Wegovy (Semaglutide) goedgekeurd door de FDA om hartaanvallen en beroertes te voorkomen bij volwassenen met overgewicht of obesitas

Wegovy (Semaglutide) goedgekeurd door de FDA om hartaanvallen en beroertes te voorkomen bij volwassenen met overgewicht of obesitas

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het afslankmedicijn Wegovy (semaglutide) goedgekeurd voor het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, hartziekten en beroertes bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Het bureau zegt dat het injecteerbare medicijn moet worden gebruikt “naast een caloriearm dieet en verhoogde fysieke activiteit.”

“Wegovy is nu het eerste medicijn voor gewichtsverlies dat ook is goedgekeurd om levensbedreigende cardiovasculaire gebeurtenissen te helpen voorkomen bij volwassenen met hart- en vaatziekten en obesitas of overgewicht”, zegt John Sharretts, MD, directeur van de afdeling diabetes, lipidenstoornissen. en zwaarlijvigheid in het Center for Drug Evaluation and Research van de FDA, geciteerd in het persbericht van de FDA.

“Deze patiëntenpopulatie heeft een hoger risico op cardiovasculair overlijden, een hartaanval en een beroerte. Het bieden van een behandelingsoptie waarvan is bewezen dat deze dit cardiovasculaire risico verlaagt, is een grote vooruitgang voor de volksgezondheid”, voegde hij eraan toe.

Wegovy, dat hetzelfde actieve ingrediënt heeft als het type 2-diabetesmedicijn Ozempic, werd in 2021 al door de FDA goedgekeurd voor gewichtsverlies bij volwassenen met overgewicht of obesitas die minstens één andere gewichtsgerelateerde aandoening hebben, waaronder diabetes type 2, hoge bloeddruk bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.

In een nauwlettend gevolgd klinisch onderzoek in een laat stadium, gepubliceerd in november 2023, verminderde Wegovy het risico op aan hartziekten gerelateerde sterfte, hartaanvallen en beroertes met 20 procent bij volwassenen met overgewicht of obesitas met hartaandoeningen, vergeleken met een placebo.

De vraag naar deze nieuwe afslankmedicijnen overtreft al maanden het beschikbare aanbod. Maar Novo Nordisk, dat zowel Wegovy als Ozempic maakt, zei dat het dit jaar het aanbod van Wegovy-startdoses geleidelijk zal gaan vergroten. De nieuwe goedkeuring zal de vraag zeker nog verder vergroten, waardoor het voor meer mensen mogelijk gemakkelijker wordt om verzekeringsdekking te krijgen.

Dit is een actueel verhaal en zal worden bijgewerkt.

Vergelijkbare berichten