10 dingen die u moet weten als u stopt met het gebruik van anticonceptiepillen

10 dingen die u moet weten als u stopt met het gebruik van anticonceptiepillen

Denk je erover om te stoppen met de pil? Je bent niet alleen. Of het nu om gezinsplanning, gezondheidsproblemen of andere persoonlijke redenen gaat, het aantal vrouwen dat voor de anticonceptiepil kiest, neemt af.

Het percentage vrouwen dat de pil slikt is sinds 2002 met ongeveer 20 procent gedaald: van 31 procent naar 24 procent.

Wat de reden ook is dat u stopt, u ​​moet op de hoogte zijn van de mogelijke veranderingen die in uw lichaam kunnen plaatsvinden, zodat u soepeler door de overgang kunt navigeren – en gedurende het hele proces een beetje compassie voor uzelf kunt oefenen.

1. De reactie van uw lichaam op het stoppen met de pil kan anders zijn dan die van andere mensen

Wanneer u stopt met het innemen van de pil, let dan goed op en noteer eventuele veranderingen in uw lichaam en menstruatiecyclus, zodat u, als u zich zorgen maakt, de details met uw arts kunt bespreken, beveelt Karen Carlson, MD, verloskundige en gynaecoloog en universitair hoofddocent aan het University of Nebraska College of Medicine in Omaha.

“Individuele ervaringen met het stoppen met de anticonceptiepil kunnen variëren – terwijl sommige vrouwen aanzienlijke veranderingen kunnen opmerken, kunnen anderen een soepelere overgang ervaren”, zegt dr. Carlson.

Het is moeilijk om de ervaring van elke persoon te voorspellen – veel factoren, waaronder uw gezondheidsgeschiedenis en eventuele huidige gezondheidsproblemen – zullen waarschijnlijk een rol spelen, zegt Carlson.

2. Je kunt nog steeds zwanger worden, zelfs vóór je volgende menstruatie

De meeste anticonceptiepillen bevatten synthetische vormen van twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Deze hormonen werken samen om de eisprong te voorkomen (het vrijkomen van een eicel uit de eierstok), het baarmoederhalsslijm te verdikken om te voorkomen dat het sperma de eicel bereikt, en de bekleding van de baarmoeder te veranderen om deze minder ontvankelijk te maken voor implantatie van een bevruchte eicel, merkt op. Carlson.

In wezen zeggen anticonceptiepillen tegen de hersenen: “we hebben al geovuleerd, het is niet nodig om nog een ei vrij te laten”, legt Erica Cahill, MD, klinisch universitair hoofddocent en verloskundige bij Stanford Health in Palo Alto, Californië, uit.

Hoewel het twee tot zes weken kan duren voordat je menstruatie terugkeert, kun je, afhankelijk van wanneer je bent gestopt met de pil en hoe lang je hem hebt gebruikt, al vóór je volgende menstruatie zwanger worden, waarschuwt Dr. Cahill. “Als dat niet jouw plan is, denk er dan over na om in de tussentijd andere methoden te gebruiken.”

3. Je menstruatiecyclus zal uiteindelijk terugkomen

Zodra u stopt met het innemen van de pil, keert uw natuurlijke menstruatiecyclus terug, zegt Carlson. “Sommige vrouwen kunnen in eerste instantie een onregelmatige menstruatie ervaren (tot drie maanden), terwijl anderen kort nadat ze met de pil zijn gestopt, weer een normale cyclus kunnen krijgen”, zegt ze.

“De menstruatie kan ook verschillen, en sommige vrouwen melden veranderingen in de duur en intensiteit van hun menstruatie. Het komt vaker voor dat de hoeveelheid bloedingen toeneemt tijdens menstruatiecycli”, voegt ze eraan toe.

4. Sommige vrouwen kunnen stemmingsveranderingen opmerken

Hormonale schommelingen kunnen de stemming beïnvloeden, en sommige vrouwen kunnen een verandering in hun humeur opmerken nadat ze met de pil zijn gestopt, merkt Carlson op.

Het is onduidelijk hoe anticonceptiepillen de stemming beïnvloeden. Sommige onderzoeken suggereren dat het beginnen met de pil de kans op een depressiediagnose kan vergroten. Aan de hand van gegevens van de UK Biobank omvatte het onderzoek 264.000 vrouwen, van wie 80 procent ooit de anticonceptiepil had gebruikt. Onderzoekers ontdekten dat de eerste twee jaar dat ze de anticonceptiepil gebruikten, gepaard gingen met een 70 procent hoger risico op depressie dan bij vrouwen die nog nooit orale anticonceptiva hadden gebruikt. Na twee jaar daalde het risico tot een verhoogd risico van minder dan 10 procent.

