Hoe snel kunt u weer sporten na een aanval van COVID-19?

Hoe snel kunt u weer sporten na een aanval van COVID-19?

Oefening als u een blessure of ziekte heeft die terughoudendheid vereist. Teruggaan naar uw gebruikelijke training zonder uw lichaam de tijd te geven om te genezen, kan contraproductief zijn of, erger nog, leiden tot opnieuw letsel of terugval.

Bij COVID-19 is dit zeker het geval.

“De ‘push and crash’-cyclus is reëel: we zien dat als een patroon bij mensen met COVID”, zegt Anita Chopra, MD, een huisarts die gespecialiseerd is in post-COVID-rehabilitatie bij UW Medicine in Seattle. “Als je je lichaam te snel te veel belast door extra zwaar te trainen of te hardlopen, kan het zijn dat je de komende dagen daarna niets meer doet.”

De beste manier om te sporten tijdens of na een aanval van COVID-19 hangt van veel factoren af, waaronder uw algehele conditieniveau, leeftijd en de ernst van uw ziekte.

Zin om naar de sportschool te gaan? Lees verder voor antwoorden van specialisten op het gebied van sportgeneeskunde en infectieziekten over wanneer en hoe u veilig kunt sporten als u getroffen bent door het coronavirus.

Is het veilig om te sporten terwijl u COVID-19 heeft?

Het is nooit goed om te sporten als je ziek bent, zegt James Borchers, MD, sportgeneeskundige aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University in Columbus.

“Als u traint terwijl u een actieve virusinfectie heeft, kan de infectie verergeren, wat tot extra complicaties kan leiden”, zegt dr. Borchers.

Kan krachtige oefening u helpen sneller te herstellen van COVID-19?

Nogmaals, het is geen goed idee om te sporten zoals je normaal zou doen tijdens de acute (begin)fase van COVID. Uit onderzoek blijkt dat een periode van intensieve lichaamsbeweging het immuunsysteem kan onderdrukken en een COVID-19-infectie ernstiger kan maken.

“Soms is het belangrijkste onderdeel van genezing gewoon om het wat tijd te geven. Je kunt je voortgang belemmeren door te hard te trainen voordat je lichaam er klaar voor is”, zegt Dean Winslow, MD, hoogleraar geneeskunde en arts voor infectieziekten bij Stanford Medicine in Californië.

Is het oké om te gaan wandelen terwijl u COVID-19 heeft?

Lichte lichaamsbeweging zoals wandelen is volgens Dr. Winslow prima als uw COVID-19-symptomen mild en koudachtig zijn. “Er is geen bewijs dat dit schadelijk zou zijn”, zegt hij.

Als u in een gemeenschappelijke ruimte loopt, moet u uiteraard uit de buurt blijven van andere mensen of een gezichtsmasker dragen om te voorkomen dat u iemand anders besmet. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) merkt op dat N95-maskers en andere zogenaamde ademhalingstoestellen die zijn goedgekeurd door NIOSH (het National Institute for Occupational Safety and Health) de meest beschermende maskerkeuze zijn als ze consequent en op de juiste manier worden gedragen.

Als u koorts of ernstige symptomen heeft, moet u waarschijnlijk alles uitstellen behalve een gemakkelijke wandeling totdat u zich beter voelt, zegt Winslow.

Wat is de beste manier om trainingen te hervatten na COVID-19?

Op voorwaarde dat uw symptomen grotendeels zijn verdwenen en u geen koorts heeft, is het waarschijnlijk veilig om een ​​week na een COVID-19-infectie weer te gaan sporten, zegt Winslow.

Omdat het herstel en de terugkeer naar lichaamsbeweging voor elke persoon uniek is, moet u uw voortgang nauwlettend in de gaten houden en aandacht besteden aan eventuele aanhoudende symptomen wanneer u begint met trainen.

Als u een milde tot matige infectie heeft gehad, wordt, zodra u geen of minimale symptomen heeft (milde keelpijn, loopneus, geen koorts), lichte inspanning gedurende 15 tot 30 minuten op ongeveer 50 procent van uw trainingsintensiteit van vóór de COVID-19 als veilig beschouwd , volgens een onderzoek uit juni 2022 Tijdschrift voor Wetenschap en Geneeskunde in de Sport.

Nadat u zich drie dagen aan die routine heeft gehouden (op voorwaarde dat u steeds beter wordt), kunt u volgens de richtlijnen nog drie dagen lang 75 procent van uw normale trainingsinspanning gedurende 30 minuten of langer opvoeren. Als de symptomen niet terugkeren en u zich goed voelt, kunt u op dat moment uw normale pre-COVID-trainingen hervatten.

Kan lichaamsbeweging u helpen zich beter te voelen na een aanval van COVID-19?

Als je eenmaal uit de acute fase van de infectie bent, suggereert onderzoek dat het hervatten van je trainingen je een beter gevoel zal geven, zegt Winslow.

Een meta-analyse gepubliceerd in september 2023 in Heliyon concludeerde dat fysieke activiteit een positief effect heeft op het bevorderen van het herstel van het fysieke functioneren van mensen die COVID-19 hadden en “patiënten lijkt te helpen hun reis naar fysieke gezondheid te versnellen.”

Moet u contact opnemen met uw arts voordat u weer gaat trainen?

