Alcohol in huidverzorging: is het ooit goed?

Alcohol in huidverzorging: is het ooit goed?

Er zit misschien iets in je vochtinbrengende crèmes waar je nog niet over hebt nagedacht: alcohol. Alcohol is er in vele vormen: sommige kunnen de huid uitdrogen en vatbaarder maken voor irritatie, en sommige kunnen zelfs helpen hydrateren.

De laatste tijd bestaat er echter controverse over de mate waarin u zich zorgen moet maken over alcohol in de huidverzorging. Moet je het helemaal vermijden? Mag het in bepaalde hoeveelheden? We hebben met gecertificeerde dermatologen gesproken om u te helpen de beslissing te nemen die het beste is voor de gezondheid van uw huid.

VERWANT: 6 combinaties van huidverzorgingsingrediënten die niet samengaan

Het doel van alcohol in huidverzorgingsproducten

U kunt alcohol vinden in een verscheidenheid aan huidverzorgingsproducten, waaronder make-up, lotions, geurstoffen, scheerproducten, mondverzorging en huid- en haarproducten, op CosmeticsInfo.org.

Alcohol, zoals gedefinieerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), is “een grote en diverse familie van chemicaliën, met verschillende namen en een verscheidenheid aan effecten op de huid.”

“Er zijn een aantal redenen waarom alcohol zou worden toegevoegd”, zegt Lauren Fine, MD, medisch directeur bij Fine Dermatology in Chicago. “Alcohol zorgt ervoor dat het product eleganter en lichter aanvoelt, en het kan ook het algehele gevoel van het product verbeteren doordat het sneller wordt opgenomen.”

Bovendien is alcohol een mogelijk conserveermiddel, hoewel dit niet het belangrijkste conserveermiddel is, omdat er andere ingrediënten zijn die die rol vervullen.

Namen voor alcohol op ingrediëntenlijsten voor huidverzorging

Hier zijn enkele manieren waarop u alcohol ziet staan ​​op de etiketten van huidverzorgingsingrediënten:

  • Ethylalcohol Volgens de FDA wordt dit ook wel ethanol of graanalcohol genoemd. Ethylalcohol wordt gedenatureerd. Om te voorkomen dat er belasting moet worden betaald op de alcohol in cosmetica, gebruiken bedrijven gedenatureerde alcohol om het zo bitter te laten smaken dat je het nooit meer zou willen drinken, aldus CosmeticsInfo.org. Je vindt gedenatureerde alcohol in make-up, lotions, geurstoffen en huid- en haarverzorgingsproducten. Het wordt ook wel SD-alcohol genoemd.
  • Isopropylalcohol Je kent dit waarschijnlijk onder de meer gebruikelijke naam: ontsmettingsalcohol. Vind het gebruikt in een reeks producten, waaronder voor nagel-, haar- en huidverzorging. Volgens CosmeticsInfo.org heeft het verschillende functies, waaronder als samentrekkend middel, antischuimmiddel en oplosmiddel.
  • Methylalcohol of methanol Zoek dit in uw badproducten, merkt CosmeticsInfo.org op. Het wordt beschouwd als een gedenatureerde alcohol.
  • Benzyl alcohol Een alcohol die van nature voorkomt in fruit en thee. Volgens CosmeticsInfo.org vind je hem in zeep, cosmetica, reinigingsmiddelen en haarproducten.
  • Cetyl-, stearyl-, cetearyl- of lanolinealcohol Dit zijn vetalcoholen, waardoor ze enorm verschillen van de traditionele alcoholen die volgens de FDA in de huidverzorging worden gebruikt. Je kunt deze vinden in haarconditioner, foundation, oogmake-up en huidbevochtigers en -reinigers, volgens CosmeticsInfo.org. Deze helpen de huid te hydrateren; wanneer ze in formuleringen worden gebruikt, voorkomen ze ook dat olie en vloeistof zich scheiden.

VERWANT: De huidverzorgingswoordenlijst die elke vrouw nodig heeft

Het debat: is alcohol in de huidverzorging goed of slecht?

Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van alcohol in de huidverzorging. Alcohol kan de olieophoping binnendringen en vuil en vet op het gezicht oplossen, zegt Gretchen Frieling, MD, een board-gecertificeerde dermatopatholoog in Wellesley, Massachusetts. Maar Dr. Frieling zegt dat je rekening moet houden met je huidtype en doel. Als u bijvoorbeeld een extreem vette huid heeft, kan een toner op alcoholbasis de talg die de poriën verstopt, helpen verminderen. Maar als je een droge huid, een gevoelige huid, eczeem of allergieën hebt, zal diezelfde toner op alcoholbasis je huid uitdrogen, zegt ze.

Sommige mensen hebben hun bezorgdheid geuit dat, omdat alcohol de penetratie van andere ingrediënten verbetert, de huid waarschijnlijk eerder potentieel toxische of schadelijke verontreinigingen in een product opneemt, zo blijkt uit onderzoek.

Ondanks de controverse is de aanwezigheid van alcohol over het algemeen niet iets om bang voor te zijn, zolang je maar een product koopt waarin er kleine hoeveelheden van worden gebruikt (hierover later meer). “Alcohol zit in zoveel huidproducten en de meeste mensen gebruiken het zonder problemen”, zegt Dr. Fine. Bij normale huidtypes is het onwaarschijnlijk dat alcohol een huidprobleem veroorzaakt.

