegt Dr. Appel, eraan toevoegend dat supplementen de gezondheid van de botten ondersteunen.

Hoeveel vitamine D moeten mensen krijgen?

De hoeveelheid vitamine D die u dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van uw leeftijd; Volwassenen jonger dan 70 jaar hebben volgens de NIH een dagelijkse dosis van 15 microgram (mcg) of 600 IE (internationale eenheden) nodig, en volwassenen van 70 jaar en ouder hebben 20 mcg (800 IE) nodig.

“De vitamine D-behoefte varieert van persoon tot persoon, en de beoogde vitamine D-niveaus zijn niet door alle professionele verenigingen overeengekomen”, zegt Denise Millstine, MD, een internist op de afdeling integratieve geneeskunde van de Mayo Clinic in Phoenix, Arizona.

Hoewel veel mensen voldoende vitamine D binnenkrijgen uit natuurlijke bronnen (voedsel en zonneschijn), kunnen degenen die een supplement nodig hebben, kiezen uit twee vormen van vitamine D: D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Hoewel beide typen dezelfde voordelen bieden en goed door het lichaam worden opgenomen via de dunne darm, heeft onderzoek aangetoond dat D3 krachtiger is en dat het lichaam de D3-niveaus langer vasthoudt.

Een bloedtest kan een vorm van vitamine D meten die bekend staat als 25-hydroxyvitamine D om te zien of u voldoende van de voedingsstof binnenkrijgt.

“Ik raad vitamine D-supplementen niet aan voor de algemene gezondheid; Maar als je vitamine D-supplementen wilt innemen, zou ik niet meer dan 1.000 IE per dag aanraden”, zegt Dr. Appel. De NIH merkt op dat de bovengrens voor volwassenen 100 mcg (4.000 IE) is.

Hoe weet u of u zich in de vitamine D-gevarenzone bevindt?

Vitamine D-toxiciteit of hypervitaminose D is uiterst zeldzaam en het is vrijwel onmogelijk om de aandoening te ontwikkelen door blootstelling aan de zon of door voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten, aldus Dr. Millstine.

Als u regelmatig excessieve dagelijkse hoeveelheden supplementen inneemt, loopt u het risico een overdosis te nemen en uw gezondheid – en zelfs uw leven – in gevaar te brengen.

Symptomen van een extreem hoge vitamine D-inname zijn onder meer zwakte, vermoeidheid, depressie, verwarring, stupor of coma, polyurie (overmatig plassen), nefrolithiase (nierstenen), nierfalen, verkalkingen in zachte weefsels, conjunctivitis (vaak roze ogen genoemd), koorts, koude rillingen, anorexia, misselijkheid, braken en constipatie.

Om uw D-consumptie in de gaten te houden, raden gezondheidsautoriteiten aan om de voedingswaarde-etiketten op producten te controleren op de hoeveelheid vitamine D in een voedingsmiddel of drank. Dietary Guidelines for Americans geeft ook een overzicht van voedingsmiddelen die rijk zijn aan D (zoals vis, melk, yoghurt, kaas en paddenstoelen), en de hoeveelheden van de voedingsstof in elk daarvan.

Als u dagelijks een vitamine D-supplement of een multivitamine gebruikt, controleer dan het etiket en weet hoeveel u binnenkrijgt. “In mijn praktijk zie ik dat veel mensen meerdere producten gebruiken die vitamine D bevatten, wat gemakkelijk kan oplopen”, zegt Millstine.

Etiketwaarschuwingen over overmatige hoeveelheden van deze vitamine zijn niet vereist. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) keurt claims over voedingssupplementen of andere etikettering over het algemeen niet goed voordat het product op de markt wordt gebracht.

In het rapport van de lijkschouwer over de man die een overdosis vitamine D had genomen, stond dat er geen waarschuwingen op of in de verpakking van de supplementen stonden waarin de specifieke risico’s of bijwerkingen van het nemen van vitamine D-supplementen werden beschreven.

“Naar mijn mening bestaat het risico dat er in de toekomst sterfgevallen zullen plaatsvinden tenzij er actie wordt ondernomen”, schreef assistent-lijkschouwer Jonathan Stevens in het rapport.

Stevens suggereerde dat de huidige etiketteringsvereisten niet ingaan op de potentieel zeer ernstige risico’s en bijwerkingen van overmatige vitaminesupplementen, en dat passende waarschuwingen en richtlijnen over de dosering toekomstige sterfgevallen kunnen helpen voorkomen.

Vergelijkbare berichten