Het aantal COVID-19-, griep- en RSV-niveaus neemt af vanaf de piek in januari naarmate de verspreiding van het virus vertraagt

Het aantal COVID-19-, griep- en RSV-niveaus neemt af vanaf de piek in januari naarmate de verspreiding van het virus vertraagt

Je kunt nog meer loopneuzen, hoesten en koorts verwachten, aangezien de griep-, COVID-19- en RSV-niveaus in het hele land steeds hoger blijven.

Uit de laatste wekelijkse update van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) van 26 januari blijkt dat het aantal mensen dat gezondheidszorg zoekt vanwege koorts plus hoesten of keelpijn hoog is, maar in de meeste gebieden afneemt. In sommige landen, zoals Toledo, Ohio en Milwaukee, melden nieuwsmedia dat luchtwegaandoeningen sterk toenemen, waarbij de indicatoren de afgelopen week zijn gestegen.

10 tips voor verlichting van hoest overdag en ’s nachts

Hoewel luchtwegaandoeningen mogelijk aanhouden, lijkt de verspreiding ervan over het algemeen af ​​te nemen. Deze week kenden 22 rechtsgebieden een hoge tot zeer hoge activiteit, vergeleken met 37 rechtsgebieden twee weken geleden.

Hoewel volksgezondheidsfunctionarissen alert zijn op een tweede periode van toenemende griepactiviteit die vaak optreedt na de wintervakantie, laat het federale griepsurveillancerapport van 26 januari zien dat de positieve tests stabiel blijven, maar dat ziekenhuisopnames en sterfgevallen naar beneden gaan. Dat gezegd hebbende, werden de afgelopen week nog eens 10 kindersterfgevallen als gevolg van griep geregistreerd, wat het totaal voor het seizoen op 57 brengt.

Landelijk is de positiviteit van de COVID-19- en RSV-tests afgenomen vergeleken met de week ervoor, en deze week is in alle delen van het land een neerwaartse trend in de virusactiviteit in afvalwater te zien. De hoogste regionale niveaus bevinden zich in het Zuiden, merkt de CDC op.

Hoewel het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp voor alle virussen op veel gebieden is gestegen, is het aantal ziekenhuisbedden voor alle patiënten, ook op de intensive care, landelijk stabiel gebleven.

Rohan S. Mankikar, MD, een klinische instructeur geneeskunde aan de NYU Grossman School of Medicine en een longarts aan de NYU Langone Health in New York City, heeft een duidelijke neerwaartse trend opgemerkt in het aantal patiënten dat binnenkomt voor COVID, griep en RSV.

“Van Kerstmis tot en met Nieuwjaar zagen we een piek die daarna ongeveer twee weken aanhield”, zegt hij. “Maar ik zie deze week zeker een daling.”

Waarom worden sommige mensen nog steeds ernstig ziek?

Ondanks enkele veelbelovende tekenen sterven er nog steeds wekelijks veel mensen aan aandoeningen van de luchtwegen. Het percentage virale ademhalingssterfgevallen voor de week die eindigde op 13 januari steeg van 5,2 naar 5,4 procent. Het percentage sterfgevallen door COVID-19 steeg van 3,8 naar 4,1 procent, hoewel het aandeel sterfgevallen door griep licht daalde van 1,3 naar 1,2 procent, en het aantal sterfgevallen door RSV stabiel bleef op 0,1 procent.

Het National Center for Health Statistics ontdekte dat in de week die eindigde op 20 januari minstens 2.670 personen in de Verenigde Staten stierven aan longontsteking, griep of COVID-19.

Dr. Mankikar merkt op dat hij verschillende gevallen van postgrieplongontsteking heeft gezien. “Patiënten hebben ongeveer een week griep. De symptomen die zich voordoen, worden beter, en een week of twee later krijgen ze weer koorts en krijgen ze uiteindelijk een bacteriële longontsteking”, zegt hij. “Hoewel ze hersteld zijn van de griep, hebben ze nog steeds een verzwakt immuunsysteem en treedt er een bacteriële infectie op.”

Landelijk gezien is het totale aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19, griep of RSV het hoogst onder mensen van 65 jaar en ouder, aldus de CDC. Zuigelingen en jonge kinderen behoren ook tot degenen die het meest kwetsbaar zijn voor ernstige ziekten. Mensen met obesitas, diabetes, astma of chronische longziekte, sikkelcelziekte of mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen ook een verhoogd risico lopen, evenals zwangere mensen en rokers.

Vaccinaties maken een verschil

Een belangrijke factor die de kans op een ernstige ziekte vergroot, is het niet-gevaccineerd zijn.

“Ik zie absoluut ernstigere symptomen bij patiënten die niet zijn gevaccineerd”, zegt Mankikar.

Hij voegt eraan toe dat degenen die niet zijn gevaccineerd, ook symptomen kunnen hebben die langer aanhouden, vooral als het om griep gaat.

“De meeste patiënten die het virus krijgen, zullen binnen een week herstellen”, zegt Mankikar. “Maar er zijn veel patiënten – zelfs zonder onderliggende longaandoeningen – die langer nodig hebben om te herstellen, vooral als ze niet zijn gevaccineerd. In sommige gevallen kan het vier tot zes weken duren.”

De nationale vaccinatiepercentages voor COVID-19, griep en RSV zijn echter laag. Mankikar benadrukt dat het nog niet te laat is om zich te laten vaccineren, en dat er nog vele weken van het respiratoire virusseizoen voor de boeg zijn.

Aanvullende tips voor bescherming tegen seizoensvirussen

Naast vaccinatie biedt Robert H. Hopkins Jr., MD, de medisch directeur van de National Foundation for Infectious Diseases (NFID), deze tips om de verspreiding van ademhalingsvirussen te stoppen en te voorkomen dat u er zelf een krijgt.

  1. Blijf thuis als u ziek bent en neem contact op met een zorgverlener voor aanvullende aanbevelingen. Als u moeite heeft met ademhalen of de vloeistoffen niet binnen kunt houden, zoek dan spoedeisende hulp.
  2. Draag een masker als u zich in een drukke binnenomgeving bevindt.
  3. Was uw handen of gebruik regelmatig handdesinfecterend middel.
  4. Als u moet hoesten of niezen, doe dit dan in uw mouw of een tissue (niet uw handen) en was daarna uw handen.
  5. Bedenk of uw geplande activiteit het risico om ziek te worden waard is voordat u vertrekt, en als u besluit te gaan, gebruik dan de andere benaderingen die hier worden beschreven.
  6. Verbeter de luchtkwaliteit binnenshuis door luchtfilters te gebruiken of deuren en ramen te openen om buitenlucht naar binnen te brengen.

Vergelijkbare berichten