5 oorzaken van vaginale droogheid

5 oorzaken van vaginale droogheid

Laag oestrogeen

Oestrogeen helpt de normale bloedstroom, de gezondheid van het vaginale weefsel en het vocht in de vagina te behouden, aldus het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). “Je kunt een laag oestrogeen hebben als je borstvoeding geeft, postpartum, en je kunt een verminderd oestrogeen hebben bij sommige soorten anticonceptie en dan zeker tijdens de menopauze”, zegt Susan Reed, MD, MPH, emeritus hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de universiteit. van Washington in Seattle. Kankerbehandelingen zoals chemotherapie en bestraling van het bekken kunnen ook leiden tot een laag oestrogeengehalte en verminderde vaginale smering.

Uitdroging

De cellen in de vagina hebben voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren. “Als je als een gek hebt getraind en niet genoeg water hebt gedronken, ben je droger”, zegt Dr. Reed. Sommige zepen, kleurstoffen, parfums, smeermiddelen en geurproducten bevatten ingrediënten die vocht uit uw cellen halen. En sommige medicijnen, zoals antihistaminica, kunnen ook uitdrogen.

Ontsteking

De chemicaliën in zepen, hygiëneproducten, kleurstoffen en parfums kunnen ook uw vaginale cellen irriteren en ontstekingen veroorzaken. “Hygiëneproducten kunnen ingrediënten bevatten die irriterend zijn of schadelijk zijn voor geslachtsweefsel”, zegt Reed. “Ze worden niet aanbevolen.”

Infecties kunnen een soortgelijk effect hebben. “Gist of candida presenteert zich vaak als een brandend gevoel of voelt aan als schuurpapier”, zegt Reed. “Dit gevoel kan aanvoelen als vaginale droogheid als gevolg van de menopauze.”

Ontsteking blokkeert twee cruciale soorten klieren die zich net aan de buitenkant van de vagina bevinden, merkt ze op. “De klieren produceren vocht als je opgewonden bent. Als deze weefsels ontstoken zijn, functioneren ze niet goed en krijg je geen goede smering.”

Veroudering

Het proces van ouder worden is ingewikkeld en kan zowel het hele lichaam als specifieke weefsels en organen aantasten. Eén punt van zorg is wat er met de vagina gebeurt tijdens de menopauze, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op de seksuele gezondheid van een vrouw. “Verouderde vaginale weefsels zijn van nature droger dan de premenopauzale toestand”, zegt Reed. Ze zegt dat jongere mensen een betere bloedstroom hebben, wat nodig is om het vocht te creëren dat door het vaginale weefsel komt.

Onderzoek uit 2021 heeft aangetoond dat de vagina, naarmate vrouwen ouder worden, verschillende veranderingen ondergaat, waaronder een tekort aan oestrogeen, verschuivingen in de micro-organismen die in de vagina leven en veranderingen in de genen. Tijdens de menopauze kan zich een afname van het aantal nuttige bacteriën en een toename van schadelijke bacteriën voordoen, evenals een daling van het oestrogeen. De daling van het oestrogeengehalte leidt tot minder doorlaatbaarheid, bloedstroom en elastine, waardoor uitdroging ontstaat. Hoewel wetenschappers sommige van deze veranderingen begrijpen, zijn de details op moleculair niveau niet helemaal duidelijk. Ze werken er nog steeds aan om volledig te begrijpen hoe ons DNA, hormonale verschuivingen en het vaginale microbioom met elkaar verbonden zijn.

Veroudering staat zelfs los van het oestrogeen, legt Reed uit. “Deze (twee dingen) gebeuren parallel. Veroudering zal veranderingen in de seksuele respons veroorzaken die niet noodzakelijkerwijs hormoonafhankelijk zijn”, zegt ze. “De vasculaire toevoer en de verslapping van de geslachtsorganen verouderen en dit is onafhankelijk van reproductieve hormonen – deze veranderingen zijn te wijten aan veroudering. Je kunt dus nog steeds problemen hebben, zelfs als je wat oestrogeen (slikt), hoewel oestrogeen de bloedstroom kan helpen verbeteren.”

Het vaginale microbioom

Deskundigen vermoeden dat er een verband bestaat tussen het vaginale microbioom en vaginale droogheid en andere vaginale symptomen na de menopauze, maar ze moeten dit verband nog duidelijk bevestigen. Volgens een recensie uit 2024 door Reed en collega’s hebben vroege onderzoeken een verband gevonden tussen microbiomen met lagere niveaus van Lactobacilluseen bacterie waarvan onderzoekers denken dat deze nuttig is voor de vaginale gezondheid na de menopauze, en voor meer droogheidssymptomen.
Meer recentelijk leiden Reed en haar medewerkers een reeks van vijf gerandomiseerde klinische onderzoeken en drie aanvullende onderzoeken naar postmenopauzale symptomen, genaamd Menopause Strategies: Finding Lasting Answers for Symptomen and Health Trials of MsFLASH. Tijdens MsFLASH heeft het team negen interventies getest bij meer dan 1.300 vrouwen en bijna 16.000 monsters verzameld. MsFLASH-onderzoekers theoretiseren dat sindsdien Lactobacillus melkzuur produceert, kan het helpen beschermen tegen ziekteverwekkers in de vagina en droogheidsgerelateerde problemen helpen voorkomen door infecties te bestrijden.

