Wat is de huidbarrière?  Functie, tekenen van schade en hoe u voor de uwe moet zorgen

Wat is de huidbarrière? Functie, tekenen van schade en hoe u voor de uwe moet zorgen

Bevochtig regelmatig

Uw eerste must-do: houd uw huid goed gehydrateerd. “Een droge huid is een aangetaste huid”, zegt Ploch. Kies huidbevochtigers die hydraterende ingrediënten bevatten en de huidbarrière intact kunnen houden (of herstellen wanneer dat nodig is). Topingrediënten zijn onder meer hyaluronzuur, ceramiden en glycerine. Meer daarover hieronder.

Een andere optie, zegt Waldman, is om een ​​product op de huid aan te brengen dat het stratum corneum nabootst. “Een zalf, zoals vaseline of aquaphor, creëert een luchtbel rond de huid die je natuurlijke huid nabootst en voorkomt dat water ontsnapt”, zegt ze. “Dit is een van de meest effectieve, goedkope en gemakkelijke manieren om de huidbarrière te herstellen.” Het nadeel is dat deze producten dik en vettig kunnen aanvoelen, wat veel mensen niet prettig vinden. Kies de producten op basis van de behoeften van uw huid en de producten die u regelmatig wilt gebruiken.

Kies een zachte reiniger

Het zal je misschien verbazen te horen dat veelgebruikte zepen de huid kunnen ontdoen van het broodnodige vocht en de barrière ervan kunnen aantasten, zegt Castilla. Het kiezen van de juiste gezichtsreiniger voor uw huidtype is essentieel. “Als je een drogere huid hebt, gebruik dan een reinigingsmiddel op crèmebasis; Als je een vettere huid hebt, kies dan voor een schuimende reiniger, die wat olie verwijdert maar niet helemaal verwijdert”, zegt ze. Reinig ook met lauw water, omdat heet water ook olie kan verwijderen.

Breng retinoïden aan met een lichte hand

Retinoïden, vitamine A-derivaten, worden gebruikt voor het stimuleren van collageen om fijne lijntjes en rimpels op te vullen, en om de celvernieuwing te verhogen, wat verkleuringen kan verlichten en acne kan bestrijden. Wanneer u retinoïden gebruikt, vooral als u het voor de eerste keer gebruikt, moet u er rekening mee houden dat ze de huid uitdrogen en enige irritatie veroorzaken.

Als je een drogere huid hebt, raadt Castilla aan om één keer per week een retinoïde aan te brengen; vettere huidtypes kunnen een toepassing drie keer per week verdragen. Houd er rekening mee dat wat uw huid aankan ook afhankelijk is van de seizoenen. In de zomer, met zijn vochtigheid, kunt u mogelijk retinoïden of andere actieve ingrediënten aanbrengen die de huid vaker exfoliëren zonder irritatie te veroorzaken. In de winter zult u merken dat de drogere binnen- en buitenlucht betekent dat u uw retinoïde moet terugschroeven.

Verzacht de huid met colloïdale havermout

Als de huid al rood en ontstoken is, raadt Castilla aan om een ​​vochtinbrengende crème aan te brengen die colloïdale havermout bevat. Onderzoek toont aan dat colloïdale haver de integriteit van de huidbarrière versterkt en onder andere de olieproductie in de huid reguleert, waarvan is aangetoond dat het de hydratatie van de huid verbetert. (Het onderzoek werd uitgevoerd door het Johnson & Johnson Skin Research Center. Het merk maakt producten, zoals lotions, met havermout als actief ingrediënt.) Colloïdale havermout wordt ook vaak gebruikt om jeuk door eczeem te verlichten, aldus de National Eczema Association.

Wees serieus over zonnebrandcrème

Breng ten slotte elke dag zonnebrandcrème aan, zelfs als het buiten bewolkt is, om je huid te beschermen tegen schadelijke ultraviolette stralen, raadt Castilla aan. Kies een SPF 30 of hoger. Een gezichtscrème met SPF 30 is geschikt voor normaal dagelijks gebruik, maar als u veel tijd buiten doorbrengt met zweten of in het zwembad of op het strand gaat, breng dan een zonnebrandcrème aan die is ontworpen voor sport of zwemmen.

Vergelijkbare berichten