Tretinoïne 101: een gedetailleerde gids

Tretinoïne 101: een gedetailleerde gids

Wanneer u voor het eerst een retinoïde gaat gebruiken, zegt Massick, “raad ik u aan laag te beginnen en langzaam te gaan.” Breng eerst een klein beetje van de gel, lotion of crème aan op een testgebied om er zeker van te zijn dat u geen gevoeligheid of allergie voor het product heeft. Doe dit elke dag gedurende een week of twee, en als alles goed gaat, kun je waarschijnlijk tretinoïne op je hele gezicht gebruiken, zegt ze. En zorg ervoor dat u uw dermatoloog op de hoogte houdt van hoe het gaat terwijl u dit product gebruikt.

Hoewel een allergie voor tretinoïne zeer zeldzaam is, wordt het irriterende en uitdrogende effect van het medicijn ervaren door bijna iedereen die plaatselijke retinoïden gebruikt, zegt High. Om huidirritatie, peeling en droogheid te voorkomen en te bestrijden, raadt Massick aan een vochtinbrengende crème te gebruiken die hyaluronzuur, niacinamide of andere vochtinbrengende middelen bevat.

Wat betreft de hoeveelheid product die u zou moeten gebruiken, waarschuwt Schwartz ervoor dat u het niet overdrijft. “Gebruik net genoeg om je gezicht te bedekken; te veel kan je huid irriteren”, zegt ze. Ze raadt aan een hoeveelheid ter grootte van een erwt te gebruiken voor de geheel gezicht, zorg ervoor dat u de gebieden rond de ogen, mond en binnenkant van uw neus vermijdt.

Waar tretinoïne in uw huidverzorgingsroutine moet passen

Retinoïden moeten ’s avonds worden gebruikt omdat ze je gevoeliger kunnen maken voor de zon, zegt High. “Retinoïden kunnen de bovenste laag van de huid dunner maken, waardoor je vatbaarder wordt voor zonnebrand”, legt hij uit.

Volgens Chipps: “Het is erg belangrijk als mensen tretinoïne gebruiken, om heel voorzichtig te zijn met blootstelling aan de zon en bescherming tegen de zon.” Ze raadt iedereen die tretinoïne gebruikt aan om elke dag waakzaam te zijn over het gebruik van zonnebrandcrème, direct zonlicht te vermijden en een hoed te dragen als je uitgaat.

Hoe vaak moet u tretinoïne gebruiken?

“Consistentie in een huidverzorgingsprogramma is belangrijker dan frequentie”, zegt Massick. Dus in plaats van elke avond een ingewikkeld, uit meerdere stappen bestaand programma te volgen, zult u merken dat het driemaal per week gebruiken van een retinoïde net zo goed werkt en de uitdroging voorkomt die gepaard gaat met dagelijks gebruik.

Schwartz stelt voor om het rustiger aan te doen door eerst om de nacht tretinoïne te gebruiken, zodat uw huid zich eraan kan aanpassen en tolerantie kan ontwikkelen. Als u en uw arts vervolgens besluiten dat u het wellicht vaker moet gebruiken, kunt u tretinoïne dagelijks aanbrengen.

Is Tretinoïne geschikt voor gebruik in de ochtend of nacht?

Tretinoïne maakt je waarschijnlijk niet alleen gevoeliger voor zonlicht, maar het kan ook minder effectief worden in de zon, zegt Schwartz. Dit is nog een reden waarom artsen aanraden om tretinoïne ’s nachts te gebruiken in plaats van overdag.

Moet u de concentratie van tretinoïne verhogen?

Omdat tretinoïne en andere retinoïden uitdrogend en irriterend kunnen zijn, vooral als iemand het voor de eerste keer gebruikt, laten artsen patiënten meestal beginnen met een tretinoïneproduct met een lager percentage en laten ze het minder vaak gebruiken, en bouwen vervolgens de dosering en frequentie op. tijd, zegt Chipps.

“Het hangt af van de patiënt en het huidtype; mensen met een vettere huid kunnen een sterkere concentratie en een frequentere toepassing aan dan mensen met een zeer droge huid”, merkt ze op. “Ook de formule is belangrijk; iemand met een vette huid doet het misschien beter met een gel, terwijl iemand met een drogere huid het misschien beter doet met een crème of lotion.” Chipps adviseert om samen te werken met uw dermatoloog om uw resultaten te maximaliseren en eventuele irritatie te minimaliseren.

Vergelijkbare berichten