Babyworteltjes kunnen helpen de immuniteit te versterken en ziekten te voorkomen

Babyworteltjes kunnen helpen de immuniteit te versterken en ziekten te voorkomen

Jongvolwassenen die drie keer per week babyworteltjes aten, verhoogden de hoeveelheid carotenoïden in hun huid aanzienlijk. Dit is een plantaardige voedingsstof die het immuunsysteem versterkt en ontstekingen remt. Dat blijkt uit de bevindingen die werden gepresenteerd op NUTRITION 2024, de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition die van 29 juni tot en met 2 juli in Chicago werd gehouden.

De carotenoïdegehaltes stegen nog verder toen mensen naast het eten van wortels ook een supplement met bètacaroteen, ook een carotenoïde, namen.

Volgens de auteurs van het onderzoek krijgt ongeveer 9 op de 10 Amerikanen niet de aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten binnen.

“Onze bevindingen tonen aan dat bij jongvolwassenen een kleine en beheersbare verandering in hun dieet de ophoping van carotenoïden in de huid kan verhogen”, zegt Suresh Mathews, PhD, hoogleraar en hoofd van de afdeling voeding en diëtetiek aan de Samford University in Birmingham, Alabama.

Wat zijn carotenoïden en waarom zijn ze belangrijk?

Carotenoïden zijn verantwoordelijk voor de felle rode, oranje en gele kleuren van veel soorten fruit en groente. Ze kunnen in de schil worden gemeten om de consumptie van fruit en groente te meten, omdat voeding de enige bron van deze pigmenten is.

“Ze spelen twee belangrijke rollen in de gezondheid”, zegt Dave Bridges, PhD, universitair hoofddocent voedingswetenschappen aan de University of Michigan School of Public Health in Ann Arbor, die niet bij het onderzoek betrokken was.

“De eerste is dat ze ons voorzien van de stof die vitamine A kan worden, en de tweede is dat ze werken als antioxidanten”, zegt hij.

Vitamine A is belangrijk voor een normaal gezichtsvermogen, een goede immuunfunctie, voortplanting, groei en ontwikkeling.
Antioxidanten helpen menselijke cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen — onstabiele moleculen die van nature door het lichaam worden geproduceerd als gevolg van metabolisme. Als vrije radicalen niet worden gecontroleerd, kunnen ze een aandoening veroorzaken die oxidatieve stress wordt genoemd, wat kan leiden tot talloze ziekten en aandoeningen, waaronder kanker en hartziekten.

Hogere niveaus van huidcarotenoïden worden in verband gebracht met een verbeterde immuunfunctie en een betere gezondheid van de huid, waaronder een lagere incidentie van niet-melanoom huidkanker, aldus Dr. Mathews.

Deelnemers aten 3 keer per week een ½ kopje wortelen

In deze studie wilden de onderzoekers achterhalen of het eten van jonge worteltjes slechts drie keer per week meetbare voordelen had voor de carotenoïdespiegels en hoe dit zich verhoudt tot het effect van bètacaroteensupplementen, die ook zijn ontworpen om de niveaus van antioxidanten te verhogen.

Onderzoekers verdeelden 60 jongvolwassenen willekeurig in groepen die vier weken lang 100 gram (ongeveer een half kopje) jonge worteltjes kregen; een multivitaminesupplement met bètacaroteen; een combinatie van jonge worteltjes en het supplement; of 100 gram Granny Smith-appelschijfjes (de controlegroep).

Voor en na de dieetinterventie maten wetenschappers de carotenoïdenniveaus van de deelnemers met behulp van een instrument genaamd VeggieMeter. Dit is een gevalideerd instrument dat lichtgolven gebruikt om carotenoïden in iemands huid te meten.

Vergeleken met de waarden vóór de interventie stegen de carotenoïdenscores in de huid aanzienlijk: met 10,8 procent in de groep die alleen de babyworteltjes kreeg en met 21,6 procent in de groep die de worteltjes plus het supplement kreeg.

De carotenoïdegehaltes in de huid veranderden niet bij de controlegroep of bij degenen die alleen het supplement kregen.

Wortelen en supplementen kunnen een synergetisch effect hebben

Uit het onderzoek bleek dat er verschillen kunnen zijn in de manier waarop carotenoïden door het lichaam worden opgenomen, afhankelijk van of ze uit voeding of supplementen komen, aldus Mathews.

Deze bevindingen suggereren dat een multivitamine die bètacaroteen bevat in combinatie met wortels in het dieet een synergetisch effect kan hebben en een persoon kan helpen om in totaal meer carotenoïden op te nemen, “iets dat we biologische beschikbaarheid noemen”, zegt Dr. Bridges.

“Dat is niet altijd het geval, maar over het algemeen is het voor je lichaam gemakkelijker om voedingsstoffen en vitamines op te nemen door het eten van voedzame voeding in vergelijking met het nemen van een supplement”, zegt hij.

Hoeveel vitamine A en carotenoïden moeten mensen binnenkrijgen?

In de Verenigde Staten is een vitamine A-tekort zeer zeldzaam, zegt Bridges. Er zijn zelfs risico’s verbonden aan het krijgen van teveel vitamine A, variërend van ernstige hoofdpijn en wazig zicht tot coma en de dood.

Vitamine A-doses worden gemeten in microgram (mcg) retinol-activiteitsequivalenten (RAE). Voedingsonderzoekers raden aan dat volwassen vrouwen 700 mcg RAE binnenkrijgen; mannen 900 mcg RAE. De bovengrens voor volwassenen van 19 jaar en ouder is 3.000 mcg, maar er zijn geen bovengrenzen voor bètacaroteen en andere plantaardige voedingsstoffen die het lichaam gebruikt om vitamine A aan te maken.

“Het is niet echt bewezen dat voor iemand met voldoende vitamine A, het consumeren van meer carotenoïden extra gezondheidsvoordelen zou hebben”, merkt Bridges op.

Maar als iemand heel weinig fruit en groenten eet, kan het volgen van het protocol in het onderzoek door een supplement te nemen en wortels te eten, nuttig zijn, zegt hij.

De auteurs erkennen dat een beperking van dit onderzoek is dat het is uitgevoerd bij jongvolwassenen. “Er zal aanvullend onderzoek moeten worden uitgevoerd om effecten in andere bevolkingsgroepen te bestuderen en langetermijneffecten te begrijpen”, zegt Mathews.

Zijn babyworteltjes gezonder dan gewone worteltjes?

Leuk weetje: Babyworteltjes en gewone worteltjes zijn in principe hetzelfde. Babyworteltjes zijn stukjes hele worteltjes die zijn geschild, in stukken van twee inch zijn gesneden en in zakken zijn gedaan.

Deze snacks bestonden pas in de jaren negentig, maar zodra ze in de winkels lagen, verdubbelde de consumptie van wortels in de Verenigde Staten.

Tegenwoordig bestaat 70 procent van alle verkochte wortelen uit jonge worteltjes.

Vergelijkbare berichten