Als u een milde tot matige COVID-infectie had en regelmatig aan lichaamsbeweging deed voordat u ziek werd, hoeft u volgens de auteurs van het artikel niet naar uw arts te gaan voordat u met uw afgeslankte trainingen begint. Tijdschrift voor Wetenschap en Geneeskunde in de Sport artikel.

Als u geen geschiedenis van lichaamsbeweging heeft, is het altijd een goed idee om uw arts te raadplegen voordat u grote veranderingen in uw activiteitenniveau aanbrengt, zegt Winslow.

Mensen met chronische hart- of longaandoeningen moeten zeker hun arts raadplegen voordat ze weer gaan sporten, voegt Winslow toe.

Als u ernstige COVID-19 had, moet u dan langer wachten om uw trainingen opnieuw te starten?

“Hoe ernstiger uw symptomen, hoe meer u prioriteit moet geven aan rust en lichaamsbeweging moet vermijden totdat u zich beter begint te voelen”, zegt dr. Chopra.

Als je probeert te sporten en je overmatig moe voelt, met vooral pijnlijke spieren, vertelt je lichaam je dat je te snel te veel probeert te doen, zegt ze.

Als uw COVID-symptomen ernstiger waren en uw hart of longen aantasten – of als u niet zeker bent van de ernst van uw ziekte – dient u volgens UCLA Health contact op te nemen met uw arts voordat u gaat sporten.

De CDC zegt dat een persoon met ernstige COVID-19 een grotere kans heeft om in het ziekenhuis te worden opgenomen, intensieve zorg nodig heeft of een beademingsapparaat nodig heeft om te ademen. De National Institutes of Health (NIH) merkt op dat beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg ernstige COVID-19 diagnosticeren op basis van tekenen zoals de ademhalingsfrequentie en de hoeveelheid zuurstof in het bloed.

Hoe lang duurt het voordat u na COVID weer uw normale conditieniveau bereikt?

Er is niet veel onderzoek op dit gebied gedaan; Hoe lang het duurt om weer op een eerder conditieniveau te komen, verschilt van persoon tot persoon, zegt Winslow.

Uit een online-enquête onder 104 Amerikaanse triatleten (hun gemiddelde leeftijd was 44 jaar en 90 procent had geen risicofactoren voor COVID-19) bleek dat bijna 40 procent aangaf binnen minder dan een maand terug te keren naar hun normale fitnessniveau. Slechts 13 procent had meer dan acht weken nodig om terug te keren naar hun oude routine.

Onderzoekers ontdekten dat respondenten die tijdens hun COVID-aanval koorts, kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn ervaarden, meldden dat hun herstel langer duurde.

Kun je sporten als je lange tijd COVID hebt?

Deskundigen discussiëren nog steeds over de vraag of het een goed idee is om te gaan sporten als je al lang last hebt van COVID (door de CDC gedefinieerd als aanhoudende, nieuwe of terugkerende gezondheidsproblemen die vier of meer weken na een eerste COVID-19-infectie optreden).

Een overzicht van 14 gerandomiseerde klinische onderzoeken gepubliceerd in september 2023 in JAMA-netwerk geopend ontdekte dat mensen met een lange COVID-19-periode die deelnamen aan ademhalingstraining en op oefeningen gebaseerde revalidatieprogramma’s verbeteringen hadden in de trainingsduur, kortademigheid en kwaliteit van leven vergeleken met degenen die standaardzorg kregen en geen lichaamsbeweging kregen.

Maar omdat experts nog steeds onduidelijk zijn over de impact van lichaamsbeweging op mensen met langdurige COVID-19 en er kans is op schade, hebben de auteurs van het artikel JAMA-netwerk geopend Review drong er bij artsen op aan om mensen in dit soort programma’s nauwlettend in de gaten te houden.

Het National Institute of Health (NIH) bestudeert momenteel lichaamsbeweging en lange COVID-19, hoewel belangengroepen van patiënten beweren dat de proef deelnemers in gevaar kan brengen.

Als u langdurig COVID heeft en wilt sporten, is het belangrijk om uw plannen met uw zorgverlener te bespreken en uw symptomen nauwlettend in de gaten te houden.

Biedt fitness bescherming tegen COVID-complicaties?

Er zijn aanwijzingen dat u regelmatig traint voor Als u COVID-19 krijgt, kan dit enkele beschermende voordelen bieden. Uit een onderzoek onder bijna 200.000 volwassenen bleek dat hoe meer fysieke activiteit iemand rapporteerde, hoe lager het risico op ziekenhuisopname of overlijden binnen 90 dagen na de diagnose van COVID-19.

Deze trend was consistent op alle activiteitsniveaus, waarbij ‘altijd actieve’ deelnemers (150 minuten of meer lichaamsbeweging per week) het laagste risico liepen.

Meer lichaamsbeweging hield volgens de auteurs ook verband met lagere ziekenhuisopnames of sterfgevallen bij patiënten met bepaalde onderliggende chronische aandoeningen zoals hypertensie, hart- en vaatziekten of obesitas, die doorgaans gepaard gaan met een verhoogd risico op slechte COVID-19-resultaten.

Kort gezegd: als u tijd geeft voor herstel van COVID-19, kunt u al een heel eind komen

Als fervent sporter begrijpt Winslow de wens om zo snel mogelijk weer fysiek actief te worden, maar door voldoende tijd te gunnen voor rust en herstel kunt u sneller weer in vorm komen.

“Luister naar je lichaam – je wilt jezelf niet in de steek laten door voortijdig serieuze trainingen te volgen”, zegt Winslow.

Vergelijkbare berichten