6 lessen uit Oprah's tv-special over afslankmedicijnen

6 lessen uit Oprah’s tv-special over afslankmedicijnen

Oprah Winfrey is opnieuw de ether ingegaan om te praten over haar ervaringen met gewichtsverlies, deze keer met de nadruk op hoe medicijnen zoals Wegovy en Zepbound de levens van mensen met obesitas kunnen veranderen.

Tijdens de ABC-uitzending van een uur, Een Oprah-special: schaamte, schuld en de revolutie in gewichtsverliesbenadrukte de mediamagnaat hoe stigma haar worsteling met gewicht vormde en hoe medicijnen niet alleen haar lichaamsgrootte veranderden, maar ook haar begrip van wat obesitas veroorzaakt en wat eraan te doen. Ze zei niet welke medicijnen ze neemt, maar in de special werd wel aandacht besteed aan nieuwere geïnjecteerde medicijnen voor gewichtsverlies, zoals Wegovy en Zepbound.

“Mijn hele leven heb ik nooit gedroomd dat we zouden praten over medicijnen die hoop bieden aan mensen zoals ik die al jaren worstelen met overgewicht of obesitas”, zei Winfrey tijdens de special, die nu beschikbaar is op Hulu.

Doctoraatsonderzoek en speciaal rapport: gewichtsverlies opnieuw geformuleerd

“Dus ik kom naar dit gesprek in de hoop dat we kunnen beginnen met het loslaten van het stigma, de schaamte en het oordeel … om te stoppen met het beschamen van andere mensen vanwege hun overgewicht of de manier waarop ze ervoor kozen om af te vallen en niet af te vallen”, zei Winfrey. “En nog belangrijker, om te stoppen met onszelf te schande te maken.”

Hier zijn enkele belangrijke conclusies uit de special, waaronder tips van Oprah en verschillende medische experts die zich bij haar voegden voor het gesprek over gewichtsverlies.

Het is tijd om de schaamte rond obesitas los te laten

Eén boodschap kwam luid en duidelijk over: schaamte lost niets op.

Tijdens de special herinnerde Winfrey zich hoe ze over zichzelf en haar lichaam dacht, en hoe medicijnen voor gewichtsverlies haar hielpen afstand te nemen van die negatieve gedachten.

“Er is nu een gevoel van hoop, nummer één en nummer twee, je hoeft jezelf niet langer de schuld te geven”, zei ze over haar ervaring met afslankmedicijnen. “Als ik je vertel hoe vaak ik mezelf de schuld heb gegeven omdat je denkt: ‘ Ik ben slim genoeg om dit uit te zoeken, en dan de hele tijd te horen dat jij het bent die tegen je hersenen vecht.

Crashdiëten helpen op de lange termijn niet echt

In het verleden zei Oprah dat ze diëten en gewichtsverlies beschouwde als een oefening in wilskracht.

Ze herinnerde zich dat wat eerder in haar carrière werd gezien als een triomf over zwaarlijvigheid – de dag eind jaren tachtig waarop ze in haar talkshow een wagen met vet rondreed om haar ‘enorm succesvolle’ inspanningen om af te vallen te vertegenwoordigen – gebeurde omdat ze ‘uitgehongerd was’. zichzelf gedurende vijf maanden.

“Nadat ik 67 pond was afgevallen met een vloeibaar dieet, begon ik de volgende dag, de volgende dag, het weer terug te krijgen”, zei Winfrey.

Nieuwe medicijnen kunnen ‘voedselgeluid’ dempen

Er is een naam die sommige mensen hebben voor obsessieve gedachten over wat ze moeten eten: voedsellawaai. Kort gezegd gaat het bij voedsellawaai om opdringerige gedachten over eten die kunnen bijdragen aan ongeordend eten.

Oprah zei dat, terugkijkend op haar eerdere worstelingen met haar gewicht, het mogelijk is dat voedselgeluid een rol heeft gespeeld. Medicijnen hielpen dat geluid te dempen, zei ze.

