Onze 12 grootste gezondheidsverhalen van beroemdheden van 2023

Onze 12 grootste gezondheidsverhalen van beroemdheden van 2023

Oprah Winfrey omarmde medicijnen voor gewichtsverlies. Taylor Swift werd een voorbeeld van fysieke fitheid. Matthew Perry bezweek aan een verslaving. De ervaringen van deze sterren vonden weerklank, misschien omdat ze de hoop, ambities en worstelingen weerspiegelen die zo velen van ons delen als het om onze gezondheid gaat.

Hierbij een terugblik op een opmerkelijk jaar.

1. Shannen Doherty’s fase 4 borstkanker verspreidt zich naar haar botten

De acteur en podcastpresentator, die in de jaren ’80 en ’90 beroemd werd als ster in de hitshows Beverly Hills, 90210 En Gecharmeerdmaakte in december bekend dat haar borstkanker was teruggekeerd en zich naar haar botten had verspreid.

Doherty werd in 2015 gediagnosticeerd en onderging een enkele borstamputatie, gevolgd door chemotherapie en bestraling. In 2017 was haar kanker in remissie gegaan, maar in 2020 was de kanker teruggekeerd en later kondigde ze aan dat de ziekte zich naar haar hersenen had verspreid.

Ondanks het slechte nieuws bleef Doherty vastbesloten om haar leven ten volle te blijven leiden. “Ik ben nog niet klaar met leven. Ik ben nog niet klaar met liefhebben. Ik ben nog niet klaar met creëren. Ik ben nog niet klaar met het hopelijk veranderen van dingen ten goede”, zei ze in een interview met Mensen. “Ik ben gewoon niet – ik ben nog niet klaar.”

LEES VERDER: Acteur Shannen Doherty onthult dat haar borstkanker in fase 4 is uitgezaaid naar haar botten

2. Oprah onthulde een dramatisch gewichtsverlies, geholpen door medicatie

Lange tijd onderworpen aan eindeloze speculaties in de tabloid over haar fluctuerende gewicht, leek televisiepresentator Oprah Winfrey overdag aanzienlijk slanker tijdens evenementen in december om de nieuwe verfilming van De kleur paarswaarvoor ze coproducent is.

Winfrey deelde uiteindelijk dat ze, naast het veelvuldig wandelen en het drinken van een liter water per dag, een nieuw hulpmiddel in haar arsenaal had: medicijnen voor gewichtsverlies.

“Het feit dat er tijdens mijn leven een medisch goedgekeurd recept bestaat om gewicht te beheersen en gezonder te blijven, voelt als opluchting, als verlossing, als een geschenk, en niet iets om je achter te verschuilen en opnieuw belachelijk gemaakt te worden”, zei Winfrey in een interview met Mensen. “Ik ben absoluut klaar met de schande van andere mensen en vooral van mezelf.”

LEES VERDER: 6 lessen die u kunt leren van Oprah’s grote gewichtsverlies-onthulling

3. Taylor Swift deelde haar 3 uur durende loopbandtraining ter voorbereiding op haar wereldwijde ‘Eras’-tour

Pop-megaster Taylor Swift zei in een interview in december met Tijd dat ze, naast krachttraining, elke dag haar hele drie uur durende setlist zong terwijl ze op een loopband rende om zich voor te bereiden op de blockbustershow. Ze volgde dit intensieve trainingsregime maandenlang, voegde ze eraan toe.

Tijdens eerdere tours onthulde de Tijdpersoon van het Jaar 2023 dat ze ‘als een studentenman’ dronk, maar voor ‘Eras’ stopte ze volledig met drinken. ‘Die show doen met een kater,’ zei ze, ‘ik wil die wereld niet kennen.’

LEES VERDER: Taylor Swift zong haar hele setlist van drie uur terwijl ze elke dag op de loopband liep

4. Thuisgebruik van ketamine leidde tot de dood van Matthew Perry

In oktober heeft de Vrienden Superster en voorstander van verslavingsherstel Matthew Perry werd bewusteloos aangetroffen in een bubbelbad bij hem thuis en dood verklaard. Uit een autopsierapport uit december bleek dat hij per ongeluk was overleden aan de ‘acute’ effecten van ketamine, een psychedelisch-achtige drug. “Factoren die bijdragen aan de dood van de heer Perry zijn onder meer verdrinking, coronaire hartziekte en de effecten van buprenorfine (gebruikt voor de behandeling van opioïdengebruiksstoornissen)”, aldus het rapport.

