Hitte maakt het moeilijker om de geestelijke gezondheid te beheersen

Hitte maakt het moeilijker om de geestelijke gezondheid te beheersen

Stijgende temperaturen kunnen voor iedereen een ongemakkelijke buitenervaring creëren en kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s zoals een zonnesteek, hitte-uitputting en zelfs cardiovasculaire en ademhalingsproblemen. Steeds meer bewijsmateriaal suggereert dat extreme hitte ook gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de geestelijke gezondheid, vooral onder mensen met psychiatrische aandoeningen.

“Er zijn zeer specifieke gedragsveranderingen die we allemaal voelen bij extreme hitte”, zegt Robin Cooper, MDeen universitair hoofddocent bij de afdeling psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Universiteit van Californië in de San Francisco School of Medicine, en de president en medeoprichter van de Climate Psychiatry Alliance.

Warmte kan iedereen treffen en de prikkelbaarheid vergroten, wat een negatieve invloed heeft op het geheugen, de aandacht, de reactietijd en de slaap, aldus de American Psychiatric Association (APA). Voor mensen met bepaalde psychische aandoeningen worden deze effecten verergerd.

Bovendien zeker medicijnen gebruikt voor psychiatrische behandeling (zoals antidepressiva en antipsychotica) kan de manier beïnvloeden waarop het lichaam de warmte reguleert, en in sommige gevallen interfereren de omstandigheden zelf met de regulering van de lichaamstemperatuur, aldus de APA.

En voor mensen met bepaalde psychiatrische aandoeningen kunnen deze veranderingen het risico op gevaarlijke symptomen of gevaarlijk gedrag vergroten, zegt dr. Cooper. Een voorbeeld: “De ervaring van extreme hitte bij bepaalde mensen met psychiatrische aandoeningen houdt feitelijk verband met agressie en geweld.”

Uit een recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat extreme hitte in verband wordt gebracht met pieken in de haatzaaiende uitlatingen op het internet in het hele land. En volgens de Environmental Protection Agency (EPA) komen hittegolven vaker voor in grote steden in de Verenigde Staten. Wetenschappers rapporteerden in de jaren zestig gemiddeld twee hittegolven per jaar, vergeleken met gemiddeld zes per jaar in de jaren 2010 en 2020.

Bovendien is het huidige gemiddelde hittegolfseizoen in vijftig Amerikaanse steden nu ongeveer 49 dagen langer dan in de jaren zestig.

Omdat deze episoden steeds frequenter en langduriger worden, is het volgens Cooper belangrijk om de specifieke manieren te begrijpen waarop extreme hitte invloed heeft op het mentale welzijn en functioneren, vooral voor mensen met psychische aandoeningen.

De gegevens achter hoe hitte de geestelijke gezondheid beïnvloedt

Volgens een studie gepubliceerd in JAMA-psychiatrie.

“We ontdekten dat een hogere temperatuur in de zomer verband hield met een hoger aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp voor welke geestelijke gezondheidsoorzaak dan ook, maar ook voor specifieke uitkomsten, waaronder stemmingsstoornissen, angst- en stressstoornissen, schizofrenie, stoornissen in het gebruik van middelen en zelfbeschadiging.” zegt Amruta Nori-Sarma, PhD, MPHde hoofdauteur van de studie en assistent-professor op de afdeling milieugezondheid aan de Boston University School of Public Health in Massachusetts.

Uit ander onderzoek blijkt dat hittegolven zelfs fatale gevolgen kunnen hebben voor mensen met bepaalde psychische aandoeningen.

Een studie gepubliceerd in 1998 in het tijdschrift Psychiatrische diensten ontdekte dat patiënten in psychiatrische staatsziekenhuizen in New York City twee keer zoveel risico liepen om te overlijden tijdens een hittegolf vergeleken met de algemene bevolking van New York City. De auteurs theoretiseerden dat zowel de ziekten als het gebruik van antipsychotische medicijnen aan dit verband kunnen hebben bijgedragen.
Het is belangrijk op te merken dat de zelfmoordcijfers hoger zijn tijdens abnormaal warme maanden. Een studie gepubliceerd in de Natuur Klimaatverandering tijdschrift toonde een verband aan tussen een stijging van 1 graad C (ongeveer 1,8 graden F) in de gemiddelde maandelijkse temperaturen en een stijging van het aantal zelfmoorden met 0,7 procent in de Verenigde Staten en 2,1 procent in Mexico. De onderzoekers schatten dat, zonder actie om dit probleem aan te pakken, de klimaatverandering tegen 2050 verantwoordelijk zou kunnen zijn voor maar liefst 9.000 tot 40.000 extra zelfmoorden in de Verenigde Staten en Mexico.