Hoewel sommige vrouwen de pil nemen om te helpen bij stemmingswisselingen, heeft recent onderzoek twijfel doen rijzen over de stemmingsstabiliserende voordelen van het medicijn. Een studie gepubliceerd in september 2023 in JAMA-netwerk geopend vergeleek vrouwen die al minstens zes maanden orale anticonceptie gebruikten met een controlegroep van vrouwen die op natuurlijke wijze fietsen.

Onderzoekers testten de hormoonspiegels en stemmingssymptomen gedurende de maand in verschillende stadia van de cyclus, en ontdekten dat tijdens de pilvrije week (de 7 dagen hormoonvrije pillen die in een 21/7 pillenpakket zitten) de negatieve stemmingssymptomen van beide groepen waren vergelijkbaar.

5. U kunt last krijgen van puistjes

Acneopflakkeringen behoren tot de meest voorkomende symptomen die vrouwen ervaren als ze stoppen met het innemen van de pil. Deze zijn ook te wijten aan hormonale schommelingen, zegt Carlson.

Hormonale acne kan puistjes, mee-eters, whiteheads en cysten betekenen. Als huidproblemen aanhouden nadat uw menstruatie weer normaal is, kunt u met uw arts praten of een dermatoloog raadplegen over behandelingen.

6. Je kunt wel of niet aankomen

Gewichtsveranderingen zijn mogelijk, maar dat is niet consequent in onderzoeken gevonden, zegt Cahill.

Over het algemeen suggereert onderzoek dat anticonceptiepillen waarschijnlijk niet veel of geen invloed hebben op het gewicht. Als vrouwen door de pil aankomen, kan dit te maken hebben met het vasthouden van vocht.

7. Je slaapt misschien beter

“Hormonale veranderingen kunnen bij sommige vrouwen het slaap- en energieniveau beïnvloeden, hoewel deze effecten subtiel kunnen zijn en niet universeel zijn”, zegt Carslon. “Individuele reacties variëren en levensstijlfactoren spelen ook een rol.”

Een studie gepubliceerd in Slaapwetenschap vergeleek de slaapkwaliteit van vrouwen die hormonale anticonceptie (zoals de pil) gebruikten met die van gebruikers van niet-hormonale anticonceptie. De auteurs vonden geen significant verschil in slaapkwaliteit tussen de twee groepen, maar ze ontdekten wel dat vrouwen die niet-hormonale vormen van anticonceptie gebruikten een grotere slaapefficiëntie hadden, dat wil zeggen hoeveel tijd je daadwerkelijk slaapt.

8. Je voelt je misschien wat speelser

Hormonale schommelingen kunnen het seksuele verlangen beïnvloeden, merkt Carlson op. “Meestal neemt het libido af als u de anticonceptiepil gebruikt, dus een toename van het libido kan worden waargenomen als u stopt met het innemen van de anticonceptiepil”, zegt ze.

Aan de andere kant, als je je zorgen maakt over een onbedoelde zwangerschap, kan je libido alleen al vanwege deze factor lager zijn, voegt Carlson toe.

9. Hoofdpijn kan veranderen, vooral als u er vatbaar voor bent

Als de pil uw menstruatie-migraine-hoofdpijn zou verbeteren, kunnen deze terugkeren zodra u met de pil stopt. Voor vrouwen die migraine ervaren in de week dat ze placebo’s op de anticonceptiepil nemen, kan migraine verergeren als je stopt met de pil, zegt Carlson.

Als je geen voorgeschiedenis hebt van hormoongerelateerde hoofdpijn, zal het stoppen van de pil daar waarschijnlijk niets aan veranderen, zegt ze.

10. Praat eerst met uw zorgverlener

Het is een goed idee om met uw arts te praten voordat u stopt met het innemen van de pil, zegt Carlson.

Dat gezegd hebbende, er is geen goede of foute manier om de anticonceptiepil te stoppen. Volgens Planned Parenthood kun je ze midden in het pakket stoppen of het pakket waarin je zit afmaken zonder een nieuw pakket te starten.

Vergelijkbare berichten