Wat is CoolSculpting en is het veilig voor gewichtsverlies?

Wat is CoolSculpting en is het veilig voor gewichtsverlies?

CoolSculpting is over het algemeen een veilige procedure met een laag risico.

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn meestal mild en kunnen pijn of verminderd gevoel in het doelgebied omvatten. Sommige mensen kunnen zich tijdens de procedure zwak, misselijk of duizelig voelen, of kunnen daarna huiduitslag, zwelling of andere verkleuring krijgen. Maar deze bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf in de weken na de procedure, zegt Zeichner.

In sommige gevallen kan de procedure resulteren in onregelmatige divots of rimpelingen in de huid, zegt Matarasso. Maar dit is geen vaak voorkomende bijwerking – een beoordeling suggereerde dat dit gebeurde in 0,14 procent van de procedures.

CoolSculpting kan onvoorspelbaar zijn, voegt Matarasso eraan toe, erop wijzend dat de persoon die de procedure ondergaat teleurgesteld kan zijn als de resultaten niet zijn wat ze hadden verwacht.

Wat is paradoxale vethyperplasie?

PAH, de bijwerking die Evangelista meldde, is de bekendste matige tot ernstige mogelijke bijwerking van CoolSculpting, hoewel onderzoek nog niet heeft vastgesteld wat de oorzaak is.

Het treedt op wanneer CoolSculpting een toename veroorzaakt in plaats van een afname van vetcellen in het beoogde gebied. In de loop van enkele maanden na de CoolSculpting-behandeling zorgt PAH ervoor dat er nieuw weefsel groeit in de vorm van het behandelde gebied. Het nieuwe weefsel is meestal harder dan normaal vet en kan een bijna rubberachtige textuur hebben, zegt Matarasso. De bloedtoevoer naar het getroffen gebied kan ook toenemen.

In sommige gevallen kan nieuwe vetgroei niet worden verwijderd met behulp van liposuctie, zegt Matarasso, en moet de patiënt kiezen tussen het operatief verwijderen van het nieuwe weefsel of het op zijn plaats laten.

“Dit is verschrikkelijk, omdat ze iemand hadden die een minimaal invasieve procedure wilde,” zegt hij, “en dan eindigen ze met een groot litteken.”

De hoeveelheid beschikbare gegevens over de mensen die PAH ontwikkelen is beperkt, zegt Matarasso. Hij voegt eraan toe dat dit deels komt doordat de procedure niet altijd wordt uitgevoerd door artsen, die verplicht zijn om negatieve resultaten te melden.

Eén klinisch rapport suggereerde dat PAH mogelijk te weinig wordt gerapporteerd; de auteurs merkten op dat de incidentie van PAH in hun praktijk significant hoger was (2 op 422, of 0,47 procent) dan de incidentie volgens het merk CoolSculpting (1 op 20.000).

PAH kan iets vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen, hoewel de reden onduidelijk is.

De studie merkte ook op dat de incidentie van PAH 75 procent lager was wanneer technici CoolSculpting-units van het nieuwere model gebruikten, wat suggereert dat de machines zelf een bijdragende factor kunnen zijn voor het risico op PAH.

Vergelijkbare berichten