Het Atlantische Dieet kan het buikvet doen krimpen en het cholesterol verlagen

Het Atlantische Dieet kan het buikvet doen krimpen en het cholesterol verlagen

Deelnemers die zes maanden lang het ‘Atlantische’ dieet volgden, verlaagden hun kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom vergeleken met degenen die een normaal dieet aten, blijkt uit een nieuwe studie die op 7 februari in JAMA-netwerk geopend.

Metabool syndroom is de term voor een groep gezondheidsfactoren, waaronder een grotere tailleomtrek, verhoogde triglycerideniveaus, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel.

De positieve impact van het Atlantische dieet op factoren als cholesterol en buikvet die in dit onderzoek worden gevonden, zou te verwachten zijn, zegt Katherine Patton, RD, die werkt bij het Digestive Disease & Surgery Institute van de Cleveland Clinic en niet bij het onderzoek betrokken was. “Het Atlantische dieet lijkt sterk op het mediterrane dieet, dat geassocieerd wordt met een lager risico op hart- en vaatziekten en metabool syndroom”, zegt ze. Metabool syndroom is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, voegt ze eraan toe.

Er wordt geschat dat mensen met het metabool syndroom een ​​50 tot 60 procent hoger risico op hartziekten hebben dan mensen zonder.

De bevindingen leveren belangrijk bewijs voor het potentieel van traditionele diëten om kritische risicofactoren voor hartziekten en andere chronische aandoeningen te verbeteren, zegt hoofdonderzoeker Mar Calvo-Malvar, PhD, specialist in laboratoriumgeneeskunde aan het Universitair Klinisch Ziekenhuis van Santiago de Compostela. in Spanje.

Wat is het Atlantische Dieet?

Het Atlantische dieet is de naam die onderzoekers gaven aan het traditionele voedingspatroon in Noordwest-Spanje en Portugal. Hoewel het dieet overeenkomsten vertoont met het mediterrane dieet, zijn er enkele opmerkelijke verschillen, zegt dr. Calvo-Malvar.

“Net als het mediterrane dieet benadrukt het Atlantische dieet de consumptie van vers, seizoensgebonden en lokaal geproduceerd voedsel zoals fruit, groenten, granen, peulvruchten (droge bonen, linzen en kikkererwten), vis, zuivelproducten en olijfolie. voor het aankleden en koken”, zegt ze. Maar het Atlantische dieet omvat doorgaans een groter aandeel vis, melk, aardappelen, fruit en groenten dan het mediterrane dieet, zegt Calvo-Malvar.

Dieetinterventie gericht op lokale en traditionele voedingsmiddelen

Het zes maanden durende onderzoek was een secundaire analyse van gegevens uit een gemeenschapsgericht onderzoek dat tussen 2014 en 2015 werd uitgevoerd in het landelijke stadje A Estrada in het noordwesten van Spanje. In totaal werden 250 gezinnen (574 volwassenen) gerandomiseerd om óf het Atlantische dieet te volgen, een eetpatroon gebaseerd op tradities en lokaal beschikbare vis, verse seizoensgroenten en -fruit, óf de controlegroep, die de opdracht kreeg om hun gebruikelijke dieet te blijven volgen. .

Mensen die het Atlantische dieet volgden, aten grote hoeveelheden vis en zeevruchten, samen met voedsel op basis van zetmeel (zoals aardappelen), gedroogd fruit, kaas, melk en een matige inname van vlees en wijn. De interventiegroep woonde ook voedingsvoorlichtingssessies en kooklessen bij en ontving manden met de soorten voedsel die ze moesten eten.

De verbruikte calorieën, fysieke activiteit, medicatiegebruik en andere variabelen werden bij aanvang en aan het einde van het onderzoek beoordeeld, en onderzoekers deden hun best om voor deze factoren in hun analyse te controleren.

Van de 457 mensen zonder metabool syndroom die de proef voltooiden, ontwikkelden er 23 de aandoening: 6 in de interventiegroep (2,7 procent van de deelnemers) en 17 in de controlegroep (7,3 procent).

Atlantisch dieet leidde tot vermindering van buikvet en slechte cholesterol

De tailleomtrek en het LDL-cholesterol (ook wel ‘slechte’ cholesterol genoemd) daalden in de interventiegroep, terwijl de bloeddruk, triglyceriden en nuchtere bloedsuikerspiegels niet significant verschilden.

“Deze bevindingen zijn bemoedigend gezien de korte duur van de interventie, met name zes maanden bij elk gezin, en de uitdaging om bepaalde chronische aandoeningen en comorbiditeiten die verband houden met het metabool syndroom, zoals hypertensie of diabetes, om te keren”, zegt Calvo-Malvar.

Het is vermeldenswaard dat in Spanje (waar het proces werd gehouden) het gezondheidszorgsysteem ervoor zorgt dat de meeste mensen met chronische ziekten zoals hoge bloeddruk of diabetes een behandeling krijgen en dat hun ziekte onder controle is, zegt ze.

