Het aantal gevallen van mazelen neemt in de VS toe, onder leiding van de uitbraak in Florida

Het aantal gevallen van mazelen neemt in de VS toe, onder leiding van de uitbraak in Florida

Mazelen, een ernstige en zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen die in 2000 in de Verenigde Staten geëlimineerd werd verklaard, lijkt een soort comeback te maken.

De afgelopen maand zijn er in het hele land episoden van de infectie (vaak gekenmerkt door een vlekkerige uitslag) opgedoken.

In Florida onderzoeken gezondheidsfunctionarissen van Broward County meerdere gevallen die zich op een basisschool hebben voorgedaan. In Ohio hebben volksgezondheidsfunctionarissen dit jaar tot nu toe minstens vier infecties bevestigd. Michigan meldde zijn eerste mazelenincident sinds 2019.
Met gevallen die ook zijn vastgesteld in Arizona, Californië, Georgia, Indiana, Louisiana, Maryland, Minnesota, Missouri, New Jersey, New York City, Pennsylvania, Virginia en Washington, lijkt geen enkele Amerikaanse regio veilig voor het virus.
“We maken ons momenteel grote zorgen over de verspreiding van mazelen door het hele land”, zegt Patricia Stinchfield, RN, kinderverpleegkundige en voorzitter van de National Foundation for Infectious Diseases. “We hebben in de eerste twee maanden van 2024 al 35 gevallen gezien, terwijl er vorig jaar over het hele jaar 58 gevallen waren. Dit is dus geen goede trend.”
Mazelen worden beschouwd als de meest besmettelijke ziekte die door vaccinatie kan worden voorkomen. Als één persoon het heeft, zullen volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 9 op de 10 mensen van alle leeftijden om hem of haar heen ook besmet raken als ze niet worden beschermd.

Een afname van het aantal vaccinaties tegen mazelen kan hiervan de oorzaak zijn

De CDC beweert dat het risico om mazelen te krijgen voor de meerderheid van de Amerikanen klein is omdat het grootste deel van de Amerikaanse bevolking is ingeënt en het aantal gevallen nog steeds relatief laag is.

Maar het gevaar groeit. Mark Kline, MD, expert op het gebied van infectieziekten en hoofdarts van het Children’s Hospital New Orleans, schrijft het toenemende aantal gevallen gedeeltelijk toe aan een dip in vaccinaties.

Uit een CDC-onderzoek uit de herfst van 2023 bleek dat tussen het schooljaar 2019-2020 en het schooljaar 2021-2022 het aantal door de staat vereiste vaccins onder kleuters daalde van 95 procent naar ongeveer 93 procent.

Dr. Kline beschouwt de opleving als een mogelijke “kanarie in de kolenmijn”, wat aangeeft dat er grotere problemen kunnen ontstaan ​​als we geen voorzorgsmaatregelen nemen.

“Ik denk dat het tijd is dat we erkennen dat de bescherming die we dankzij vaccins tegen mazelen hebben gekregen, erg kwetsbaar is en verloren kan gaan”, zegt hij. “Virussen zoals de mazelen zijn niet voor altijd verdwenen – ze kunnen terugkomen en zijn nog steeds in staat ernstige schade of zelfs de dood aan te richten.”

Meer reizen kan ook de verspreiding van mazelen veroorzaken

De CDC waarschuwt verder dat er zich meer gevallen van mazelen kunnen voordoen naarmate het internationale verkeer toeneemt, waarbij mensen de mazelen vanuit het buitenland naar de VS brengen. Het reizen over de hele wereld is enorm toegenomen nu Amerikanen steeds vaker naar het buitenland gaan nadat ze tijdens de pandemie dichter bij huis waren gebleven.
Een dramatische stijging van het aantal gevallen van mazelen buiten de Amerikaanse grenzen heeft het risico op overdracht vergroot. Op 22 februari deelde de Wereldgezondheidsorganisatie gegevens waaruit blijkt dat de uitbraken van mazelen in Europa in 2023 scherp zijn toegenomen vergeleken met de drie jaar daarvoor.