Maar als uw huid om welke reden dan ook gevoelig is, scan dan het ingrediëntenlabel. “Als je huidbarrière niet intact is door irritatie of huiduitslag, kan alcohol irriterend zijn. Het gaat branden (wanneer het wordt aangebracht), hoewel dat voor vrijwel elk product kan worden gezegd als de huid is aangetast, zegt ze.

VERWANT: 10 dingen die uw huid u probeert te vertellen – en hoe u hierop kunt reageren

Kijk naar de locatie van alcohol op de ingrediëntenlijst

Net als op een voedseletiket kun je een idee krijgen van de hoeveelheid alcohol in een huidverzorgingsproduct door te kijken waar het op de ingrediëntenlijst terechtkomt. “In kleine of redelijke concentraties kunnen producten nog steeds profiteren van de goede effecten van alcohol om hun product te optimaliseren en tegelijkertijd de slechte effecten te verminderen”, zegt Frieling.

Als alcohol een van de belangrijkste ingrediënten is, droogt het de huid waarschijnlijk uit, zegt Fine. Bij chronisch gebruik kan dit de huidbarrière verstoren. Een verstoorde barrière zorgt ervoor dat vocht uit de huid kan ontsnappen en dat potentiële irriterende stoffen binnendringen, wat resulteert in roodheid en een ontstoken huid.

Een redelijke plaats waar alcohol verschijnt, staat lager op de ingrediëntenlijst. “Als het lager in de lijst staat, voorbij de zesde plaats, is het mogelijk niet voldoende geconcentreerd om de huidbarrière uit te putten”, zegt Frieling. Ze raadt aan om geen producten te gebruiken die ethanol, methanol, ethylalcohol, isopropylalcohol, SD-alcohol en benzylalcohol bevatten, “vooral als deze hoog in de ingrediënten staan, omdat ze een probleem kunnen vormen voor de droge huid”, zegt ze. .

Natuurlijk kan het lastig zijn om hier zelf doorheen te komen. Een eenvoudige oplossing is om uw producten naar uw dermatoloog te brengen en uw zorgen te bespreken.

VERWANT: Wat is de pH van de huid? Hoe weet u of de uwe gezond is en waarom het ertoe doet?

Alcoholvrije huidverzorgingsproducten vinden

Als een product het label ‘alcoholvrij’ draagt, bevat het volgens de FDA geen ethylalcohol. Maar één blik op de ingrediëntenlijst en u raakt misschien in de war, omdat uw product mogelijk vetalcoholen zoals cetyl, stearyl, cetearyl of lanolinealcohol bevat. Dat zijn een heel andere categorie.

Nuttige soorten alcohol in de huidverzorging

Een andere categorie alcohol zijn vetalcoholen. Deze omvatten cetyl-, stearyl- en cetearylalcohol, die zijn afgeleid van vetten. “Vetalcoholen worden vaak aangetroffen in reinigingslotions en vochtinbrengende crèmes als verdikkingsmiddelen en emulgatoren”, zegt Frieling. Ze zijn niet irriterend en kunnen nuttig zijn. “Vanwege hun vermogen om vocht in de huid vast te houden en een beschermende barrière te vormen waar water niet doorheen kan dringen, werken producten met deze ingrediënten het beste voor de vochtarme huid”, zegt ze.

Dan is er lanolinealcohol, afkomstig uit wol. Hoewel het een bron van contactdermatitis kan zijn, kan het, als het specifiek geformuleerd is, volgens één onderzoek zelfs mild zijn voor de gewonde huid. In het onderzoek werd gekeken naar de effecten van het aanbrengen van een wondhelende zalf die een speciaal samengestelde lanolinealcohol bevat; van de bijna 500 geanalyseerde mensen ontwikkelde niemand een contactallergie voor het product.

VERWANT: Hoe de 7 soorten eczeem eruit zien

Overige ingrediënten die uw huid kunnen irriteren

Als je merkt dat je huid gevoelig is voor producten die alcohol bevatten, bedenk dan dat de bron van de irritatie misschien helemaal geen alcohol is, benadrukt Fine. Volgens DermNet kunnen deze bepaalde conserveermiddelen zoals parabenen en geurstoffen bevatten. Om te weten of uw product parabenen bevat, zoekt u naar ingrediënten die eindigen op ‘-paraben’, zoals methylparaben en butylparaben. Om geur te vinden, zoekt u naar ‘geur’. (Je kunt ook producten kopen die expliciet het label ‘geurvrij’ hebben.)

Haarkleuringen en het gebruik van vochtige doekjes op je gezicht kunnen ook irritatie veroorzaken, blijkt uit onderzoek. Het kan lastig zijn om zelf precies te weten waar u op reageert. Daarom kan het samenwerken met uw dermatoloog een enorme hulp zijn. Uw arts kan uw producten analyseren om veel voorkomende spelers te vinden of bepalen of u een patchtest nodig heeft om de aanstootgevende ingrediënten te identificeren.

Een laatste woord over alcohol en huidverzorgingsproducten

Alcohol kan een nuttige toevoeging zijn om ingrediënten in de huid te laten doordringen, het product te behouden en het lichtgewicht te laten aanvoelen wanneer het wordt aangebracht, zegt Frieling. In kleinere hoeveelheden is het onwaarschijnlijk dat het schadelijk is, maar wees vooral voorzichtig als u een gevoelige, droge of eczeemgevoelige huid heeft. Het belangrijkste is dat u het etiket leest en uw dermatoloog vraagt ​​of u zich zorgen maakt dat de alcohol in het product huidproblemen veroorzaakt.

Vergelijkbare berichten