Maar tot nu toe, zegt Reed, heeft MsFLASH nog geen duidelijk verband gelegd tussen wat zich in iemands vaginale microbioom bevindt en hun vulvovaginale symptomen, waaronder droogheid. Hormoontherapie helpt waarschijnlijk de gunstige bacteriën te verhogen, Lactobacillus, wat het meest voorkomt in een gezonde premenopauzale vagina, merkt ze op. “Wat nog steeds onduidelijk is, is of deze veranderingen gepaard gaan met vaginale symptomen? Uit ons onderzoek bleek niet dat dit het geval was. Er is meer onderzoek nodig.”

Mentale en emotionele problemen kunnen een rol spelen

Volgens ACOG kunnen stress en angst een impact hebben op je seksleven. Dat geldt ook voor problemen tussen u en uw partner. “Seksuele interesse kan worden gedreven door seksueel genot”, zegt Reed. “Als de ervaring niet zo plezierig is vanwege minder stuwing en trage reactie en minder orgasmes, neemt de interesse (na verloop van tijd) af.”
Het National Institute on Aging zegt ook dat bij oudere volwassenen het verergeren van medische aandoeningen, zoals chronische pijn, incontinentie, artritis en hartproblemen, hun houding ten opzichte van intimiteit en seks kan veranderen.

Hoe u vaginale droogheid kunt voorkomen en behandelen

De behandeling van vaginale droogheid is afhankelijk van de oorzaak. Over het algemeen zegt Reed: “Drink meer water en vermijd infecties of iets dat de weefsels irriteert.” Maar andere nuttige manieren om dit aan te pakken zijn onder meer:

  • Versterk uw relatie met seks en met uw partner. Voor droogte als gevolg van problemen in de slaapkamer suggereert ACOG dat koppels aan de communicatie werken. Kies een tijdstip om seks te hebben waarop u niet te moe of gestrest bent, en maak voldoende tijd vrij voor voorspel. Je zou ook therapie kunnen proberen. “Als je weinig verlangen en weinig opwinding hebt en al het andere hebt geprobeerd, zijn hier geweldige therapeuten voor, dus bedenk dat als (je droogheid) te maken heeft met seks”, zegt Reed. “Vaginale dilatatoren en bekken-PT zijn belangrijk om op te nemen, evenals seksuele gedragstherapie.”
  • Gebruik vaginale vochtinbrengende crèmes en glijmiddelen. Er zijn talloze vrij verkrijgbare vochtinbrengende crèmes die om de paar dagen in je vagina of extern op de vulva kunnen worden aangebracht, zegt ACOG. Ze beschermen het vaginale weefsel, zelfs als je geen seks hebt, door aan de vaginale wanden te plakken, waardoor ze gehydrateerd blijven en het lichaam wordt gestimuleerd om natuurlijke smering te genereren. Glijmiddelen helpen bij droogheid en pijn tijdens seks en bieden onmiddellijke verlichting. U kunt zonder recept verschillende soorten glijmiddelen op water- of siliconenbasis kopen. Producten als kokosolie en vaseline werken ook, maar dergelijke glijmiddelen op oliebasis kunnen condooms beschadigen. “Onze (onderzoeks)groep vond geen verschil tussen glijmiddelen en vochtinbrengende crèmes, en smeermiddelen zijn doorgaans goedkoper”, merkt Reed op. “Smeermiddelen moeten minstens twee keer per week worden gebruikt, en ook bij seksuele activiteit.”
  • Probeer Osphena. Een voorgeschreven oraal medicijn dat is ontworpen om het ongemak dat gepaard gaat met pijnlijke geslachtsgemeenschap en vaginale droogheid aan te pakken. “Osphena kan in verband worden gebracht met een klein risico op beenstolsels en ongunstige cardiovasculaire voorvallen, dus het is iets riskanter dan alle lokale vaginale behandelingen”, zegt Reed. “Het wordt op de markt gebracht voor gebruik wanneer lokale therapieën falen.”

Als u problemen ondervindt met vaginale smering vanwege een laag oestrogeengehalte, kunt u baat hebben bij een behandeling met hormonen. Volgens Reed heeft onderzoek naar het vaginale microbioom aangetoond dat oestrogeen de vaginale gezondheid bevordert. “Hormoontherapie zal de gezondheid van het vaginale weefsel verbeteren – de cellen worden voller, vochtiger en dikker”, zegt ze. Sommige hormonale therapieën omvatten:

  • Lokale behandelingen: In sommige gevallen raden artsen gelokaliseerde behandelingen aan, zoals vaginale oestrogeeninserts. “Vaginale estradiol kan nuttig zijn bij mensen die geen baat hebben bij glijmiddelen”, zegt Reed, “maar de effectgrootte of de hoeveelheid voordeel is relatief klein. Prasterone vaginaal wordt aanbevolen wanneer andere lokale behandelingen falen en heeft waarschijnlijk een laag risico.
  • Systemische behandelingen: Als u ook symptomen ervaart zoals opvliegers, is een oraal medicijn of een pleister op de huid die oestrogeen door het hele lichaam afgeeft, volgens ACOG een optie. Zowel lokale als orale benaderingen kunnen samen worden gebruikt om vaginale droogheid effectief te behandelen.

Vaginale droogheid is een veel voorkomende en frustrerende aandoening. Maar Reed zegt dat het belangrijkste om te onthouden is: ‘Het is behandelbaar. Geen enkele maat past voor iedereen, en het eerste dat u probeert, werkt mogelijk niet. Als iets niet werkt, probeer het dan opnieuw en ga naar een provider.”

Aanvullende rapportage door Carolyn Bernhardt.

Vergelijkbare berichten