In zijn memoires uit 2022 Vrienden, geliefden en het grote verschrikkelijke ding, vertelde Perry dat hij al lang worstelde met alcohol- en opioïdenverslaving. Hoewel hij op het moment van zijn overlijden ketaminetherapie voor depressie had ondergaan, suggereerde het autopsierapport dat hij ook buiten een gecontroleerde behandelomgeving zelfmedicatie met ketamine had gedaan.

LEES VERDER: Matthew Perry sterft aan ‘acute effecten van ketamine’

5. Britney Spears onthulde dat ze een abortus had gehad tijdens een relatie met Justin Timberlake

Een van de grootste knallers uit de memoires van Britney Spears uit 2023 De vrouw in mij, die in oktober werd vrijgegeven, was dat ze zwanger raakte en een abortus onderging tijdens haar driejarige relatie met Justin Timberlake. Ze begonnen te daten toen zij 17 was en hij 18.

“Het was een verrassing, maar voor mij was het geen tragedie. Ik hield zoveel van Justin. Ik had altijd verwacht dat we op een dag samen een gezin zouden stichten”, schreef Spears, nu 41. “Maar Justin was absoluut niet blij met de zwangerschap. Hij zei dat we nog niet klaar waren om een ​​baby in ons leven te krijgen, dat we veel te jong waren.”

“Als het aan mij alleen had gelegen, zou ik het nooit hebben gedaan. En toch was Justin er zo zeker van dat hij geen vader wilde worden”, schreef ze.

Spears schreef dat ze thuis een zelfbeheerde abortus had ondergaan om het geheim te houden.

LEES VERDER: 25 beroemdheden die zich hebben uitgesproken over een abortus

6. ALS eiste het leven op van Bryan Randall, de oude partner van Sandra Bullock

Hoewel ze er nooit voor hebben gekozen om te trouwen, waren Bryan Randall, 57, en Sandra Bullock, 59, een stel sinds 2015 en voedden hun drie kinderen samen op in een gemengd gezin.

In augustus overleed Randall, een voormalig model en fotograaf, aan ALS (amyotrofische laterale sclerose), ook wel de ziekte van Lou Gehrig genoemd. De familie had zijn diagnose niet eerder bekendgemaakt.

Na verloop van tijd veroorzaakt ALS onomkeerbare schade aan de hersenen en het ruggenmerg. Een persoon met ALS verliest geleidelijk het vermogen om te lopen, zijn handen of armen te gebruiken, te spreken, te kauwen en te slikken.

LEES VERDER: Bryan Randall, de oude partner van Sandra Bullock, sterft op 57-jarige leeftijd aan ALS

7. Madonna belandde op de intensive care met een ‘ernstige bacteriële infectie’

Popicoon Madonna ‘ontwikkelde in juni een ernstige bacteriële infectie die leidde tot een verblijf van meerdere dagen op de intensive care’. Het zorgde ervoor dat ze het begin van haar “Celebration” -tour, ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum in de muziekindustrie, uitstelde.

Bacteriële infecties zijn meestal niet levensbedreigend, maar kunnen ernstig worden als ze zich verspreiden naar het hart, de longen, het bloed of de hersenen. Madonna heeft nooit de oorspronkelijke oorzaak van haar infectie onthuld.

LEES VERDER: Wat is de ‘ernstige bacteriële infectie’ waardoor Madonna naar het ziekenhuis is beland?

8. Michael J. Fox Foundation ontwikkelde een baanbrekende test voor de ziekte van Parkinson

In april kondigde de Michael J. Fox Foundation aan dat een nieuwe laboratoriumtest die hersen- en ruggenmergvocht analyseert de ziekte van Parkinson nauwkeurig zou kunnen detecteren, zelfs bij mensen zonder symptomen zoals tremor en vertraagde of beperkte beweging. De resultaten van een klinische proef die de test evalueerde, werden de volgende maand in gepubliceerd Lancet Neurologie.

De test is ontwikkeld als onderdeel van het Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI), gefinancierd door de stichting. De oprichter, de acteur Michael J. Fox, nu 62, kreeg op 29-jarige leeftijd de diagnose Parkinson.

“Toen we met PPMI begonnen, waren we niet op zoek naar vis; we gingen achter een walvis aan”, zei Fox in de aankondiging. “Nu zijn we hier. Samen maken we een geneesmiddel voor Parkinson onvermijdelijk.”

