Films over psychische aandoeningen: 7 door experts aanbevolen keuzes

Films over psychische aandoeningen: 7 door experts aanbevolen keuzes

Miljoenen mensen worden getroffen door psychische aandoeningen. Volgens het National Institute of Mental Health leeft ongeveer 1 op de 5 volwassenen in de Verenigde Staten met een gediagnosticeerde aandoening.

Hoewel psychische aandoeningen vrij vaak voorkomen, worden ze niet vaak op het grote scherm getoond, en ook niet in films Doen die geestelijke gezondheidsproblemen weergeven, variëren in nauwkeurigheid en gevoeligheid, blijkt uit een gezamenlijk rapport dat in mei 2019 werd gepubliceerd door het Annenberg Inclusion Initiative van de University of Southern California (USC), de American Foundation for Suicide Prevention en de David and Lura Lovell Foundation.

Sommige verhaallijnen lijken geestelijke gezondheidsproblemen te stigmatiseren, terwijl andere de zaken juist aanpakken en accuraat weergeven hoe het is om een ​​geestelijke gezondheidsprobleem te hebben of te zorgen voor iemand die dat wel heeft, aldus het rapport.

In deze lijst vind je films waarin een breed scala aan onderwerpen wordt besproken – van angst en trauma tot bipolaire stoornis, depressie, zelfmoord en schizofrenie – maar de manier waarop ermee wordt omgegaan is zorgvuldig en accuraat, zeggen experts. Hier zijn onze door experts gekozen keuzes.

1. ‘Silver Linings-speelboek’

In Silver Linings Playbookvolgen kijkers de levens van Pat Solitano Jr. (Bradley Cooper), die een bipolaire stoornis heeft, en Tiffany Maxwell (Jennifer Lawrence), die een niet nader genoemde psychische aandoening heeft. De film begint wanneer Pat wordt vrijgelaten uit een instelling voor geestelijke gezondheidszorg na een verplicht verblijf van acht maanden wegens het in elkaar slaan van de minnaar van zijn vrouw, Nikki, en het wordt al snel duidelijk dat de kijkers een intense en emotionele rit te wachten staan.

Pat is vastbesloten zijn oude leven terug te krijgen, inclusief zijn carrière als vervangend leraar en zijn relatie met zijn vrouw, die hem verliet en een straatverbod tegen hem indiende. Hij ontmoet Tiffany, met wie hij een gecompliceerde vriendschap ontwikkelt, gebaseerd op hun vergelijkbare geestelijke gezondheidsproblemen, en hoe ze elkaar kunnen helpen hun individuele doelen te bereiken.

“De film bracht de problemen (van mensen met geestelijke gezondheidsproblemen) en de behoefte aan behandeling en medicatie onder de aandacht”, zegt Raafat Girgis, MD, medisch directeur van het Moment of Clarity Mental Health Center in Orange County, Californië.

“Het is Hollywood, dus er zullen nog steeds dingen zijn die er meer zijn voor het verhaal dan voor de nauwkeurigheid”, zei psychiater Steven Schlozman, MD, in een interview met Gier. “Maar ze hebben een manisch-depressieve ziekte of een bipolaire stoornis heel goed in beeld gebracht bij iemand die behoorlijk slim is en er een beperkt maar aanwezig inzicht in heeft.”

Silver Linings PlaybookNetflix

2. ‘Een mooie geest’

De film uit 2001 Een mooie geest is een krachtige film over het leven met een progressieve psychische aandoening. Het is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de Nobelprijswinnende wiskundige John Forbes Nash Jr. en gebaseerd op de biografie van Nash met dezelfde naam van Sylvia Nasar.

Hoewel hij een beetje een buitenstaander is, wordt Nash (Russell Crowe) snel beroemd vanwege zijn onderzoek naar ‘speltheorie’, dat in tegenspraak is met ruim een ​​eeuw aan eerder economisch denken. Maar terwijl de regering om zijn aandacht blijft strijden, begint zijn paranoïde schizofrenie (een psychische aandoening die gepaard gaat met hallucinaties, wanen en andere denkproblemen) de volledige controle over zijn leven over te nemen, waardoor Nash denkt dat Sovjet-spionnen achter hem aan zitten.

