8 diëten die u wel en niet moet doen om acne te voorkomen

8 diëten die u wel en niet moet doen om acne te voorkomen

Er zijn zoveel dingen die je vanaf je tienerjaren achter je wilde laten – en toch kun je het puistjeprobleem gewoon niet van je afschudden. Volgens de American Academy of Dermatology (AAD) neemt acne bij volwassenen toe en klaagt 15 procent van de vrouwen over puistjes.

Precies waarom is vaak een mysterie voor dermatologen om te ontrafelen – en het is meer dan alleen het vinden van een goede benzoylperoxidecrème in de winkel, zoals je deed toen je 17 was. Sommige experts denken dat wat je eet kan bijdragen aan de vorming van puistjes, maar dat doen ze niet. Ik ben het niet over de hele linie eens.

Hoewel van sommige voedingsmiddelen wordt vermoed dat ze acne veroorzaken, waaronder zuivelproducten, suiker en bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, crackers en mueslirepen, “is onderzoek niet uitsluitsel over welke voedingsmiddelen acne veroorzaken. We weten echter wel dat onze huid van persoon tot persoon op verschillende dingen reageert”, zegt Gretchen Frieling, MD, een gecertificeerde dermatopatholoog in Boston. “Het is mogelijk dat verschillende voedingsmiddelen verschillende effecten hebben op verschillende mensen”, zegt ze.

Uw dieet kan de productie van talg (olie) in de huid, hormoonregulatie en ontsteking beïnvloeden, die allemaal het toneel kunnen vormen voor acne, zegt dr. Frieling. Maar het is niet alleen eetpatroon. De ontwikkeling van acne is multifactorieel. Emotionele stress is bijvoorbeeld een van de oorzaken van ernstigere puistjes, blijkt uit onderzoek dat in december 2017 in het tijdschrift is gepubliceerd Klinische, cosmetische en onderzoekende dermatologie, mogelijk omdat stress talgklieren (olieproducerende) in overdrive zet. “Hoewel stress misschien niet de enige oorzaak van puistjes is, verergert het wel de huid die gevoelig is voor acne”, zegt Frieling.

VERWANT: De 10 beste voedingsmiddelen om stress te bestrijden

Als u van acne af wilt, is het belangrijk om naar uw lichaam als geheel te kijken – dieet, huidverzorgingsgewoonten, actuele producten (namelijk ervoor zorgen dat ze anti-comedogeen zijn, zodat ze de poriën niet verstoppen) – om een heldere huidoplossing die voor u zal werken. “Sommige factoren, zoals genetica en huidtype die acne beïnvloeden, [are] buiten uw controle. Wat u eet, kan echter een groot verschil maken in uw algehele huidgezondheid en de productie van talg, “zegt Frieling.

In een kleine studie, gepubliceerd in april 2016 in Dermatologie Praktisch & Conceptueel, probeerde 71 procent van de studiedeelnemers met acne hun dieet te veranderen om hun huidproblemen aan te pakken, maar ze waren vaak niet thuis in het voedsel (inclusief geraffineerde koolhydraten) dat enkele van de sterker vermoede verbanden met acne heeft. Het kan enige zelfexperimenten vereisen om uw eigen triggers uit te zoeken. De AAD raadt aan om aandacht te besteden aan je puistjes en jezelf af te vragen of bepaalde voedingsmiddelen puistjes lijken te verergeren, en of ze beter worden als je die voedingsmiddelen niet eet.

VERWANT: 10 dingen die je huid je probeert te vertellen – en hoe te reageren

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die u op uw radar moet hebben – en hoe u een algemeen dieet kunt opbouwen dat puistjes op afstand houdt.

Vergelijkbare berichten