Het gebruik van een zoutvervanger kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verminderen

Het gebruik van een zoutvervanger kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verminderen

Het vervangen van gewoon zout door een zoutvervanger kan de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk (hypertensie) bij oudere volwassenen met een normale bloeddruk verkleinen – zonder het risico op episoden van lage bloeddruk te vergroten, blijkt uit een onderzoek dat vandaag in het tijdschrift The Guardian is gepubliceerd. Tijdschrift van het American College of Cardiology.

Deelnemers aan het onderzoek die een zoutvervanger gebruikten, hadden 40 procent minder kans op het krijgen van hoge bloeddruk vergeleken met degenen die gewoon zout gebruikten.

Bijna de helft van de Amerikaanse volwassenen (ruim 122 miljoen) heeft hypertensie, waardoor het hart harder moet werken dan normaal. Als het onbehandeld blijft, verhoogt het volgens de American Heart Association het risico op een hartaanval, beroerte en andere gezondheidsproblemen.

“Het is van cruciaal belang om de impact van onze voedingskeuzes op de gezondheid van het hart te onderkennen en het bewustzijn van het publiek over natriumarme opties te vergroten”, zegt hoofdauteur Yangfeng Wu, MD, PhD, uitvoerend directeur van het Peking University Clinical Research Institute in Beijing, China, in een persbericht. De bevindingen tonen aan dat het vervangen van gewoon zout door een zoutvervanger een veilige en effectieve manier biedt voor mensen met een normale bloeddruk om de cardiovasculaire risico’s te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak, zei Dr. Wu.

Alle deelnemers hadden aan het begin van het onderzoek een normale bloeddruk

Hoewel het bekend is dat het verminderen van natrium de bloeddruk kan verlagen, is er volgens de auteurs niet veel bewijs over hoe het gebruik van een zoutvervanger het risico op toekomstige hypertensie bij mensen met een normale bloeddruk kan beïnvloeden. De bloeddruk van de deelnemers aan het onderzoek moest lager zijn dan 140/90 mmHg (millimeter kwik) en mag geen medicijnen gebruiken om de bloeddruk onder controle te houden.

Het bovenste getal bij de bloeddrukmeting is de systolische bloeddruk, die de druk op de bloedvaten meet wanneer het hart samentrekt, en het onderste getal, de diastolische druk, meet de druk wanneer de hartspier ontspant.

De normale bloeddruk is minder dan 120/80 mmHg. Afhankelijk van de zorgverlener is de hoge bloeddruk consistent hoger dan 130/80 of 140/90 mmHg.

Zoutvervanger verlaagde het risico op het ontwikkelen van hypertensie met 40 procent

Aan de proef namen ongeveer 600 deelnemers van 55 jaar of ouder deel uit 48 zorginstellingen, opgesplitst in twee groepen: de helft van de instellingen en ongeveer de helft van de proefpersonen verving het gebruikelijke zout door de zoutvervanger en de overige helft ging door met het gebruik van gewoon zout.

Normaal tafelzout bestaat meestal voor 100 procent uit natriumchloride. De zoutvervanger die in het onderzoek werd gebruikt, bevatte 62,5 procent natriumchloride, 25 procent kaliumchloride en 12,5 procent gedroogde ingrediënten voor smaakstoffen, waaronder paddenstoelen, citroen, zeewier, meidoorn, wilde jujube en sporen van aminozuren. De vervanging werd gegeven aan het keukenpersoneel en de faciliteiten mochten in de interventiegroep niet vaker dan één keer per week extern geproduceerd voedsel verstrekken.

Na twee jaar was de incidentie van hypertensie 11,7 per 100 mensjaren bij deelnemers die de zoutvervanger gebruikten, tegenover 24,3 per 100 mensjaren bij deelnemers die gewoon zout gebruikten – een 40 procent lager risico.

Het weglaten van zout leidde niet tot hypotensie of lage bloeddruk, wat een veel voorkomend probleem kan zijn bij oudere volwassenen, merkten de auteurs op.

“Ik denk dat het belangrijk is om de bevindingen van het onderzoek te versterken”, zegt Diane Stadler, PhD, RD, hoogleraar geneeskunde en directeur van graduate programma’s in Human Nutrition aan de Oregon Health and Science University in Portland.

