Bepaalde darmbacteriën gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten

Bepaalde darmbacteriën gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten

Mensen met een lager cholesterolgehalte – een factor die het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen – kunnen dit op zijn minst gedeeltelijk te danken hebben aan hogere niveaus van bepaalde bacteriën in hun spijsverteringskanaal, suggereert een nieuwe studie.

“Het verlagen van het cholesterolgehalte in de darmen is een reeds goedgekeurde strategie om het circulerende cholesterolgehalte te verlagen”, zegt Martin Stražar, PhD, een van de hoofdauteurs van de studie en een computationeel bioloog aan het Broad Institute of MIT en de Harvard University in Boston.

In feite werkt een vaak voorgeschreven cholesterolmedicijn, Zetia (ezetimibe), door het verminderen van de hoeveelheid “slechte” lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (LDL-C) die mensen absorberen terwijl ze hun voedsel verteren, zegt Dr. Stražar. “Het is redelijk om aan te nemen dat bacteriën hetzelfde effect kunnen bereiken,” voegt Stražar toe.

Om te zoeken naar bacteriën met het potentieel om het cholesterol te verlagen, onderzochten wetenschappers het zogenaamde darmmicrobioom – de mix van bacteriën, schimmels, parasieten en virussen en andere organismen die in het spijsverteringskanaal leven – van meer dan 1.400 mensen. Onderzoekers deden dit door ontlastingsmonsters te testen, die een mix van organismen bevatten die een weerspiegeling zijn van wat zich in het spijsverteringskanaal bevindt.

Oscillibacter-bacteriën in het darmmicrobioom

Mensen met hogere niveaus van bacteriën van één geslacht – Oscillibacter – in hun darmmicrobioom hadden ze lagere cholesterolwaarden, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Cel.

Hoewel men denkt dat het darmmicrobioom een ​​rol speelt bij een breed scala aan gezondheidsproblemen, hebben wetenschappers nog veel meer werk te doen om precies te bewijzen hoe het het cholesterolgehalte zou kunnen beïnvloeden en of het veranderen van de mix van organismen in het spijsverteringskanaal hart- en vaatziekten zou kunnen beïnvloeden. gezondheidsvoordelen, zegt Florian Fricke, PhD, professor en microbioomonderzoeker aan de Universiteit van Hohenheim in Duitsland, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“Er zal nog veel meer werk nodig zijn om te bepalen of specifieke stammen van Oscillibacter zijn gunstig en zouden in het darmmicrobioom moeten worden bevorderd”, zegt Dr. Fricke.

Het is ook mogelijk dat Oscillibacter heeft geen directe invloed op het cholesterolgehalte, en dat het verband tussen deze dingen verklaard kan worden door bepaalde levensstijlfactoren, zoals wat mensen eten, voegt Fricke toe. En uit het onderzoek blijkt ook niet duidelijk of het veranderen van het darmmicrobioom om hogere Oscillibacter-niveaus aan te moedigen het cholesterol direct zou verlagen.

Het darmmicrobioom veranderen om het cholesterol te verlagen

Het verbeteren van het darmmicrobioom is gemakkelijker dan de meeste mensen denken, en vereist alleen een uitgebalanceerd dieet vol vezels en voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen.

Ook al is er meer onderzoek nodig OscillibacterHet idee om het microbioom te manipuleren om het cholesterol te verlagen is intrigerend omdat veel mensen niet in staat zijn een gezond cholesterolgehalte te bereiken door hun eet- en bewegingsgewoonten te veranderen of door de momenteel beschikbare voorgeschreven medicijnen te nemen, zegt Ramachandran. Hierdoor lopen deze mensen een groter risico op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes.

“Een behandeling met een hoog cholesterolgehalte met gunstige bacteriën is nog ver weg”, zegt senior studie-auteur Ramnik Xavier, MD, PhD, professor aan de Harvard University en directeur van het Center for Computational and Integrative Biology in het Massachusetts General Hospital in Boston.

“Maar misschien zouden we bij risicopatiënten dat risico in een veel eerder stadium kunnen verlagen”, zegt Dr. Xavier.

Vergelijkbare berichten