“Voor de mensen die denken dat dit de opluchting, steun en vrijheid kan zijn waar je je hele leven naar op zoek bent geweest: zegeningen, want er is ruimte voor alle standpunten”, zegt ze over mensen die denken dat medicijnen de stilte kunnen helpen stillen hun eigen interne monologen over voedsel.

Het volgen van voedsel is niet altijd voldoende om op de lange termijn gewichtsverlies te bereiken

Tijdens de special zei Winfrey, die vorige maand het bestuur van WW (Weight Watchers) verliet na tien jaar reclame te hebben gemaakt voor het merk, dat ze Sima Sistani, de CEO van WW International, had uitgenodigd om zich bij haar op het podium te voegen om een ​​heel moeilijk onderwerp aan te pakken: waarom sommige mensen slagen met gewichtsverlies en anderen niet. Sistani beschreef waarom WW nu medicijnen voor gewichtsverlies omarmt, samen met haar al lang bestaande steun voor veranderingen in levensstijl.

“Wij zijn het meest klinisch geteste, op bewijs gebaseerde, wetenschappelijk onderbouwde programma voor gedragsverandering, maar we misten het derde spoor, namelijk biologie,” zei Sistani. “Er zou iemand kunnen zijn die medicijnen nodig heeft omdat ze die biologische basis hebben, en wat zo belangrijk was, is dat wij die zorg bieden en ook mensen helpen de schaamte los te laten.”

In navolging van de boodschap van Oprah tijdens de special erkende Sistani ook dat een dieet op zichzelf niet noodzakelijk genoeg is om mensen op gewicht te laten blijven.

“Voor al die mensen die zij aan zij kwamen en de gedragsverandering op zich namen, liepen sommigen van hen weg zonder succes”, zei Sistani. “En tegen die mensen wil ik zeggen: het is niet jouw schuld.”

Gewichtsbeheersing is niet one-size-fits all

Twee artsen voegden zich ook bij Oprah voor de special: W. Scott Butsch, MD, de directeur van obesitasgeneeskunde bij het Bariatric and Metabolic Institute van de Cleveland Clinic in Ohio, en Amanda Velazquez, MD, de directeur van obesitasgeneeskunde bij Cedars-Sinai in Los Angeles. Ze hebben allebei financiële banden met bedrijven die medicijnen voor gewichtsverlies maken, en ze spraken over hoe deze medicijnen de biologische basis van obesitas kunnen aanpakken.

“Er is een spectrum van obesitas; het is niet één ziekte, het zijn veel verschillende subtypes van een ziekte”, zegt Dr. Butsch. Zonder dit te beseffen is het gemakkelijker om het valse idee te geloven dat mensen met obesitas slechte keuzes hebben gemaakt en er niet in zijn geslaagd hun gewicht onder controle te houden met goede eet- en bewegingsgewoonten.

“Dit is slechts een weerspiegeling van iemands ongeschoolde overtuiging dat dit een aandoening is die hij zichzelf heeft toegebracht, alsof mensen die zwaarlijvig zijn ook zwaarlijvigheid willen hebben,” voegde Butsch eraan toe. “Dat dit zwakkere mensen zijn die geen wilskracht hebben en die niet kunnen snijden, en dat mensen die mager zijn, wilskracht hebben en die wel kunnen.”

Afvallen gaat absoluut niet over wilskracht

Na jarenlang te hebben gedacht dat aankomen en afvallen een kwestie van wilskracht was, heeft Oprah nu een nieuw perspectief. En met die kennis zei ze dat ze een nieuwe manier heeft gevonden om de schaamte en het stigma te bestrijden die kunnen voortkomen uit het hebben van obesitas of het nemen van afslankmedicijnen om deze aandoening te behandelen.

“Al die jaren dacht ik dat alle mensen die nooit op dieet waren, alleen maar hun wilskracht gebruikten en om de een of andere reden sterker waren dan ik,” zei Winfrey.

‘Maar nu besef ik dat jullie niet eens aan het eten hebben gedacht,’ zei Oprah. ‘Het is niet zo dat je de wilskracht had. Je dacht er niet eens over na. Je was er niet geobsedeerd door.”

Vergelijkbare berichten