“Deze film portretteert een fascinerende geest die niet lijkt op die van anderen om hem heen”, zegt Ashley Peña, LCSW, uitvoerend directeur van Mission Connection, een virtueel therapieplatform. “Het portretteert een speciaal geval, aangezien hij herstelt. En hoewel zijn diagnose door velen in twijfel wordt getrokken, is het veilig om te zeggen dat Nash worstelde met een of andere vorm van gedachte- of stemmingsstoornis die hem en de mensen om hem heen beïnvloedde.

Een mooie geest is eigenlijk een favoriet van mij”, zegt Dr. Girgis, eraan toevoegend dat het algemene en onjuiste stigma’s uitdaagt die erop wijzen dat mensen met psychische aandoeningen niet intelligent of leerzaam zijn.

Een mooie geestYouTube

3. ‘De Grote Depresh’

Deels documentaire, deels stand-upcomedy, De Grote Depresh is een HBO-special gericht op de geestelijke gezondheidszorg van cabaretier Gary Gulman als iemand die leeft met depressie en angst. Het is hilarisch en ontroerend tegelijk, zegt Brett Wean, directeur schrijven en entertainment bij de American Foundation for Suicide Prevention.

“Deze film gaat verder dan een algemene focus op geestelijke gezondheid en gaat serieus in op onderwerpen als de psychiatrische ziekenhuisopname van Gulman en de ervaring met het ontvangen van ECT”, zegt Wean.

“Behalve dat hij grappig is, legt Gulman zijn ervaringen op een rauwe, authentieke manier bloot – waarbij hij pijnlijke gevoelens en moeilijkheden overbrengt terwijl hij er nog steeds in slaagt hoopvol te zijn – en het feit dat hij nog steeds hier bij ons is en dagelijks proactief zijn geestelijke gezondheid beheert, gewoon zoals hij een kwestie van lichamelijke gezondheid zou behandelen… is ongelooflijk bemoedigend voor de kijkers”, zegt Wean.

De Grote DepreshHBO

4. ‘Echt lief hebben’

Hoewel Liefde eigenlijk is een van de populairste romantische komedies van de afgelopen twintig jaar, veel fans realiseren zich in eerste instantie misschien niet dat het een film is met scènes over psychische aandoeningen. De film volgt de levens van acht koppels in Londen, Engeland. Zoals Wean opmerkt, draait de verhaallijn van een van de hoofdpersonen, Sarah (Laura Linney), om een ​​psychische aandoening.

“Linneys personage leeft met het geheim dat haar broer schizofrenie heeft en in een psychiatrische instelling woont”, legt Wean uit. “Ze houdt heel veel van hem en beantwoordt voortdurend zijn telefoontjes, ten koste van de rest van haar leven. Er zijn geen gezonde grenzen gesteld en ze heeft geen steun omdat ze dit aspect van haar leven met niemand deelt.”

Tegen het einde van de film kost haar onwil om er met iemand over te praten haar een relatie met een man waarin ze geïnteresseerd is, merkt Wean op.

Deze film geeft nauwkeurig de moeilijkheden weer die gepaard gaan met de zorg voor iemand met een ernstige psychische aandoening, aldus Wean. Het werpt licht op de worstelingen en uitdagingen waarmee veel dierbaren worden geconfronteerd. Wean zegt dat hij hoopt dat de film er ook aan herinnert dat geestelijke gezondheidsproblemen niets zijn om je voor te schamen – voor de mensen die met de aandoening leven of voor de personen die voor hen zorgen.

