Plantaardige, ultrabewerkte voedingsmiddelen verhogen het risico op hart- en vaatziekten

Plantaardige, ultrabewerkte voedingsmiddelen verhogen het risico op hart- en vaatziekten

Voedzame, plantaardige diëten die de nadruk leggen op voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten en volle granen zijn in verband gebracht met een lager risico op een hartaanval, beroertes en andere soorten hart- en vaatziekten.

Als deze plantaardige voedingsmiddelen echter ultrabewerkt zijn, kunnen ze meer kwaad dan goed doen als het gaat om de gezondheid van het hart.

Een nieuwe studie geeft aan dat overmatige consumptie van plantaardig, ultrabewerkt voedsel – waaronder bepaalde diepvriespizza’s, ontbijtgranen, zoute snacks en verpakt brood, gebak en koekjes – het risico op hartziekten met wel 5 procent kan verhogen. het risico op overlijden door hartziekten met maar liefst 12 procent.

Omgekeerd ontdekten onderzoekers dat deelnemers die hun inname van niet-ultrabewerkt plantaardig voedsel met 10 procent verhoogden, een 7 procent lager risico op hart- en vaatziekten hadden en een 13 procent lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten.

“Onze belangrijkste bevinding is dat een plantaardig dieet je cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren, zolang het niet afhankelijk is van ultrabewerkte voedingsmiddelen”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Fernanda Rauber, PhD, onderzoeker bij het Centrum voor Epidemiologisch Onderzoek. in Voeding en Gezondheid aan de School of Public Health van de Universiteit van São Paulo in Brazilië. “Naarmate meer mensen een plantaardig dieet volgen, wordt het van cruciaal belang om de rol van voedselverwerking binnen deze voedingspatronen te onderzoeken, vooral als het gaat om hart- en vaatziekten.”

Gepubliceerd in Het Lancet Europa, De analyse omvatte gegevens van ongeveer 118.000 volwassenen in de leeftijd van 40 tot 69 jaar die details verstrekten over hun dieet tussen 2009 en 2021. Die informatie werd vervolgens gekoppeld aan ziekenhuis- en overlijdensgegevens met betrekking tot cardiovasculaire gebeurtenissen.

“De studie daagt de algemene perceptie uit dat plantaardig voedsel inherent gezonder is”, zegt Janna Assar, MD, huisarts bij Banner Health in Phoenix. “Het onderstreept dat het hoge verwerkingsniveau de potentiële voordelen van plantaardig voedsel teniet kan doen, wat de noodzaak benadrukt om voedselverwerking in voedingsrichtlijnen te betrekken, en niet alleen de oorsprong van het voedsel.”

Ultraverwerkte voedingsmiddelen bedreigen de gezondheid van het hart

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn vaak industriële formuleringen die zijn gemaakt door hele voedingsmiddelen in chemische componenten af ​​te breken, deze te modificeren en vervolgens te combineren met additieven, aldus Dr. Rauber.

Zij en haar medewerkers benadrukken dat bewerkt plantaardig voedsel met een hoog gehalte aan ongezonde vetten, natrium en toegevoegde suikers kan bijdragen aan dyslipidemie (abnormale vetniveaus in de bloedbaan), atherosclerose, hoge bloeddruk, insulineresistentie, zwaarlijvigheid en diabetes. stofwisselingsstoornissen zoals diabetes.

Sommige van deze plantaardige voedingsmiddelen kunnen ook conserveermiddelen, kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen voor levensmiddelen bevatten, evenals verontreinigingen afkomstig van industriële verwerking die hartrisico's kunnen veroorzaken.

Christopher Gardner, PhD, voorzitter van de Nutrition Committee van de Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health van de American Heart Association, wijst erop dat het feit dat voedsel verpakt is, het niet noodzakelijkerwijs ongezond maakt.

Hij suggereert dat consumenten de voedingsetiketten op de meeste verpakte goederen controleren en zoeken naar producten die veel vezels en andere voedingsstoffen bevatten (zoals vitamines, mineralen, onverzadigde vetten en eiwitten), maar weinig verzadigde vetten, toegevoegde suikers en natrium bevatten. .

“Hoewel het altijd het beste is om verse, onbewerkte voedingsmiddelen te selecteren die niet in verpakkingen zitten waarvoor een voedingswaarde-etiket vereist is, weten we dat dit niet altijd voor iedereen mogelijk is”, zegt dr. Gardner, die ook hoogleraar is in de voedingswetenschappen. geneeskunde aan de Stanford University in Californië.

Hoe zit het met nepvlees?

Velen die hun vleesconsumptie proberen te beperken, kiezen voor plantaardige vleesalternatieven. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het vervangen van rood vlees door plantaardige vleesvervangers de cardiovasculaire risicofactoren kan verlagen.

In dit onderzoek waren dit soort voedingsmiddelen slechts verantwoordelijk voor 0,2 procent van de totale geconsumeerde calorieën, dus er konden geen specifieke conclusies worden getrokken met betrekking tot dit soort producten. Ook waren veel vleesalternatieven, zoals de onlangs populaire Impossible Burgers en Beyond Meat, nog niet op de markt toen deze gegevens werden verzameld.

Gardner, die niet betrokken was bij dit onderzoek, voerde in 2020 een onderzoek uit waarbij de effecten van Beyond Meat rechtstreeks werden vergeleken met dierlijk vlees bij 36 gezonde volwassenen. Hij en zijn collega-wetenschappers merkten op dat deelnemers die Beyond Meat aten tijdens de proeffase allemaal een lager LDL-cholesterol (“slechte” cholesterol), gewicht en tri-methylamineoxide (een risicofactor voor hartziekten) hadden.

Aan de andere kant waarschuwt Dr. Assar dat bepaald nepvlees ook toegevoegd natrium, ongezonde vetten en verschillende additieven kan bevatten om de smaak en textuur van vlees na te bootsen. “De gebruikte verwerkingsmethoden en ingrediënten kunnen bijdragen aan negatieve gezondheidsresultaten”, zegt Assar, die niet betrokken was bij dit onderzoek.

De zaak tegen ultrabewerkte voedingsmiddelen groeit

Omdat dit een observationele analyse was, kon er geen oorzaak en gevolg worden vastgesteld. Rauber en haar team benadrukken dat het onderzoek alleen maar een verband heeft aangetoond tussen hartziekten en de consumptie van plantaardig, ultrabewerkt voedsel.

Bovendien is het mogelijk dat deelnemers onnauwkeurig de soorten en hoeveelheden voedsel rapporteerden die ze consumeerden, of dat hun levensstijlfactoren aan deze bevindingen hebben bijgedragen.

Toch merkt Rauber op dat dit laatste onderzoek bijdraagt ​​aan een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat aangeeft dat ultrabewerkte voedingsmiddelen tot negatieve gezondheidsresultaten kunnen leiden. Een overzicht van 45 eerdere wetenschappelijke analyses over dit onderwerp concludeerde dat een grotere blootstelling aan ultrabewerkte voedingsmiddelen de kans op overlijden door vermijdbare ziekten vergroot.

“Ik stel voor om je dieet voornamelijk te baseren op volledig en minimaal bewerkt voedsel”, zegt ze. Bij het kopen van kant-en-klaar voedsel of bereidingen is de beste tip om de ingrediëntenlijst te lezen. Als het alleen maar ingrediënten bevat die je herkent en die je vaak in je keuken hebt staan, is het hoogstwaarschijnlijk gemaakt van echt voedsel en is het geen ultrabewerkt voedsel.”

Vergelijkbare berichten