Een dieet met veel natrium gekoppeld aan eczeem en atopische dermatitis

Een dieet met veel natrium gekoppeld aan eczeem en atopische dermatitis

Het eten van een dieet met veel natrium kan het risico op het ontwikkelen van atopische dermatitis, gewoonlijk eczeem genoemd, vergroten, blijkt uit een onderzoek in JAMA-dermatologie.

“We ontdekten dat in een groot onderzoek onder volwassenen in het Verenigd Koninkrijk de geschatte natriuminname op basis van een urinemonster geassocieerd was met een toename van 11 procent in het risico op eczeem, en dat meer natrium geassocieerd was met ernstiger eczeem”, zegt de corresponderende onderzoeker. auteur Katrina Abuabara, MD, universitair hoofddocent dermatologie aan de Universiteit van Californië in San Francisco, en dermatoloog bij UCSF Health in San Francisco.

In een onderzoek dat werd gebruikt om de bevindingen bij een Amerikaanse bevolking te bevestigen, ontdekten onderzoekers ook dat het eten van slechts 1 extra gram natrium per dag – minder dan de hoeveelheid die je in een gemiddelde fastfoodsandwich of hamburger aantreft – de kans op atopische dermatitisaanvallen met 22 vergroot. procent.

De prevalentie van atopische dermatitis neemt toe

Atopische dermatitis is een chronische ziekte die een droge, jeukende huid veroorzaakt. De aandoening begint meestal in de kindertijd, maar sommige mensen krijgen de aandoening later als volwassene. Eczeem treft meer dan 31 miljoen mensen in de Verenigde Staten (ongeveer 1 op de 10 mensen), waardoor het een van de meest voorkomende huidaandoeningen is.

Het aantal mensen met atopische dermatitis is in de loop der jaren gestegen, vooral in de geïndustrialiseerde landen, wat volgens de auteurs mogelijk verband houdt met omgevings- en levensstijlfactoren zoals voeding.

Sommige deskundigen zijn van mening dat wat we eten – vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen en fastfood – kan bijdragen aan de ontwikkeling van atopische dermatitis.

Hoge natriuminname verhoogt het risico op atopische dermatitis

Voor het laatste onderzoek zijn onderzoekers begonnen met gegevens van ruim 215.000 mensen tussen de 30 en 70 jaar oud (de gemiddelde leeftijd was 56) die zich hadden ingeschreven bij de UK Biobank. Uit een onderzoek van medische dossiers en receptcodes bleek dat bijna 11.000 (5 procent) atopische dermatitis hadden.

Door urinemonsters van alle deelnemers aan het onderzoek te analyseren, ontdekten onderzoekers dat de gemiddelde persoon in een periode van 24 uur ongeveer 3 gram natrium uitscheidde. Vervolgens analyseerden ze alle gegevens om te zien of er een verband was tussen het natriumgehalte en atopische dermatitis.

De onderzoekers ontdekten dat elke extra gram natrium die gemiddeld werd uitgescheiden, verband hield met het volgende:

  • 11 procent hoger risico op een diagnose van atopische dermatitis
  • Momenteel 16 procent hoger risico op atopische dermatitis
  • 11 procent hogere kans op verhoogde ernst van atopische dermatitis

Om hun resultaten te bevestigen, keken onderzoekers vervolgens naar 13.000 Amerikaanse volwassenen in de National Health and Nutrition Examination Survey en ontdekten dat het eten van slechts één extra gram natrium per dag per dag – ongeveer een halve theelepel keukenzout – geassocieerd was met 22 procent hogere bloeddruk. risico dat een persoon een actief geval van atopische dermatitis zou hebben.

Deze bevindingen suggereren dat wat in laboratoriumstudies is gezien ook daadwerkelijk onder de bevolking gebeurt: natrium zou het ontstaan ​​van atopische dermatitis kunnen bevorderen en verergeren, zegt Christina Zielinski, PhD, professor aan het Duitse Centrum voor Infectieonderzoek aan de Technische Universiteit van München. .

Dr. Zielinski ontdekte in een eerder onderzoek dat mensen met atopische dermatitis verhoogde zoutconcentraties – 30 keer hoger – in hun ontstoken huid hebben vergeleken met mensen zonder de aandoening.

“Maar het bleef onduidelijk hoe het zout daar komt. In deze nieuwe studie laten onderzoekers zien dat patiënten met eczeem een ​​hogere natriumsecretie via de urine hebben, wat wijst op een verhoogde zoutinname via de voeding”, zegt Zielinski.

Deze nieuwe studie toont een verband aan tussen zoutinname en atopische dermatitis onder de bevolking, wat suggereert dat het eten van minder zout de symptomen kan verbeteren, zegt ze.

Dat gezegd zijnde laat dit onderzoek alleen een verband zien; het is mogelijk, zegt ze, dat iemand een hoog natriumgehalte in zijn huid heeft, ongeacht wat hij eet.

Een verstoorde huidbarrière kan bijvoorbeeld de ophoping van natrium vergroten doordat te veel water uit de huid in de lucht kan verdampen.

Er is meer onderzoek nodig om te zien of een zoutarm dieet de symptomen van atopische dermatitis zou verbeteren

Toch legt de studie een verband vast tussen atopische dermatitis, natriumuitscheiding in de urine en de hoeveelheid natrium die een persoon eet, wat erop wijst dat de inname van zout invloed kan hebben op de huid, zegt Zielinski.

Er is meer onderzoek nodig om deze conclusie te bevestigen, voegt ze eraan toe.

Dr. Abuabara is het ermee eens dat het beperken van het natriumgehalte in de voeding mogelijk een manier kan zijn voor mensen met atopische dermatitis om hun ziekte onder controle te houden.

“De meeste Amerikanen eten te veel zout en kunnen hun inname veilig terugbrengen tot de aanbevolen niveaus”, zegt Abuabara.

Natrium, dat de meeste mensen in de vorm van zout eten, verhoogt ook het risico op hoge bloeddruk en hartziekten. Er wordt geschat dat 9 op de 10 mensen in de VS te veel natrium consumeren. En niet slechts een klein beetje: de gemiddelde Amerikaan consumeert 3.400 milligram natrium per dag, meer dan het dubbele van de door de American Heart Association aanbevolen limiet van 1.500 milligram.

Op individuele basis zou iemand kunnen proberen de natriuminname via de voeding te verminderen en kijken of dit invloed heeft op zijn eczeem, zegt ze.

“Het kan absoluut geen kwaad en kan mogelijk zelfs helpen”, zegt Zielinski.

Vergelijkbare berichten