FDA-adviseurs bevelen goedkeuring aan van een nieuw medicijn voor de vroege ziekte van Alzheimer

FDA-adviseurs bevelen goedkeuring aan van een nieuw medicijn voor de vroege ziekte van Alzheimer

Een panel van onafhankelijke adviseurs van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft goedkeuring aanbevolen voor het vroege stadium Alzheimer-medicijn donanemab, waarmee een belangrijke hindernis wordt genomen die nodig is voordat het medicijn volledige goedkeuring van de FDA krijgt.

De FDA volgt doorgaans de aanbevelingen van haar adviespanels, hoewel zij daartoe niet verplicht is. Als donanemab de volledige goedkeuring van de FDA krijgt, zal het na Leqembi (lecanemab) het tweede medicijn zijn dat de progressie van de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium kan vertragen door zich te richten op de onderliggende processen in de hersenen die tot dit soort cognitieve achteruitgang leiden.

“De FDA en hun adviseurs omarmen een nieuw tijdperk van therapieën voor de ziekte van Alzheimer, waarbij ze overgaan van symptomatische behandelingen naar ziektemodificerende therapieën die hopelijk de ziekte van Alzheimer zullen transformeren van een dodelijke ziekte in een chronische ziekte, zoals we hebben gedaan met HIV/AIDS.” zegt Jacobo Mintzer, MD, psychiater bij het Ralph H. Johnson VA Healthcare System en professor aan de Medische Universiteit van South Carolina in Charleston.

Amyloïde antilichamen verwijderen hersenplaques die verband houden met de ziekte van Alzheimer

Net als Leqembi behoort donanemab tot een familie van geneesmiddelen die bekend staan ​​als amyloïde antilichamen en die zijn ontworpen om de hersenen te ontdoen van plaque-afzettingen die de cognitieve achteruitgang veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer kunnen bespoedigen. Een ander amyloïde antilichaam, Aduhelm (aducanumab), kreeg in 2021 voorwaardelijke goedkeuring van de FDA, ondanks een aanbeveling van de FDA-adviescommissie hiertegen; ze waren bezorgd over het gebrek aan duidelijke voordelen. Aduhelm kreeg geen volledige goedkeuring van de FDA en wordt dit jaar stopgezet.

In een klinisch onderzoek in een laat stadium onder 1.182 mensen met de vroege symptomatische ziekte van Alzheimer vertraagde donanemab de cognitieve achteruitgang met 35 procent vergeleken met een placebo en resulteerde dit in 40 procent minder achteruitgang in activiteiten van het dagelijks leven zoals autorijden, het beheren van financiën en het deelnemen aan hobby’s. volgens resultaten gepubliceerd in JAMA.

Eén veiligheidsprobleem bij donanemab is het risico dat mensen die dit medicijn en andere amyloïde antilichamen gebruiken, last krijgen van wat bekend staat als ARIA, oftewel amyloïde-gerelateerde beeldafwijkingen. ARIA verschijnt op hersenscans en kan soms gepaard gaan met epileptische aanvallen of mogelijk levensbedreigende hersenzwelling of -bloeding, hoewel veel mensen geen symptomen ervaren.

Hersenbloedingen en zwellingen

In de late fase van het donanemab-onderzoek ondervond 37 procent van de mensen die het medicijn gebruikten een vorm van ARIA met bloeding of zwelling in de hersenen.

ARIA werd ook gezien in een proces tegen Leqembi in een laat stadium, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die Leqembi gebruikten een 27 procent langzamere cognitieve achteruitgang ervoeren dan mensen die een placebo kregen. Uit het onderzoek bleek ook dat 17 procent van de mensen die lecanemab gebruikten ARIA met hersenbloeding ervoer, en 12 procent ARIA met zwelling van de hersenen.

Net als Leqembi zal donanemab waarschijnlijk volledige goedkeuring van de FDA krijgen, met de eis dat patiënten regelmatig MRI-scans (Magnetic Resonance Imaging) krijgen om eventuele bloedingen of zwellingen in de hersenen op te sporen en aan te pakken, zegt James Galvin, MD, MPH, een professor en hoofd van de gezondheidszorg. van cognitieve neurologie aan de University of Miami Miller School of Medicine in Florida.

“De bijwerkingen van alle anti-amyloïde antilichamen zijn vergelijkbaar”, zegt Dr. Galvin. Naast ARIA is een andere vaak voorkomende bijwerking van deze geneesmiddelen allergische reacties op de infusieplaats.

Als donanemab volledige goedkeuring van de FDA krijgt, kan een deel van de beslissing over welk medicijn te kiezen neerkomen op gemak, omdat donanemab-infusies elke vier weken worden gegeven, terwijl Leqembi elke twee weken is, zegt Sharon Cohen, MD, de medisch directeur van de Toronto Geheugenprogramma.

“Het voordeel van lecanemab en donanemab bij het vertragen van de progressie van de ziekte van Alzheimer is vergelijkbaar en beide geneesmiddelen zijn geschikt voor personen in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer”, zegt Dr. Cohen.

De exacte timing van een mogelijk goedkeuringsbesluit van de FDA over donanemab is op dit moment niet duidelijk, aldus een woordvoerder van Eli Lilly, de ontwikkelaar van het medicijn. De toezichthouders zouden oorspronkelijk in het eerste kwartaal van dit jaar, eindigend in maart, een besluit nemen, maar besloten toen in plaats daarvan een adviespanelvergadering te plannen om alle gegevens over donanemab te beoordelen, inclusief de resultaten van de late fase van de proef.

Vergelijkbare berichten