Liefde eigenlijkYouTube

5. ‘Gewone mensen’

Geregisseerd door Robert Redford, Gewone mensen volgt het verhaal van de Jarretts, een gezin uit de hogere middenklasse in Chicago, terwijl ze proberen een gevoel van normaliteit te herwinnen na de accidentele dood van hun oudste zoon, Buck (Scott Doebler), en de zelfmoordpoging van hun jongste zoon. Conrad (Timothy Hutton).

De film, die werd genomineerd voor zes Oscars, is een klassieke weergave van de impact van verlies, de gevolgen van trauma en genezing na een zelfmoordpoging voor de overlevende en zijn familie, zegt Wean.

“Conrads vader steunt het idee dat zijn zoon in therapie gaat, terwijl zijn moeder – die door deze gebeurtenissen kil en afstandelijk is geworden – ertegen is”, legt Wean uit. “Je kunt zien hoe de relatie tussen de twee ouders in de loop van de film uiteenvalt.”

Het illustreert de impact die zelfmoord heeft op de mensen die achterblijven. “De film is ook een geweldig antwoord voor filmmakers die een visuele weergave van een zelfmoordpoging in films willen opnemen”, voegt Wean toe, omdat de film de impact van zelfmoord op overlevenden van zelfmoordverlies benadrukt in plaats van de aandacht te vestigen op de daad zelf.

Gewone mensenAmazon Prime Video

6. ‘De voordelen van een muurbloempje zijn’

Gebaseerd op een roman van Stephen Chbosky, De voordelen van het zijn van een muurbloempje gaat over een sociaal onhandige tiener genaamd Charlie (Logan Lerman) die door de middelbare school reist.

In tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten heeft Charlie een klinische depressie en een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en moet hij omgaan met de zelfmoord van zijn beste vriend, die een jaar eerder plaatsvond. Deze film belicht de impact van trauma, tragedie en verlies. Het vertelt ook het gemeenschappelijke verhaal van een tiener die probeert zich aan te passen en zijn plek te vinden, tussen zijn leeftijdsgenoten en de wereld.

De voordelen van het zijn van een muurbloempje is een film die iemand portretteert die worstelt met PTSS, met terugkerende herinneringen en flashbacks uit jeugdtrauma’s die aan het licht kwamen nadat een vriend zelfmoord had gepleegd”, zegt Peña. “Deze film laat zien hoe herinneringen aan trauma kunnen worden onderdrukt en vervolgens weer naar boven kunnen komen nadat zich een nieuwe traumatische gebeurtenis heeft voorgedaan.”

Het is minder waarschijnlijk dat PTSD in een film wordt geportretteerd, voegt Peña toe. Volgens het bovengenoemde rapport uit 2019 kwamen PTSS en angst minder vaak in films voor dan verslaving of stemmingsstoornissen zoals depressie.

De voordelen van het zijn van een muurbloempjeAmazon.com

7. ‘Over een jongen’

Over een jongen Hugh Grant speelt Will Freeman, een rijke en nogal onverantwoordelijke 38-jarige man. Het is een genuanceerd “drama” – een drama dat spreekt tot degenen die hebben geleefd met of zorgen voor iemand met een psychische aandoening.

Door een reeks dwaze plotwendingen smeedt Freeman uiteindelijk een band met de 12-jarige Marcus Brewer (Nicholas Hoult), wiens moeder, Fiona (Toni Collette), een klinische depressie ervaart en een zelfmoordpoging overleeft.

“Het is een komedie met duidelijk serieuze thema’s, en het zal weerklank vinden bij mensen die voor een ouder met psychische problemen hebben gezorgd terwijl ze nog maar net oud genoeg waren om het te begrijpen”, zegt Wean. “Het is een krachtig stukje representatie, denk ik. Het karakter van Collette en haar ziekte worden met verfijning en respect behandeld.”

Het laat ook zien hoe mensen om haar heen zich verenigden om zorg en steun te bieden aan haar en haar zoon, een belangrijke afhaalmaaltijd voor kijkers, voegt Wean toe.

Over een jongenAmazon Prime Video

Vergelijkbare berichten