Gezonde nagels: een complete wetenschappelijke gids

Gezonde nagels: een complete wetenschappelijke gids

Over het algemeen geldt dat als de kleur of textuur van de nagel verandert, dit een teken is van ongezonde nagels. Maar deze kenmerken kunnen om verschillende redenen veranderen.

Verkleuring

“Ongezonde nagels hebben ongebruikelijke kleuren”, zegt Colombo, en legt uit dat een geelachtige, blauwachtige of groenachtige tint niet bij nagels past. In wezen is alles behalve de roze basis een teken dat er iets niet klopt.

Jaliman merkt op dat er soms een wit of geel kalkachtig materiaal onder de nagelplaat kan zitten, wat een teken is van een schimmelinfectie, ook wel onychomycose genoemd. Jaliman legt uit dat dit vuil ontstaat wanneer schimmel de keratine in de nagel afbreekt. De American Academy of Family Physicians schat dat onychomycose bij ongeveer 10 procent van de mensen voorkomt, maar mogelijk vaker voorkomt bij oudere volwassenen.

Verkleuring kan ook een teken zijn van melanoom, een ernstige vorm van huidkanker. Volgens de American Academy of Dermatology kan een bruine of zwarte band rond de nagel of zelfs een donkerdere tint rond de buitenkant van de nagel een teken zijn van melanoom. Deze donkere streep kan gepaard gaan met een bult onder de nagel.

Broosheid

Onychoschizia, beter bekend als nagelsplijting, verwijst naar zachte, broze, dunne nagels, volgens het American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). “Een broze nagel voelt ruw aan, breekt gemakkelijk en is aan de distale uiteinden niet glad”, legt Colombo uit.

Colombo zegt dat broze nagels aan veel dingen kunnen worden toegeschreven, waaronder schimmel- of bacteriële infecties, ontstekingsaandoeningen zoals lichen planus of psoriasis, voedings- of vitaminetekorten, hypothyreoïdie of gewoonweg veroudering. Maar volgens de AOCD wordt onychoschizia meestal veroorzaakt doordat de vingernagels te vaak te nat zijn (de hele dag schoonmaken of met water werken) of te droog zijn.

Het splijten van het midden van de nagelplaat kan ook een teken zijn van een melanoom of een ander groeiprobleem, zoals beschreven door de AAD.

Zachtheid

Een nagel die te hard is, kan duiden op eerder nageltrauma, psoriasis of een schimmelinfectie, zegt Colombo; een te zachte nagel kan ook niet efficiënt functioneren. Nagels worden vaak verzacht door chemicaliën die veel voorkomen in huishoudelijke producten, zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en zelfs nagellakremover, volgens de AOCD.

Pellen

Als uw nagels toch zacht worden, merkt u mogelijk dat ze laag voor laag loslaten. Dit is waarschijnlijk opnieuw te wijten aan externe trauma's zoals agressieve chemicaliën, blootstelling aan te weinig of te veel vocht (overmatig handen wassen of natte handactiviteiten), het te veel polijsten van de nagels, te veel gel- of acrylmanicures, of het afplukken van nagellak met vingernagels in plaats van nagellakremover, zegt Colombo.

Scheiding van het nagelbed

Onycholyse is een aandoening waarbij de nagelplaat loskomt van het nagelbed. Volgens de Mayo Clinic kunnen veel voorkomende mogelijke oorzaken infecties, verwondingen, negatieve bijwerkingen van medicijnen of producten voor persoonlijke verzorging zijn, of zelfs symptomen van aandoeningen zoals psoriasis of schildklieraandoeningen.

De AAD merkt ook op dat een nagel die loskomt van het nagelbed ook een teken kan zijn van melanoom of andere groeiproblemen.

Randen

Een gezonde nagel heeft een glad oppervlak. Als het ruwe randen begint te ontwikkelen, weet je dat er iets aan de hand is, zegt Jaliman. Als de ribbels van de bovenkant van de nagelplaat naar de onderkant lopen, is dit waarschijnlijk een natuurlijk teken van veroudering, benadrukt Colombo. Maar als ze heen en weer rennen, kan er iets anders aan de hand zijn.

“Nagelranden kunnen een teken zijn van vitaminetekorten of diabetes”, zegt Jaliman. “Anemie door ijzertekort kan bijvoorbeeld nagelranden veroorzaken.” Als een van deze onderliggende problemen het probleem is, zullen de nagels, zodra u deze behandelt, terugkeren naar hun gezonde, gladde en glanzende staat.

Pitten

Deze kunnen eruit zien als kleine speldenprikjes in het oppervlak van de nagel. “Nagelpitvorming kan worden veroorzaakt door psoriasis of eczeem”, zegt Jaliman. “Wanneer deze aandoeningen worden behandeld, zullen de putten verdwijnen.”

Vergelijkbare berichten