“Dat aantal doet de bijdragen van elk zelfmoordpreventieprogramma en alle inspanningen op het gebied van de wapenwetgeving teniet”, zegt Cooper over de voorspelling.

Waarom verslechtert extreme hitte de geestelijke gezondheid?

Onderzoekers hebben nog geen exacte reden gevonden waarom extreme hitte verband houdt met verslechtering van de geestelijke gezondheidssymptomen, maar volgens Cooper spelen waarschijnlijk verschillende complexe factoren een rol.

Hier zijn vijf van deze factoren.

Hitte kan de hersenfunctie belemmeren

Extreme temperaturen kunnen problemen opleveren voor de manier waarop uw hersenen op verschillende manieren werken.

De hypothalamus, een deel van de hersenen dat helpt bij het reguleren van de interne temperatuur van het lichaam (en ook helpt bij het basisfunctioneren, zoals honger, dorst, stemming, zin in seks, bloeddruk en slaap), functioneert mogelijk niet normaal als mensen met bepaalde gezondheidsproblemen worden blootgesteld aan extreme hitte, zegt Cooper. “Het is vrij duidelijk dat er biologisch iets gebeurt”, legt ze uit.

Uit onderzoek blijkt ook dat extreme hitte het werkgeheugen en de aandacht kan belemmeren. In een artikel dat in 2018 in het tijdschrift werd gepubliceerd PLoS-geneeskundeUit onderzoek blijkt dat universiteitsstudenten die tijdens een hittegolf in kamers zonder airconditioning studeerden maar liefst 13,4 procent slechter presteerden dan hun leeftijdsgenoten op een reeks cognitieve tests.
Warmte kan ook interfereren met de chemische serotonine in de hersenen, die helpt de stemming te reguleren en agressie te verlichten, aldus de Wereld Economisch Forum.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de reactie van de hersenen op extreme hitte beter te begrijpen, zegt Cooper dat het duidelijk is dat de chemie van de hersenen een rol speelt.

Bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen kunnen u vatbaar maken voor hitteproblemen

“Er zijn aanwijzingen dat de psychische aandoening zelf een aantal negatieve gevolgen kan hebben voor de thermoregulatie in het lichaam – dat is het vermogen van het lichaam om koel te blijven”, zegt Cooper.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit een recensie gepubliceerd in het tijdschrift SchizofrenieonderzoekMensen met schizofrenie kunnen zich moeilijker aanpassen aan hogere temperaturen dan mensen zonder deze aandoening. In een recenter onderzoek ontdekten wetenschappers dat blootstelling aan hitte geassocieerd was met een verhoogd risico op ziekenhuisopname bij mensen met schizofrenie.

Psychiatrische medicijnen kunnen de manier waarop uw lichaam de warmte reguleert veranderen

De medicijnen die mensen met psychische aandoeningen gebruiken om hun symptomen onder controle te houden – zoals antidepressiva en antipsychotica – kunnen van invloed zijn op de manier waarop hun lichaam reageert op hitte, de APA staten.
Samen met mensen die antipsychotica gebruiken, lijken degenen die anticholinergische medicijnen gebruiken – die soms worden voorgeschreven tegen depressie – en angststillers een verhoogd risico te hebben op ziekenhuisopname vanwege hittegerelateerde ziekten tijdens een hittegolf. studie publiceerde het tijdschrift Europese psychiatrie.

De auteurs merkten op dat personen die psychiatrische medicijnen gebruiken, met hun zorgverleners moeten praten over de risico’s en voordelen van het gebruik van hun medicijnen tijdens perioden van extreme hitte.

Hogere temperaturen maken het moeilijker om te slapen

Wanneer een hittegolf toeslaat, heeft onze slaap er vaak last van. Deskundigen zijn van mening dat dit gebrek aan goede slaap een domino-effect kan hebben op mensen met psychische aandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek onvoldoende slaap kan de symptomen van stemmingsstoornissen, zoals angst en depressie, verergeren.

“Verstoorde slaap en ongemak overdag tijdens extreme hitte kunnen de biologische mechanismen zijn die bijdragen aan een hoger aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp, dus dit kunnen belangrijke zaken zijn die patiënten in de gaten moeten houden”, zegt dr. Nori-Sarma.

