FDA keurt Rezdiffra (Remetirom) goed voor leververvetting NASH (ook bekend als MASH)

FDA keurt Rezdiffra (Remetirom) goed voor leververvetting NASH (ook bekend als MASH)

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het eerste medicijn goedgekeurd voor de behandeling van een veel voorkomende leverziekte die bekend staat als niet-alcoholische steatohepatitis, ook wel leververvetting genoemd.

Regelgevers hebben de nieuwe dagelijkse pil, Rezdiffra (resmetirom), goedgekeurd voor volwassenen met NASH – niet-cirrotische niet-alcoholische steatohepatitis – met matige tot gevorderde leverlittekens (fibrose). Het medicijn moet samen met een dieet en lichaamsbeweging worden gebruikt, aldus het bureau in een verklaring.

NASH – ook bekend als metabole dysfunctie-geassocieerde steatohepatitis (MASH) – wordt veroorzaakt door een ophoping van vet in de lever, wat doorgaans optreedt wanneer mensen overgewicht of obesitas hebben.

NASH is een geavanceerde vorm van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Deze aandoening ontstaat wanneer vet zich ophoopt in de lever, waardoor na verloop van tijd ontstekingen en weefselschade ontstaan ​​die tot fibrose kunnen leiden. Het kan zich ontwikkelen tot cirrose, of een zeer gevorderde ziekte die alleen kan worden behandeld met een levertransplantatie.

“Voorheen hadden patiënten met NASH, die ook opmerkelijke leverlittekens hadden, geen medicijn dat hun leverschade direct kon aanpakken”, zegt Nikolay Nikolov, MD, waarnemend directeur van het Office of Immunology and Inflammation in het Center for Drug Evaluation and Research van de FDA. , in de verklaring. “De goedkeuring van Rezdiffra vandaag zal voor het eerst een behandelingsoptie voor deze patiënten bieden, naast dieet en lichaamsbeweging.”

“Goedkeuring van resmetirom is een ongelooflijk opwindende ontwikkeling in de behandeling van NASH, de meest voorkomende leverziekte ter wereld”, zegt Suzanne Sharpton, MD, assistent-professor en transplantatiehepatoloog aan het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee.

“De ontwikkeling van geneesmiddelen in NASH is tot nu toe een grote uitdaging geweest”, voegt Dr. Sharpton toe. “Dit is de eerste behandeling met effecten op zowel steatohepatitis als fibrose – wat klinisch betekenisvol is, vooral omdat het fibrosestadium geassocieerd is met (complicaties) bij mensen met NASH.”

Waar past het nieuwe medicijn in het algemeen in het NASH-beheer?

In eerste instantie kan NASH worden beheerd met aanpassingen van de levensstijl die kunnen helpen bij het afvallen, zoals een caloriearm dieet of verhoogde fysieke activiteit in combinatie met medicijnen; het verminderen of elimineren van alcoholgebruik; en medicijnen om andere chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 of verhoogd cholesterol te behandelen.

Resmetirom kan mensen helpen die moeite hebben om effectieve veranderingen in hun levensstijl door te voeren, merkt Sharpton op.

“Het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor NASH is absoluut noodzakelijk vanwege de beperkte effectiviteit van bestaande medicijnen bij het stoppen of omkeren van de progressie van de ziekte”, zegt Amir Ansaripour, PhD, PharmD, associate director van gezondheidseconomie en uitkomstenonderzoek bij Optimax Access in het Verenigd Koninkrijk, die heeft resmetirom gestudeerd.

“Farmacologische behandelingen zijn hard nodig, omdat er geen andere door de FDA goedgekeurde farmacologische therapie bestaat”, zegt Sharpton. “Onze huidige managementfocus ligt op aanpassing van de levensstijl, inclusief dieet en lichaamsbeweging, met als algemeen doel om af te vallen, wat voor veel patiënten een uitdaging is om te bereiken en vol te houden.”

Resmetirom liet indrukwekkende proefresultaten zien voor NASH

In een cruciale klinische studie in een laat stadium, gepubliceerd in Het New England Journal of Medicinehebben wetenschappers willekeurig 966 mensen met NASH toegewezen om gedurende een jaar dagelijks een resmetirom-pil van 80 milligram (mg) of 100 mg of een placebo-pil te slikken. Alle deelnemers hadden ook fibrose die nog niet was overgegaan tot cirrose.
Tegen het einde van de onderzoeksperiode was bij 30 procent van de patiënten die de hogere resmetirom-dosis kregen, de NASH met minstens twee punten verminderd op een 8-puntsschaal van ernst, en was de fibrose niet verslechterd, vergeleken met ongeveer 10 procent bij de placebo. Fibrose verbeterde ook aanzienlijk bij 26 procent van de patiënten die de dosis van 100 mg kregen en bij 24 procent van de mensen die de dosis van 80 mg kregen, vergeleken met 14 procent in de placebogroep.

“Effectief kan resmetirom niet alleen de progressie voorkomen, maar ook de fibrose omkeren”, zegt Jean-François Dufour, MD, onderzoeker bij het Centre Digestive for Diseases in Lausanne, Zwitserland, die niet betrokken was bij dit onderzoek maar wel onderzoek heeft gedaan naar NASH. en resmetirom.

Diarree en misselijkheid kwamen vaker voor bij resmetirom dan bij de placebo, hoewel de frequentie van ernstige bijwerkingen laag was en vergelijkbaar in de drie interventiegroepen.

“Resmetiron is veilig en vermindert leverfibrose – het is de enige die dit doet”, zegt Mary Rinella, MD, professor en transplantatiehepatoloog aan de Pritzker School of Medicine van de Universiteit van Chicago, die co-auteur was van het onderzoek.

Hierdoor kunnen artsen patiënten met een hoog risico op NASH en fibrose eerder gaan screenen, zodat ze kunnen proberen de progressie van fibrose een halt toe te roepen voordat mensen ernstige en onomkeerbare leverschade oplopen, zegt Dr. Ansaripour.

“De beschikbaarheid van resmetirom als behandeling voor NASH heeft het potentieel om de behandelrichtlijnen en de algehele aanpak van het beheersen van de ziekte aanzienlijk te veranderen”, zegt Ansaripour.

“Remetirom zou tot herzieningen van de richtlijnen kunnen leiden, waardoor screening in de eerstelijnszorg op NASH bij patiënten met een hoog risico zou worden aangemoedigd en mogelijk de timing en progressie van de fibrosebehandeling zou kunnen veranderen”, voegt Ansaripour toe. “Dit zou kunnen leiden tot een proactieve verschuiving naar het voorkomen van ziekteprogressie, waarbij de nadruk wordt gelegd op vroegtijdige interventie en het bevorderen van samenwerking tussen zorgverleners voor een multidisciplinaire aanpak.”

Vergelijkbare berichten