“Ze tonen aan dat zelfs mensen met een normale bloeddruk hun bloeddruk kunnen verlagen door het gebruik van zoutvervangers en dat kunnen doen zonder het risico te lopen hypotensief te worden, een aandoening die een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, flauwvallen en vallen kan veroorzaken”, zegt dr. Stadler. , die niet bij het onderzoek betrokken was.

Het valrisico is een zorgwekkende potentiële complicatie van hypotensie, omdat dit kan leiden tot een gebroken heup of wervelfractuur.

Deze bevindingen suggereren dat zoutvervangers een goede strategie zouden kunnen zijn om het risico op hypertensie en hart- en vaatziekten bij alle mensen te verlagen – zowel met als zonder hypertensie, zei Wu.

De meeste Amerikanen eten te veel natrium

“Volwassenen trappen vaak in de valkuil van het consumeren van overtollig zout via gemakkelijk toegankelijke en budgetvriendelijke bewerkte voedingsmiddelen”, zegt Wu.

De gemiddelde Amerikaan consumeert ongeveer 3.400 milligram natrium per dag – bijna 50 procent meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 2.300 milligram per dag, volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

En Wu heeft gelijk: het meeste extra natrium komt niet uit het overzouten van huisgemaakte maaltijden. In plaats daarvan komt meer dan 70 procent van ons natrium in de voeding uit verpakt en bereid voedsel zoals vleeswaren, pizza, taco’s en chips.

Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan het verlagen van de zoutinname of het gebruik van een zoutvervanger?

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van een zoutvervanger in een poging uw natriuminname te verlagen, neem dan eerst contact op met uw zorgverlener, stelt Elisabetta Politi, MPH, RD, een gecertificeerde diabetesvoorlichter bij Duke Health in Durham, North Carolina. “Zoutvervangers kunnen de kaliumspiegels in het bloed verhogen tot onveilige niveaus bij mensen met aandoeningen zoals nieraandoeningen, hartaandoeningen, leveraandoeningen en diabetes. Personen die bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken, waaronder angiotensine-converting enzyme (ACE)-remmers en kaliumsparende diuretica, lopen mogelijk ook risico op een verhoogd kaliumgehalte in hun bloed”, zegt ze.

De andere overweging die moet worden gemaakt bij het verminderen van de zoutinname, het gebruik van zoutvervangers of het consumeren van niet-gejodeerd zout is de impact die deze veranderingen hebben op de totale jodiuminname. Jodium is een essentieel mineraal dat moet worden geconsumeerd om de schildklierfunctie te behouden, zegt Stadler.

“Tafelzout wordt gejodeerd om jodiumtekort te voorkomen, een aandoening die verband houdt met de ontwikkeling van struma. Jodiumtekort was begin 20e eeuw een probleem voor de volksgezondheid, maar werd vrijwel uitgeroeid door de ionisatie van zout”, zegt ze.

Het kan echter nog steeds voorkomen als mensen niet genoeg jodium binnenkrijgen, zegt Stadler. Voedingsmiddelen met hogere hoeveelheden jodium zijn onder meer vis, schaaldieren, zeewier en koemelk. Melk is een bron omdat jodiumspoeling als antimicrobieel middel wordt gebruikt in het melkproces, zegt ze.

Als u groen licht krijgt van uw zorgverlener, raadt Politi aan om voorzichtig te beginnen met een mengsel om het effect op de bloeddruk te zien.

Kunt u bij het bakken en koken een zoutvervanger gebruiken op dezelfde manier waarop u tafelzout zou gebruiken?

Er zijn verschillende soorten zoutvervangers. Sommige bevatten zowel kaliumchloride als natriumchloride, terwijl andere alleen maar kaliumchloride zijn, wat op het etiket onder ‘ingrediënten’ wordt vermeld.

Sommige mensen vinden kaliumchloride alleen net zo smakelijk als natriumchloride; het hangt af van je smaakpapillen, zegt Politi. “Ik stel voor om met verschillende producten te experimenteren, waarbij gematigdheid een belangrijke richtlijn is”, zegt ze.

Met zoutvervangers kun je koken en bakken, maar dezelfde hoeveelheid is niet altijd nodig, zegt Politi. Nu Salt raadt bijvoorbeeld aan om met kleine hoeveelheden te beginnen en indien nodig meer toe te voegen. Lees het etiket of bezoek de productwebsite voor meer informatie.

Vergelijkbare berichten