10 regels voor het wassen van je gezicht: de do's en don'ts van dermatologen

10 regels voor het wassen van je gezicht: de do's en don'ts van dermatologen

Je gezicht wassen is een no-brainer, toch? Nou ja, niet precies. Uit een onderzoek uit 2017 van het huidverzorgingsmerk CeraVe bleek dat 80 procent van de Amerikanen minstens één of meer veelvoorkomende fouten maakt bij het reinigen van hun gezicht; meer dan de helft van ons verzuimt bijvoorbeeld om te reinigen voor het slapengaan.

Goed wassen heeft veel voordelen, zegt Joshua Zeichner, MD, directeur cosmetisch en klinisch onderzoek op de afdeling dermatologie van het Mount Sinai Hospital in New York City. Het verwijderen van vuil en vuil kan acne helpen voorkomen. Door uw huid te ontdoen van de opbouw van vervuiling “minimaliseert u de schade door vrije radicalen veroorzaakt door fijnstof in de lucht, wat gepaard gaat met vroegtijdige veroudering”, voegt hij eraan toe. Bovendien is het wassen van je gezicht de sleutel tot het verwijderen van dode cellen die zich op de huid ophopen en bijdragen aan dofheid. Als je deze weggooit, krijg je een gezondere, stralendere huid.

Dat gezegd hebbende, is het mogelijk om te enthousiast te zijn over het wassen van het gezicht. “Te vaak wassen en te veel schrobben kan een brandschoon gevoel geven, maar dit is in werkelijkheid schadelijk”, zegt Dr. Zeichner. “Als je je huid wast, wil je overtollige olie, vuil, vervuiling en make-up verwijderen zonder de integriteit van de huidbarrière zelf in gevaar te brengen.” (De huidbarrière is het netwerk van huidcellen en vetten in de buitenste huidlaag dat je huid beschermt tegen de omgeving, legt hij uit.)

Een juiste wasroutine is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor degenen die eczeem en rosacea hebben. “Onder deze omstandigheden wordt de huidbarrière op natuurlijke wijze verzwakt, waardoor het risico op ontstekingen toeneemt”, zegt Zeichner. Een zachte aanraking is nodig, zodat je niet meer irritatie veroorzaakt dan er al is.

Lees verder om te ontdekken wat dermatologen wel en niet moeten doen bij het goed wassen van het gezicht, en zie hoe uw huid glanst.

Vergelijkbare berichten