Lotion, spray, poeder, stick, gel: welke zonnebrandcrème is geschikt voor u?

Lotion, spray, poeder, stick, gel: welke zonnebrandcrème is geschikt voor u?

Zonnebrandcrème is niet alleen een must-have voor de zomer, het is een must-have het hele jaar door.

“Het is belangrijk om regelmatig zonnebrandcrème te dragen”, zegt Hadley King, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in New York City. “Een groot deel van de blootstelling aan de zon en de schade door de zon die we oplopen, is het gevolg van dagelijkse incidentele blootstelling, en niet alleen van dagen op het strand.”

Als je geen zonnebrandcrème draagt, loop je risico op UV-gerelateerde huidkanker en vroegtijdige zichtbare huidveroudering, vervolgt ze. En het alleen op je gezicht smeren is niet genoeg. Volgens Mayo Clinic moet u ook goed letten op gebieden die vaak over het hoofd worden gezien en worden blootgesteld aan UV-straling, zoals de hoofdhuid, lippen, oren, nek en handen. Dit zijn veelvoorkomende gebieden waar huidkanker ontstaat.

Het goede nieuws is dat er een groot aantal verschillende zonnebrandformuleringen op de markt zijn, waaronder lotions, sprays, sticks, poeders, gels en make-up-SPF-hybriden. Welk formaat u ook kiest, de American Academy of Dermatology (AAD) raadt aan een waterbestendige optie te kiezen met breedspectrumbescherming en een SPF van minimaal 30.

Verderop zetten we de meest populaire vormen van zonnebrandcrème uiteen, waarbij we hun voor- en nadelen bespreken, zodat u kunt bepalen welke het beste bij u past.

Zonnebrandcrèmes en lotions

Als u aan zonnebrandcrème denkt, denkt u misschien aan een traditionele pasteuze witte crème of lotion. Maar deze formules hebben door de jaren heen een serieuze upgrade ondergaan. Nu zijn er tal van topopties voor gezicht en lichaam, waarvan er vele lichtgewicht zijn, goed voor alle huidtinten en geschikt voor elk budget.

Wat Zijn Crème- en lotion-zonnebrandmiddelen, precies? Een snelle scheikundeles: het zijn emulsies van olie en water, zegt Gloria Lu, een scheikundige die Chemist Confessions beheert, een wetenschappelijke blog over huidverzorging, samen met haar vriendin en collega-chemicus Victoria Fu. Emulsies hebben een gemakkelijk uit te smeren textuur waardoor het minder waarschijnlijk is dat u tijdens het aanbrengen vlekken mist. Ter context: een adequate hoeveelheid is 2 milligram (mg) per vierkante centimeter, volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). (Dat komt overeen met ongeveer 1 ounce (oz) zonnebrandcrème, of een volledig shotglas, volgens de AAD.) Als u deze hoeveelheid aanbrengt (en opnieuw aanbrengt), zorgt u ervoor dat u de zonbeschermingsfactor (SPF) krijgt die op de fles met zonnebrandcrème wordt weergegeven.

De nadelen van crèmes en lotions? Ze zijn moeilijker te gebruiken op de hoofdhuid, en make-updragers vinden het misschien moeilijk om ze opnieuw aan te brengen, zegt Dr. King. Sommige formules kunnen ook de poriën verstoppen als ze op het gezicht worden gebruikt; Zorg ervoor dat u op het flesje zoekt naar het woord 'niet-comedogeen' (wat betekent dat het de poriën niet verstopt) voordat u het aan uw winkelwagentje toevoegt.

Zonnebrandsprays

Zonnebrandcrèmes in sprayvorm zijn een bekend alternatief voor lotions en crèmes voor degenen die de voorkeur geven aan een lichtere textuur. Populaire opties in deze categorie zijn onder meer spuitbussen, non-aërosolen met continue spray en pompdoppen, met opties voor het gezicht en het lichaam.

Maar een van de meest voorkomende fouten die mensen maken met een spuitbus is het niet inwrijven ervan, omdat veel spuitflessen gebruikers niet instrueren om dit te doen. Niet zomaar sprayen en gaan, adviseert de AAD, maar wrijf uw zonnebrandcrème in uw huid om een ​​gelijkmatige dekking te garanderen.