LEES VERDER: Laboratoriumtest kan de ziekte van Parkinson detecteren zelfs voordat de symptomen optreden

9. Drew Barrymore had haar eerste opvlieger op tv

Actrice Drew Barrymore, 48, leek haar allereerste perimenopauzale opvlieger te ervaren tijdens het opnemen van een aflevering in maart van haar gelijknamige tv-talkshow overdag met gasten Adam Sandler en Jennifer Aniston.

Tijdens het interview stopte ze om haar blazer uit te trekken en vertelde haar gasten: “Voor het eerst denk ik dat ik mijn eerste opvlieger heb!”

Opvliegers, samen met nachtelijk zweten, staan ​​bekend als vasomotorische symptomen van de menopauze en perimenopauze. Perimenopauze verwijst naar de tijd vóór de menopauze die ongeveer vier tot acht jaar duurt, wanneer de menstruatie onregelmatig wordt.

LEES VERDER: 16 beroemdheden delen hun verhalen over het leven met opvliegers en andere symptomen van de menopauze

10. De familie van Bruce Willis heeft aangekondigd dat hij frontotemporale dementie heeft

De familie van acteur Bruce Willis maakte in februari in een Instagram-post bekend dat bij de 67-jarige acteur de zeldzame aandoening frontotemporale dementie was vastgesteld. “Helaas zijn communicatieproblemen slechts één symptoom van de ziekte waarmee Bruce wordt geconfronteerd. Hoewel dit pijnlijk is, is het een opluchting om eindelijk een duidelijke diagnose te hebben”, aldus de familie in een aparte verklaring.

Frontotemporale dementie veroorzaakt schade aan de frontale kwab van de hersenen, wat leidt tot problemen met spraak, gedrag, beoordelingsvermogen, empathie en vooruitziendheid. Mensen met de ziekte zijn zich niet bewust van hun toestand, en familieleden kunnen hun ongeremde acties als onbeleefd of onattent interpreteren, wat tot gekwetste gevoelens en ruzies kan leiden.

LEES VERDER: Bruce Willis heeft een zeldzame vorm van dementie, maakt familie bekend

11. Lisa Marie Presley stierf aan vertraagde complicaties van bariatrische chirurgie

Op 12 januari werd Lisa Marie Presley naar het ziekenhuis gebracht nadat ze niet meer reageerde. Ze kreeg later een hartstilstand en stierf slechts een paar uur later.

Een autopsie door de Los Angeles County Medical Examiner, voltooid in juli, stelde vast dat Presley was overleden aan complicaties als gevolg van een dunne darmobstructie. De obstructie werd veroorzaakt door littekenweefsel van bariatrische chirurgie, een ‘bekende complicatie’ voor dat soort operaties. Ze had de operatie jaren eerder ondergaan.

Volgens de American Society for Metabolic and Bariatric Surgery bedraagt ​​het risico op overlijden als gevolg van bariatrische chirurgie tegenwoordig ongeveer 0,1 procent, en de kans op ernstige complicaties ongeveer 4 procent. Hoewel het mogelijk is om obstructies in de dunne darm te behandelen, kunnen ze fataal zijn als ze niet vroeg worden ontdekt.

LEES VERDER: Lisa Marie Presley stierf jaren na een gewichtsverliesoperatie aan complicaties

12. Voetballer Damar Hamlin werd in het ziekenhuis opgenomen na een dramatische hartstilstand op het veld

Damar Hamlin, een 24-jarige safety voor de Buffalo Bills, stortte in januari tijdens een Monday Night Football-wedstrijd in nadat hij een klap op de borst en het hoofd had gekregen. In alle opzichten was Hamlin in topconditie voordat hij een hartstilstand kreeg.

De hartstilstand van Hamlin werd veroorzaakt door een fenomeen dat commotio cordis wordt genoemd, waarbij een botte kracht, zoals een tackle, het normale hartritme verstoort. Gelukkig waren paramedici onmiddellijk beschikbaar om Hamlin levensreddende reanimatie te geven totdat hij naar het ziekenhuis werd gebracht en in een kunstmatig coma werd gebracht om zijn hersenen te laten rusten.

Hamlin keerde in augustus terug op het veld, meldde NBC Sports.

LEES VERDER: Kun je terugveren van een hartstilstand? Deskundigen plaatsen het herstel van Damar Hamlin in context

Vergelijkbare berichten