Dr. Kline merkt op dat de twee kinderen die onlangs in New Orleans voor mazelen werden behandeld, het virus hadden meegenomen van een reis naar het buitenland.

Een ‘ellendige’ en potentieel invaliderende ziekte voor de onbeschermden

Mensen die mazelen krijgen, voelen zich volgens Stinchfield vaak ‘absoluut ellendig’. De CDC schat dat ongeveer 1 op de 5 niet-gevaccineerde Amerikanen die mazelen krijgen, in het ziekenhuis wordt opgenomen.
De eerste symptomen van mazelen zijn onder meer hoge koorts die kan oplopen tot 40 graden Celsius, hoesten, loopneus en rode, tranende ogen. Twee tot drie dagen nadat de symptomen beginnen, kunnen er kleine witte vlekjes in de mond verschijnen.
Na drie tot vijf dagen zal er uitslag optreden, die meestal verschijnt als platte plekken op het gezicht bij de haarlijn en zich vervolgens naar beneden verspreidt naar de nek, romp, armen, benen en voeten.
Het virus heeft doorgaans zijn beloop en verdwijnt binnen ongeveer 10 tot 14 dagen.
Hoewel er geen remedie bestaat, beveelt de National Foundation for Infectious Diseases behandeling met vitamine A aan als een mogelijke manier om complicaties te verminderen.
Kinderen jonger dan 5 jaar en volwassenen ouder dan 20 jaar hebben meer kans op complicaties, zoals oorinfecties en diarree. In sommige gevallen kunnen mazelen tot ernstiger problemen leiden, zoals longontsteking en encefalitis (hersenontsteking).

“Mazelenpatiënten kunnen uitdrogen en hebben mogelijk IV-vloeistoffen nodig. Licht hindert vaak hun ogen, dus moeten ze in een donkere kamer blijven”, zegt Stinchfield. “Sommigen van hen zijn zo ziek dat ze beademingsapparatuur nodig hebben. Eén op de duizend van hen zal neurologische problemen hebben, zoals epileptische aanvallen, doofheid en blindheid, en als ze overleven, kan dit leiden tot een levenslange verstandelijke beperking.”

Voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om de transmissie te onderdrukken

Het goede nieuws is dat de volledige twee doses mazelenvaccin voor ongeveer 97 procent effectief zijn in het voorkomen van infectie. Als u tot het kleine percentage behoort dat na vaccinatie nog steeds de mazelen krijgt, is uw ziekte waarschijnlijk mild en is de kans veel kleiner dat u het virus naar anderen verspreidt.
De CDC beveelt aan dat alle kinderen twee doses BMR-vaccin (bof-mazelen-rubella) krijgen, te beginnen met de eerste dosis op de leeftijd van 12 tot 15 maanden, en de tweede dosis op de leeftijd van 4 tot 6 jaar.
De ziekte beperkt zich echter niet tot kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 1 op de 5 gevallen in 2023 plaatsvond onder volwassenen van 20 jaar en ouder. Stinchfield suggereert dat een golf van vaccinscepsis die in de jaren negentig begon, gedeeltelijk zou kunnen verklaren waarom sommige mensen die nu volwassen zijn, niet gevaccineerd zijn en kwetsbaarder zijn voor het virus.

Ze raadt alle volwassenen aan hun vaccinatiegegevens te controleren om er zeker van te zijn dat ze op de hoogte zijn van hun vaccinaties.

“Dit is echt een goed moment voor iedereen om zijn eigen vaccinstatus of zijn eigen geschiedenis van de mazelenziekte te controleren”, zegt Stinchfield. “Als mensen het mazelenvaccin niet hebben gehad, moeten ze er echt dringend een gaan halen, vooral als ze zich in een van de staten bevinden waar mazelen circuleren.”

Vergelijkbare berichten