Het risico op uitdroging is groter tijdens hittegolven

Iedereen kan uitdroging ervaren tijdens periodes van extreme hitte, stelt Mayo Clinic. Voor mensen met psychische aandoeningen kan uitdroging de cognitieve functie en de effectiviteit van medicijnen aantasten, wat op zijn beurt hun psychische symptomen kan verergeren, zegt Cooper.

Hoe u de hitte kunt verslaan en uw geestelijke gezondheid kunt behouden

Het is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor iemand met een reeds bestaande psychische aandoening, om proactief te zijn en koel te blijven tijdens extreme hitte.

Cooper raadt u aan om met uw zorgteam, inclusief huisartsen, psychologen en psychiaters, te praten over de mogelijke risico’s van extreme hitte en preventieve strategieën te bedenken voordat de hitte toeslaat.

Hier zijn enkele eenvoudige maar effectieve manieren om koel te blijven, volgens de Klimaatpsychiatrie alliantie:
  • Houd kamers koel. Laat de gordijnen zakken om de hitte te verminderen en gebruik een ventilator. Houd er rekening mee dat als de kamertemperatuur hoger is dan 90 of 95 graden F, ventilatoren de lucht niet langer zullen koelen.
  • Neem koele douches. Spring onder een koele douche of plaats een koele doek op uw gezicht, nek of armen om de hoge temperaturen tegen te gaan.
  • Draag de juiste kleding. Losse katoenen stoffen zijn het beste om koel te blijven. Overweeg ook om beschermende kleding aan te trekken, zoals een hoed en een zonnebril, als u buiten in de hete zon bent.
  • Drink voldoende water. Zorg ervoor dat u de hele dag water drinkt – en probeer dranken te vermijden die cafeïne en alcohol bevatten, omdat deze uitdrogend kunnen zijn. Op een gewone dag zouden vrouwen ongeveer 11,5 kopjes water per dag moeten consumeren, en mannen ongeveer 15,5 kopjes water per dag. Nationale Academies van Wetenschappen, Techniek en Geneeskunde (NASEM) – en als je van plan bent om bij hoge temperaturen op pad te gaan, moet je zelfs meer drinken, adviseren NASEM-experts.
  • Zoek een koele plek als u onderweg bent. Zoek een koelcentrum in uw gemeenschap, of bezoek een winkelcentrum, bibliotheek of boekwinkel met airconditioning om je terug te trekken uit de hitte. Het vermijden van extreme hitte voor slechts een paar uur per dag kan volgens Cooper een verschil maken.
  • Neem je medicijnen. Neem uw medicijnen altijd in zoals voorgeschreven, tenzij uw zorgverlener u anders vertelt.
  • Maak een plan om hulp te krijgen als je die nodig hebt. Zorg ervoor dat u een strategie heeft voor het geval u tekenen van hitte-uitputting ervaart. Vraag bijvoorbeeld vóór een hittegolf een vriend of familielid om een ​​paar keer per dag bij u langs te komen zodra de buitentemperatuur stijgt.

Hittegerelateerde ziekten: tekenen waar u op moet letten

Pas op voor symptomen van hitte-uitputting, die kunnen optreden als uw lichaam te warm wordt. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn tekenen van hitte-uitputting onder meer intens zweten, een zwakke en snelle pols, misselijkheid of braken, en zwakte of vermoeidheid. Als u tekenen van hitte-uitputting vertoont, ga dan naar een schaduwrijke plek of plaats met airconditioning, drink water, koel uzelf af met vochtige lakens of een ventilator, of neem een ​​koele douche om uw lichaamstemperatuur te verlagen, adviseert Mayo Clinic.

Een andere ernstige aandoening waar u op moet letten, de zogenaamde zonnesteek, treedt op wanneer uw interne lichaamstemperatuur minstens 104 graden F bereikt, volgens de Amerikaanse Academie van Huisartsen. Naast hoge koorts, zo stelt de CDC, omvatten de tekenen van een zonnesteek een huid die heet, droog, rood of vochtig is, een snelle, sterke polsslag, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of flauwvallen. Als u symptomen van een zonnesteek heeft, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen. Mensen om u heen moeten proberen u te helpen afkoelen, maar drink geen vloeistoffen terwijl u op medische hulp wacht. Mayo-kliniek deskundigen waarschuwen.

Vergelijkbare berichten