Een ander nadeel, uiteengezet in een in november 2021 gepubliceerde Griffith University Study, is dat het aanbrengen van zonnebrandcrème in winderige omstandigheden resulteert in een aanzienlijk verlies van zonnebrandcrème. Onderzoekers ontdekten dat vier van de vijf geteste zonnebrandproducten meer dan één fles nodig hadden om voldoende dekking van het hele lichaam te bieden bij windsnelheden van 20 km/u. (De oplossing: overweeg om uw zonnebrandcrème binnenshuis aan te brengen om er zeker van te zijn dat u geen product verspilt. Wacht vervolgens de door de AAD aanbevolen 15 minuten voordat u naar uw buitenplannen gaat.)

Zonnebrandcrèmes in spuitbussen kunnen ook ingrediënten bevatten (zoals ethylchloride, drijfgassen en di- en trichloorfluormethaan) die de gevoelige huid kunnen irriteren, zegt Christina Chung, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog bij Schweiger Dermatology Group in New York City. Helaas “is er geen specifiek ingrediënt waar consumenten met een gevoelige huid naar moeten zoeken in een zonnebrandcrème”, zegt ze. “Over het algemeen kunnen aloë, kamille en antioxidanten verzachtend werken en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, maar zelfs zij zijn niet de heilige graal voor de gevoelige huid.” Ze raadt aan te kiezen voor een minerale zonnebrandcrème, die de huid minder snel irriteert dan een chemische zonnebrandcrème, maar, voegt ze eraan toe, het proces om een ​​zonnebrandcrème te vinden die bij je huid past “kan een beetje vallen en opstaan ​​vergen.”

En tot slot: spuit niet rechtstreeks op uw gezicht, om te voorkomen dat u uw SPF inademt. Spuit in plaats daarvan uw zonnebrandcrème naar keuze op uw handen en wrijf het vervolgens over uw gezicht.

Zonnebrandcrème stokken

Multifunctionele zonnebrandcrèmesticks zijn een andere populaire optie voor het gezicht en de lippen, waarvan Lu en Fu zeggen dat deze in de loop der jaren qua textuur enorm is verbeterd. “Toen we voor het eerst als scheikundigen begonnen, waren de stoktexturen erg onaangenaam”, zegt Lu. Jaren geleden waren ze plakkerig en zwaar, en iets waar je waarschijnlijk bang voor zou zijn als je het op je gezicht zou aanbrengen. Maar als we vooruitspoelen naar vandaag, is er een overvloed aan keuzes op de markt die zich richten op de handen, lippen, oren en neus. Bovendien is deze vorm van zonnebrandcrème, dankzij de rommelvrije verpakking, uiterst draagbaar en handig voor op reis.

Zonnebrandsticks bevatten meestal olie, geen water en een hoog wasgehalte, waardoor ze een stevige vorm krijgen, zegt Lu. Hoewel ouderwetse sticks een slechte reputatie krijgen omdat ze de poriën verstoppen, zijn er tegenwoordig veel nieuwe niet-comedogene formuleringen op de markt. Ze worden vaak gebruikt om het gebied onder de ogen te beschermen, maar ze zijn geschikt voor gebruik over het hele gezicht.

Een belangrijk ding om in gedachten te houden, volgens Lu, is dat het gemakkelijk is om te weinig aan te brengen als het gaat om stickformuleringen. De sleutel tot bescherming van jezelf, volgens de AAD: ga met de zonnebrandcrème vier keer heen en weer over het gebied dat je bedekt. Wrijf vervolgens de zonnebrandcrème in om een ​​gelijkmatige dekking te garanderen.

Zonnebrandpoeder

Poederzonnebrandmiddelen zijn een draagbare, handige optie om zonnebrandcrème opnieuw op het gezicht en de hoofdhuid aan te brengen. Hun formules bevatten de minerale zonnebrandmiddelen titaniumdioxide en zinkoxide in poedervorm, zeggen Fu en Lu. Dit maakt ze tot een slimme keuze voor mensen met een gevoelige huid en make-updragers die elke twee uur ijverig opnieuw aanbrengen, zoals aanbevolen door de AAD. Velen van hen fungeren zelfs als make-uppoeders die de glans verminderen.

