Hoe indoor roeien mij heeft geholpen een gewichtsverlies van 75 pond te behouden en meer zelfvertrouwen te krijgen

Hoe indoor roeien mij heeft geholpen een gewichtsverlies van 75 pond te behouden en meer zelfvertrouwen te krijgen

Emma Roose, nu 36, was net als ieder ander actief kind: ze hield van fietsen, hardlopen en spelen met haar vriendinnen. Op 11-jarige leeftijd fietste ze door de doodlopende straat in de buurt om haar beste vriendin te bezoeken, toen ze werd aangereden door een dronken chauffeur. De chauffeur sleepte haar over straat en brak haar been op twee plaatsen.

“Aangereden worden door die auto was absoluut dat ene moment in mijn leven waarop ik dacht: ‘Oh, mijn lichaam zal vanaf nu anders zijn'”, zegt ze. De stress van het auto-ongeluk – in combinatie met de scheiding van haar ouders – leek andere fysieke aandoeningen te veroorzaken, zoals een mysterieus geval van netelroos, en Roose vond het moeilijker om actief te blijven.

Ze ging als tiener af en toe naar de sportschool en beperkte vaak haar eten. Toen ze ouder werd en kinderen kreeg, ‘ontglipte het leven mij. Ik gaf mezelf geen prioriteit”, zegt ze. Pas na de geboorte van haar tweede kind besefte ze dat ze iets moest geven. “Ik was 27 en ik had echt overgewicht, bijna 240 kilo, en ik was echt ongelukkig”, zegt ze.

Roose kende haar korte periodes in de sportschool en restrictieve eetpatronen hadden nog niet eerder gewerkt, dus besloot ze haar manier van denken te veranderen. Het nieuwe doel was om haar routine uitvoerbaar en consistent te houden. Ze beloofde om 30 minuten per dag te gaan sporten, te beginnen met Beachbody-trainingen (nu BODi genoemd) thuis, en sloot zich daarna aan bij Jazzercise met haar grootmoeder. Ze begon af te vallen en vond de activiteit zo leuk dat ze Jazzercise-instructeur werd. Na verloop van tijd verloor ze 75 pond. Er was slechts één probleem: haar knie, die was aangetast door het auto-ongeluk, veroorzaakte altijd problemen.

“Toen ik Jazzercise deed, waren het veel springende en draaiende bewegingen”, legt Roose uit. Elke paar maanden moest ze een week vrij nemen nadat ze scherpe, stekende pijn in haar knie kreeg en deze begon te zwellen. “Ik herinner me dat mijn moeder tegen me zei: ‘Je zult je knieën uitblazen als je hier niet mee ophoudt.'”

Hoe roeien mij een ‘krachtig’ gevoel gaf

Niet lang daarna nam ze een baan in de verkoop bij een nieuwe binnendienst roeistudio genaamd Row House in Temecula, Californië, die nu 90 studio’s open heeft en meer dan 300 gelicentieerde locaties in de Verenigde Staten en Canada. De studio was nog niet eens open toen de eigenaren haar voorstelden een opleiding tot instructeur te volgen. “Uiteindelijk deed ik dat en werd ik verliefd”, zegt ze.

Er waren veel dingen om van te houden aan indoorroeien: haar knie raakte nooit verergerd, zelfs niet toen ze negen lessen van 45 minuten per week gaf. Met roeimachines kun je de weerstand op een passend niveau instellen, volgens de American Council on Exercise, wat een van de vele redenen is waarom roeien toegankelijk is voor veel verschillende fitnessniveaus.

En omdat ze instructeur was bij een boetiekfitnesscentrum, veranderde haar idee van hoe fitnessinstructeurs eruit moesten zien. Voordat ik daar ging werken, “had ik het gevoel dat ik er op een bepaalde manier uit moest zien of op een bepaalde manier moest zijn”, legt ze uit. Maar “iedereen is zo verschillend en zo accepterend.”

Niet alleen besefte Roose dat ze niet een bepaalde maat hoefde te hebben, ze ervoer ook andere veranderingen van binnenuit. “Mentaal veranderden er veel dingen voor mij en ik besefte dat ik heel krachtig kan zijn.”

Dan was er het voordeel van gewichtsverlies. Roeien, plus het vasthouden aan 30 minuten beweging per dag, heeft Roose geholpen het gewicht dat ze eerder was kwijtgeraakt af te houden en nog eens 10 pond af te vallen.

VERWANT: 25 tips voor gewichtsverlies die echt werken

Waarom roeien een geweldige training is om af te vallen

Kate Fahy, MD, een huisarts die gespecialiseerd is in sportgeneeskunde bij UW Medicine in Seattle, zegt dat indoorroeien een geweldige training voor het hele lichaam is die de kern, armen en benen raakt en zowel het uithoudingsvermogen als de gezondheid van het hart verbetert. “Indoor roeien biedt zowel aerobe als krachtvoordelen in een low-impact formaat, waardoor het toegankelijk wordt voor een grote verscheidenheid aan mensen met verschillende fitnessniveaus”, zegt ze. Oefeningen met weinig impact zijn vooral goed voor mensen met artritis en andere pijnproblemen, voegt ze eraan toe.

Roeien kan ook een goed hulpmiddel zijn om af te vallen, vooral in combinatie met een gezond dieet. “De cardio helpt calorieën te verbranden, terwijl de toename van de spiermassa de stofwisseling stimuleert. Beide factoren kunnen helpen bij het afvallen”, legt Dr. Fahy uit.

Er zijn slechts een paar omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je niet meer gaat roeien, zegt Fahy, namelijk als je pijn hebt die door de sport verergert. “Mensen met chronische hand- of polspijn kunnen tijdens het roeien ergere pijn krijgen”, zegt ze. “Personen met gewrichtspijn die verergert tijdens het roeien, moeten hulp zoeken bij hun medische zorgverlener. Mensen met chronische rugpijn, een voorgeschiedenis van een rugoperatie of een voorgeschiedenis van een knie- of heupvervanging moeten contact opnemen met hun medische zorgverlener voordat ze aan een indoorroeiprogramma beginnen.”

Tegenwoordig heeft Roose haar last verlicht door twee roeilessen per week te geven en de rest van haar tijd vult ze met het vasthouden aan haar doel van 30 minuten bewegen per dag, het doen van Pilates en het maken van wandelingen en trektochten met haar gezin. Ze probeert gezond voedsel zoals groenten te eten, maar ze ontzegt zichzelf ook haar favoriete maaltijden niet. “Uiteindelijk ben ik niet te streng voor mezelf, omdat ik heb geleerd dat het behoorlijk ongezond is als je altijd zo streng bent”, zegt ze.

Roose heeft twee dochters en ze wil dat ze bij het opgroeien beweging als iets goeds zien, en niet als een straf. “Ik wil dat ze dat zien, en dat is wat ik heb geprobeerd uit te beelden.”

Vergelijkbare berichten