Lopen kan voorkomen dat rugpijn terugkeert

Lopen kan voorkomen dat rugpijn terugkeert

Voor volwassenen met een voorgeschiedenis van lage rugpijn kan lopen een eenvoudige oplossing bieden: Onderzoekers hebben ontdekt dat patiënten die een eenvoudig loopprogramma volgden bijna twee keer zo lang konden doorgaan zonder dat hun rugpijn terugkeerde als anderen die niet aan het programma deelnamen.

“Een eenvoudige, goedkope en toegankelijke bewegingsstrategie zoals wandelen kan de herhaling van lage rugpijn voorkomen als deze wordt gecombineerd met onderwijs”, zegt hoofdonderzoeksauteur Natasha Pocovi, PhD, fysiotherapeut en onderzoeker aan de Macquarie University in Sydney, Australië. De bevindingen zijn gepubliceerd in De Lancet.

“We waren verbaasd over de mate waarin de interventie ook het leven van mensen zou kunnen beïnvloeden, afgezien van het verbeteren van hun lage rugpijn”, voegt Dr. Pocovi toe. “We hadden patiënten die een verbeterde slaap, stemming, positieve veranderingen in levensstijl en een verbeterd beheer van andere chronische gezondheidsproblemen meldden.”

Rugpijn komt binnen een jaar terug bij 7 op de 10 mensen

Volgens een recente analyse is lage rugpijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Wereldwijd lijden ruim 600 miljoen mensen aan rugpijn en de verwachting is dat dit aantal tegen 2050 zal stijgen tot 843 miljoen.
Ongeveer 7 op de 10 mensen ervaren een herhaling van lage rugpijn binnen een jaar na herstel van een episode.
Richtlijnen voor fysiotherapie bevelen een combinatie van lichaamsbeweging, manuele therapie en voorlichting aan als de beste behandeling.

Maar veel mensen kunnen geen effectieve behandeling krijgen vanwege de hoge kosten en de behoefte aan professionele begeleiding, aldus Pocovi en haar coauteurs van het onderzoek.

Nieuw onderzoek volgde volwassenen met rugpijn tot wel 3 jaar lang

Voor deze klinische proef heeft het onderzoeksteam 701 volwassenen geïncludeerd die onlangs hersteld waren van een episode van rugpijn. Iets meer dan de helft werd toegewezen aan een interventiegroep en kreeg een geïndividualiseerd loopprogramma met zes door fysiotherapeuten begeleide onderwijssessies; de rest werd zonder specifieke instructie of behandeling in een controlegroep geplaatst.

Bij de start van het onderzoek meldden zowel de interventie- als de controlegroep dat ze gemiddeld ongeveer 70 minuten per week liepen. De interventiegroep werd gevraagd een regelmatig regime te volgen met een doel voor ogen: tegen zes maanden zouden ze vijf keer per week minstens 30 minuten per dag moeten wandelen. De meesten kwamen na drie maanden dicht bij dat doel.

De voorlichtingssessies voor de interventiegroep waren erop gericht een basiskennis van pijn te verschaffen, de angst die gepaard gaat met lichaamsbeweging te verminderen en het vertrouwen op te bouwen om met pijn om te gaan. De fysiotherapeuten bespraken ook eenvoudige strategieën om het risico op herhaling van lage rugpijn te verminderen en gaven instructies over hoe ze zelf met kleine recidieven om konden gaan.

De onderzoekers volgden alle proefpersonen één tot drie jaar om te zien of hun rugpijn terugkeerde en om andere gezondheids- en levenskwaliteitsfactoren te meten.

Het risico op herhaling van pijn verminderen

De auteurs van het onderzoek ontdekten dat proefpersonen in de interventiegroep een langere gemiddelde periode hadden zonder terugkeer van rugpijn, met een mediaan van 208 dagen vergeleken met 112 dagen in de controlegroep.

Deelnemers aan het loopprogramma verminderden het risico op herhaling van lage rugpijn, waardoor de dagelijkse activiteit werd beperkt, met 28 procent. Hun risico om zorg van een zorgverlener nodig te hebben vanwege een recidief daalde met 43 procent vergeleken met de controlegroep zonder interventie.

“Vooral bij meer sedentaire personen kan een speciaal loopprogramma de deconditionering helpen aanpakken die kan optreden bij bewegingsvermijding en een buffer vormen tegen toekomstige pijnepisoden”, zegt Beth Darnall, PhD, hoogleraar anesthesiologie, perioperatieve pijngeneeskunde bij het Stanford Pain Management Center in Redwood City, Californië, die niet bij het onderzoek betrokken was.

De analyse benadrukte ook dat een eenvoudig loopprogramma de levenskwaliteit van mensen verbeterde en hun behoefte aan gezondheidszorgondersteuning en de hoeveelheid vrije tijd verminderde.

Waarom wandelen helpt bij pijnverlichting

John Alm, DO, voorzitter van de afdeling fysische geneeskunde en revalidatie aan het West Virginia University Health System in Morgantown, onderstreept hoe lopen verschillende spieren, fascia (daderig bindweefsel) en zachte weefselstructuren rond de wervelkolom aanspreekt en uitrekt om de algemene klachten te verlichten. stijfheid, en bouwt kracht en uithoudingsvermogen op van de spieren die de wervelkolom ondersteunen.

“Beweging kan helpen stress te verminderen door (de feel-good hormonen) serotonine en endorfines vrij te maken om de manier waarop we pijn ervaren te verzachten”, zegt Dr. Alm, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Een ander fysiologisch voordeel van lopen is dat het de bloedsomloop verhoogt, waardoor de bloedstroom verbetert en voedingsstoffen naar structuren van zacht weefsel worden gepompt, zoals spieren, ligamenten en pezen.”

De meeste deelnemers aan het onderzoek waren vrouwen van in de veertig, vijftig en zestig

De auteurs van het onderzoek erkenden dat de resultaten beperkt waren, omdat de meeste deelnemers vrouw waren (81 procent) tussen de 43 en 66 jaar oud. De meesten hadden ook veel eerdere episoden van lage rugpijn. Dit zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bekijken van de bevindingen in relatie tot de algemene bevolking.

Bovendien: “Waar dit onderzoek geen rekening mee houdt, is of de loopgroep zich bezighield met andere activiteiten, zoals flexibiliteitsprogramma’s of kernversterking, activiteiten waarvan ook bekend is dat ze nuttig zijn bij het versterken van de rug en het verminderen van lage rugpijn”, zegt James Gladstone. MD, hoofd van de afdeling sportgeneeskunde van het Mount Sinai Health System in New York City, die geen deel uitmaakte van het onderzoeksteam.

Bij rugpijn is preventie essentieel

Als het om rugpijn gaat, zijn Pocovi en haar onderzoeksteam van mening dat er te veel aandacht is besteed aan het behandelen van episoden in plaats van ze überhaupt te voorkomen. Ze verwachten dat dit onderzoek de focus meer kan verleggen naar preventie.

Alm suggereert absoluut dat mensen met rugpijn wandelen tot een onderdeel van hun dagelijkse routine maken.

“Het beste van wandelen is dat het gratis, gemakkelijk te doen, zeer toegankelijk is en kan worden aangepast aan bijna alle fysieke niveaus”, zegt hij.

Vergelijkbare berichten