Poederzonnebrandcrème is een gamechanger voor het opnieuw aanbrengen op het gezicht en de hoofdhuid. Maar in de woorden van Dr. Chung is het een ‘tweede verdedigingslinie’ – en geen ideale optie voor een basislaag, omdat er een aanzienlijke hoeveelheid poeder nodig is om volledige SPF-bescherming te bereiken, en de meeste mensen slechts een lichte laag aanbrengen. Met andere woorden, het is goed om opnieuw aan te brengen, maar je moet aan het begin van de dag nog steeds een klodder lotion ter grootte van een nikkel op je gezicht aanbrengen, zoals de Skin Cancer Foundation aanbeveelt.

Net als bij zonnebrandsprays en in tegenstelling tot crèmes en lotions, is een van de nadelen van zonnebrandpoeder dat je geen volledige controle hebt over het dekkingsgebied, en, zoals hierboven aangegeven, is het moeilijk te kwantificeren hoeveel je op je huid hebt aangebracht. huid om de SPF-factor op de fles te bereiken. Bovendien is het een dure en tijdrovende optie als u van plan bent het op uw lichaam toe te passen.

Zonnebrandgel

Echte zonnebrandcrèmes op gelbasis (of op waterbasis) zijn in de Verenigde Staten niet zo algemeen verkrijgbaar als traditionele lotions, maar er is zeker vraag naar in de steeds evoluerende SPF-ruimte. “We hebben de neiging om meer gels op waterbasis uit Azië te zien, omdat ze toegang hebben tot verschillende filters (de ingrediënten die de huid beschermen tegen UVA/UVB-stralen) die Amerikaanse formules niet hebben”, zeggen Lu en Fu. “Maar in de Verenigde Staten zijn alle zonnefilters in wezen op olie gebaseerd.” Met andere woorden: de meeste zonnebrandmiddelen die als ‘gelformules’ op de markt worden gebracht, zijn eigenlijk ‘lichte emulsies die de illusie van een gel wekken, maar nog steeds lotionachtiger van structuur zijn’.

Er is een eenvoudige manier om te bepalen hoe de textuur van een zonnebrandcrème die als een “gel” wordt aangeprezen, in het echte leven zal aanvoelen: als u de ingrediëntenlijst scant en geen water ziet, is deze waarschijnlijk op olie gebaseerd. Dat betekent dat je een meer voedende, rijkere textuur krijgt, in plaats van een verfrissend, waterachtig gevoel.

Wat betreft hun werkzaamheid zeggen Fu en Lu dat ze op dezelfde manier werken als lotion- en crèmeformules, en op dezelfde manier moeten worden aangebracht: door een royale hoeveelheid in de huid te wrijven.

Make-up-zonnebrandhybriden

Een andere populaire optie zijn make-up-zonnebrandhybriden. Voorbeelden hiervan zijn getinte vochtinbrengende crèmes, foundations, primers en BB (schoonheidsbalsem) en CC (kleurcorrigerende) crèmes. Dit is een aantrekkelijke optie voor schoonheidsliefhebbers, maar ze lijken op poeders en sprays, omdat het belangrijk is ervoor te zorgen dat je voldoende hoeveelheid aanbrengt.

“Mensen hebben de neiging om een ​​veel dunnere laag aan te brengen dan waarop deze producten zijn getest, in termen van SPF-waarde”, zegt Fu. Als u van plan bent het als basislaag te gebruiken, zegt Lu ervoor te zorgen dat u “een hoeveelheid 'zonnebrandcrème' aanbrengt, en geen hoeveelheid 'foundation'.”

Een advies voor make-upliefhebbers: breng uw favoriete zonnebrandcrème aan als laatste stap in uw huidverzorgingsroutine, voordat u met uw make-up begint, adviseert schoonheidsbedrijf L'Oréal Paris. Vervolgens kunt u extra dekking aanbrengen met een hybride make-up-zonnebrandcrème, of uw uiteindelijke look fixeren met een SPF-poederproduct.

Samenvatting

Waar het op neerkomt, zegt Chung, is dat “de beste zonnebrandcrème de zonnebrandcrème is die je daadwerkelijk gaat gebruiken.” Maar het toepassen van de formule naar keuze – of het nu een lotion, crème, gel, spray of stickformule is – is het absolute minimum. Om het maximale uit uw SPF te halen en uw huid veilig te houden, moet u deze aanbrengen op alle gebieden die zijn blootgesteld aan UV-straling, een voldoende hoeveelheid aanbrengen en elke twee uur opnieuw aanbrengen.

Vergelijkbare berichten