Deze bevindingen suggereren dat het Atlantische dieet nuttig zou kunnen zijn bij het beheersen van belangrijke aspecten van de gezondheid en het verminderen van het risico op het metabool syndroom, zegt Elisabetta Politi, MPH, RD, een gecertificeerde diabeteszorg- en onderwijsspecialist bij Duke Health in Durham, North Carolina, die niet betrokken bij de studie. “De statistisch significante bevinding van een vermindering van de tailleomtrek is belangrijk. We weten dat het dragen van extra gewicht in de buikstreek het risico op hartziekten en diabetes type 2 verhoogt”, zegt ze.

Om uw taille correct te meten, gaat u staan ​​en plaatst u een meetlint rond uw middel, net boven uw heupbeenderen, en meet u net nadat u hebt uitgeademd. Het risico neemt toe bij een tailleomvang groter dan 35 inch voor vrouwen of groter dan 40 inch voor mannen.

Is het Atlantische dieet gezonder dan het mediterrane dieet?

De bevindingen uit dit onderzoek zijn significant, maar niet omdat het aantoont dat het Atlantische dieet het mediterrane dieet ‘verslaat’, of omgekeerd. Dat is niet de vraag waar we ons hier op moeten concentreren, zegt Calvo-Malvar. “Het is aangetoond dat beide voedingspatronen gezond zijn. Ik geloof dat de vraag niet gaat over het bepalen welke meer of minder gezond is, maar eerder over welk voedingspatroon het beste past bij de bevolking waar het wordt gepromoot”, zegt ze.

Er bestaat geen twijfel dat de manier waarop we eten een van de belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren is voor hartziekten en andere chronische ziekten, en veranderingen in het voedingspatroon zijn een belangrijke strategie om miljoenen sterfgevallen per jaar over de hele wereld te voorkomen, zegt Calvo-Malvar.

“Het veranderen van voedingsgewoonten is echter een uitdaging, omdat gewoonten worden beïnvloed door complexe en met elkaar verweven factoren op maatschappelijk en individueel niveau, waaronder cultuur, de betaalbaarheid van voedsel, directe vrienden en familie, en de omringende gemeenschap”, zegt ze. De veronderstelling dat de meeste mensen ongezond voedsel zouden vervangen door gezond voedsel en zich aan die veranderingen zouden houden, vanwege het laatste onderzoek naar het daarmee samenhangende ziekterisico, is niet realistisch, zegt Calvo-Malvar.

“Ik geloof dat het beste dieet een dieet is dat aansluit bij het culturele en gastronomische erfgoed van het gebied waar het wordt gepromoot, met lokale en economisch toegankelijke voedingsmiddelen”, zegt ze.

Politi is het daarmee eens. “Deze studie houdt rekening met belangrijke factoren die in veel voedingsstudies buiten beschouwing worden gelaten: welke voedingsmiddelen zijn lokaal beschikbaar, wat zijn de culturele factoren die bepalen wat mensen eten, en waar genieten mensen van en voelen ze zich beter bij het eten”, zegt ze.

Door een dieet te ontwerpen dat rekening houdt met de dynamiek die onze voedselkeuze beïnvloedt, wordt het waarschijnlijker dat mensen zich aan dat gezondere eetpatroon kunnen houden en hun risico op chronische ziekten, waaronder hartziekten, kunnen verminderen, zegt Politi.

Geïnteresseerd in het Atlantische Dieet? Tips van experts over hoe u uw dieet kunt aanpassen

Verschillende aspecten van het Atlantische dieet kunnen worden overgenomen om onze eetgewoonten aan deze kant van de vijver te verbeteren.

Kooktechnieken Mensen die het Atlantische dieet volgden, bereidden hun voedsel vaak door het te stomen, koken, bakken, grillen of stoven. “Dit zou zich hier goed kunnen vertalen, bijvoorbeeld voor mensen die graag koken in een Crock-Pot”, zegt Politi.

Dat soort ‘instellen en vergeten’ langzaam koken kan minder malse stukken vlees vochtig en sappig maken, zegt ze. “Het kan ook geld besparen omdat die stukken vlees vaak goedkoper zijn, en het zorgt er ook voor dat verschillende delen van het dier kunnen worden geconsumeerd, in plaats van alleen de malsste filets waar we ons vaak op concentreren”, zegt Politi.

Meer vis Om de principes van het Atlantische dieet te volgen, moet u uw pescatarian quotiënt verhogen. “Voor mijn klanten die geen vis eten, laat ik beginnen met één portie per week. Als ze één portie eten, proberen we dat op te voeren naar twee”, zegt Politi.

Gezonde ruil Patton raadt aan om te beginnen met een aantal gezonde vervangingen. “Verruil delicatessenvlees voor tonijn, hummus en natuurlijke notenboter, en ruil chips en pretzels voor noten, zaden, fruit of rauwe groenten”, zegt ze.

Verander je burgergame door de hamburger over te slaan en in plaats daarvan te kiezen voor een zalmburger, bonenburger of vegetarische burger, zegt Patton.

Minder sterk bewerkte voedingsmiddelen Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en koekjes bevatten ingrediënten die ervoor zorgen dat we ze willen blijven eten, zegt Politi. “Het gevolg is dat we de neiging hebben om ze te veel te eten. Ik hoor niet veel van mijn klanten zeggen dat ze niet konden stoppen met het eten van quinoa of bruine rijst, maar het kan lastig zijn om sterk bewerkte snacks te laten staan”, zegt ze.

Vergelijkbare berichten