Wat woede met het lichaam doet: 5 effecten

Wat woede met het lichaam doet: 5 effecten

Woede is niet alleen een ongemakkelijk gevoel, maar als je te lang boos bent, kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

Op zijn best waarschuwt woede ons voor gevaar en zet aan tot actie. Maar woede is een emotie die wordt gekenmerkt door het voelen van antagonisme jegens iemand of iets dat je onrecht heeft aangedaan, volgens de American Psychological Association (APA).

Wanneer woede-ervaringen te vaak voorkomen, te intens zijn, te lang duren of niet in verhouding staan ​​tot de triggerende gebeurtenis, kan de emotie problematische effecten hebben op ons welzijn en onze gezondheid, aldus Raymond Chip Tafrate, PhD, een klinisch psycholoog. en professor aan de Central Connecticut State University in New Britain.

“Woede maakt deel uit van de vecht-, bevriezings- of vluchtreactie waarbij de bijnieren het lichaam overspoelen met stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol”, legt Dr. Tafrate uit.

We ervaren fysiologische effecten zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk, waardoor het bloed snel naar het hart wordt geduwd. Het lichaam bereidt zich fysiek voor om te vechten om zichzelf te verdedigen of te vluchten voor gevaar.

Hoe stress het lichaam beïnvloedt

Hoewel dit stressreactiesysteem in ons lichaam is geëvolueerd om ons te beschermen, hebben we in de meeste gevallen die extra energieboost niet nodig om om te gaan met wat onze woede veroorzaakt (onverwacht verkeer, een kind dat zich gedraagt, of een korte e-mail van een collega).

En chronische activering van stresshormonen leidt tot ernstige lichamelijke en geestelijke ziekten. Hier zijn enkele gezondheidseffecten van woede waar je meer over moet weten:

1. Woede benadrukt het hart

Het ervaren van woede zorgt ervoor dat het lichaam stresshormonen vrijgeeft, die na verloop van tijd hun tol kunnen eisen van de gezondheid van het hart. Onderzoek toont aan dat woede (zelfs kortstondige woede, gemeten aan de hand van veranderingen in gezichtsuitdrukking) resulteert in veranderingen in het hart die het vermogen van de spier om bloed rond te pompen verslechteren, wat kan leiden tot hoge bloeddruk en daaropvolgende complicaties (zoals hartaandoeningen, hartaanvallen, beroertes, en metabool syndroom).
Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen met een hogere woede (degenen die de neiging hebben om situaties als vijandig te beschouwen en minder in staat zijn hun vijandige gedachten en gevoelens te beheersen) een groter risico lopen op coronaire hartziekten. Uit een ander onderzoek bleek dat boosheid met een hogere eigenschap ook verband hield met een hoger risico op overlijden door coronaire hartziekten en complicaties.

Woede heeft ook invloed op mensen met hartritmestoornissen (onregelmatige hartslagen), volgens Rachel Lampert, MD, directeur van het Sports Cardiology Program bij Yale Medicine in New Haven, Connecticut.

“We hebben aangetoond dat als u vatbaar bent voor ventriculaire aritmieën (abnormale hartslagen die hun oorsprong vinden in uw lagere hartkamers) – of als u vatbaar bent voor atriale fibrillatie (abnormaal ritme in de bovenste kamers) – de kans dat u er één krijgt van deze aritmieën is hoger in tijden dat je boos of gestrest bent”, zegt Dr. Lampert. Dit komt omdat adrenaline, die toeneemt als je boos bent, elektrische veranderingen in het hart kan veroorzaken.

2. Woede verhoogt het risico op hartaanvallen

Er zijn ook aanwijzingen dat woede specifiek verband houdt met een hoger risico op hartaanvallen.

In een systematische review waarin werd gekeken naar onderzoeken met in totaal bijna vierduizend deelnemers uit meer dan vijftig medische centra in de Verenigde Staten, vonden onderzoekers binnen twee uur na een woede-uitbarsting een meer dan tweevoudige toename van het aantal hartaanvallen, een verband dat ook werd aangetoond bleek sterker te zijn naarmate de intensiteit van de woede toeneemt. Dit suggereert dat intensere woede inderdaad slechter is voor je hart, merkten de onderzoekers op.

Wat zijn de symptomen van een hartaanval?

3. Woede kan de spijsvertering verstoren

Uit veel onderzoek blijkt dat de hersenen en de darmen voortdurend met elkaar communiceren en elkaar beïnvloeden. Eén rol van ons autonome zenuwstelsel (dat onwillekeurige lichaamsprocessen reguleert) is het helpen reguleren van de spijsvertering.

Maar dat kan verstoord raken als het lichaam in de vecht-of-vluchtmodus gaat, zoals kan gebeuren als reactie op stress.

“Je kunt enkele veranderingen verwachten in de functie en prestaties van de darmen”, zegt Pankaj Jay Pasricha, MD, voorzitter geneeskunde aan de Mayo Clinic in Scottsdale, Arizona. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat stress kan leiden tot onaangename symptomen in het maag-darmkanaal (waaronder buikpijn, maagklachten en diarree) – en op de langere termijn is chronische stress in verband gebracht met de ontwikkeling van inflammatoire darmziekten (IBD), prikkelbare darmziekten. darmsyndroom (IBS) en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

Tekenen van een ongezonde darm – en wat u eraan kunt doen

4. Te veel woede belemmert de geestelijke gezondheid

Een staat van woede kan ook zijn tol eisen van de geestelijke gezondheid. Studies tonen aan dat woede vaak verhoogd is bij emotionele stoornissen, zoals angst en depressie, en gepaard gaat met zowel ergere symptomen als een mindere respons op de behandeling.
Woede (vooral langdurige woede) kan volgens APA ook onze concentratie- en denkpatronen beïnvloeden. Het kan ons vijandiger of cynischer maken, wat een negatieve invloed kan hebben op onze relaties en ons vermogen om banden te smeden. Dit alles kan zeker schadelijk zijn voor het welzijn.

“Onze woedereacties kunnen schade toebrengen aan onze belangrijkste relaties”, zegt Tafrate. Mensen zijn sociale wezens en we hebben sociale verbindingen nodig om te kunnen gedijen. “Woede kan het toneel vormen voor vervelende verbale tirades of zelfs gewelddadig gedrag.”

5. Woede kan je slaap verstoren

Het is aangetoond dat mensen die moeite hebben om hun woede onder controle te houden of zich vaker boos voelen, slechter slapen. In één onderzoek werd gekeken naar de correlatie tussen hogere woede en slaapstoornissen, zoals problemen met het op gang brengen en volhouden van de slaap bij Koreaanse mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Matige tot hoge niveaus van woede waren significant geassocieerd met een toename van 40 tot 70 procent in het risico op slaapstoornissen bij de onderzochte volwassenen.
Uit ander onderzoek blijkt dat boosheid de psychologische opwinding en mentale onrust vergroot, waardoor het vervolgens moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Vergelijkbare berichten