CDC zegt dat mensen met COVID-19 niet langer 5 dagen thuis hoeven te isoleren

CDC zegt dat mensen met COVID-19 niet langer 5 dagen thuis hoeven te isoleren

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben hun aanbevelingen voor het voorkomen van de verspreiding van COVID-19 versoepeld, daarbij verwijzend naar een afname van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van het virus.

Mensen die positief testen op COVID-19 hoeven niet langer vijf dagen thuis te isoleren, aldus de CDC in haar bijgewerkte aanbevelingen. In plaats daarvan moeten mensen die symptomen hebben van ademhalingsvirussen zoals COVID-19, het respiratoir syncytieel virus (RSV) of de griep thuis blijven totdat hun symptomen beginnen te verbeteren en ze 24 uur koortsvrij zijn zonder medicijnen te nemen om hun temperatuur te verlagen.

Bovendien beveelt de CDC nu maskering aan gedurende vijf dagen na het verlaten van de isolatie – in plaats van 10 dagen – en suggereert dat maskers vergelijkbare voordelen kunnen bieden voor mensen met COVID-19 en mensen met andere aandoeningen van de luchtwegen.

“COVID-19 blijft een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid, maar het is niet langer de noodsituatie die het ooit was, en de gevolgen voor de gezondheid lijken steeds meer op die van andere respiratoire virale ziekten, waaronder griep en RSV”, aldus de CDC in zijn bijgewerkte aanbevelingen.

Waarom verandert de CDC haar COVID-19-isolatieaanbevelingen?

Hoewel het nieuwe advies van de CDC door sommige deskundigen op het gebied van infectieziekten met ongerustheid is ontvangen, zijn velen van mening dat de nieuwe aanpak zinvol is.

Veel mensen hebben op zijn minst enige immuniteit tegen COVID-19 omdat ze zijn gevaccineerd of eerder zijn geïnfecteerd met het virus, legt George Rutherford, MD, specialist in infectieziekten aan de Universiteit van Californië in San Francisco uit. De wijdverbreide beschikbaarheid van COVID-19-tests en de afname van de besmettelijkheid onder asymptomatische mensen op dag zes van hun infectie ondersteunen ook de nieuwe CDC-aanbevelingen, voegt Dr. Rutherford eraan toe.

“Ik denk dat dit op dit moment de juiste stap is”, zegt hij.

De huidige coronavirusstammen, zoals de JN.1-variant, worden ook in verband gebracht met minder ernstige ziekten en zijn gemakkelijker te behandelen met beschikbare vaccins en behandelingen die ernstige ziekten kunnen helpen voorkomen. Dit maakt het logisch om dit virus op dezelfde manier te behandelen als andere luchtweginfecties. worden behandeld, zegt Matthew Binnicker, PhD, directeur klinische virologie bij Mayo Clinic in Rochester, Minnesota.

“Gezien de minder ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door de momenteel circulerende stammen en de nieuwe hulpmiddelen die we hebben om ziekten te voorkomen en te beheersen, brengt de afschaffing van de vijfdaagse isolatie het land op één lijn met de manier waarop we omgaan met andere veel voorkomende luchtweginfecties, zoals griep en RSV. zegt Dr. Binnicker.

De beslissing van de CDC om de isolatietijdlijn voor COVID-19 te verkorten komt waarschijnlijk overeen met wat de meeste mensen met een milde ziekte al doen, zegt Emily Hyle, MD, arts infectieziekten aan het Massachusetts General Hospital en universitair hoofddocent geneeskunde aan de Harvard University. in Boston.

“Deze aanpak sluit aan bij het idee om mensen met een milde ziekte te helpen hun normale activiteiten weer op te pakken”, zegt Dr. Hyle. “Met de beperkte toegang tot ziekteverlof in de Verenigde Staten en de zorgen over kinderen die veel schooldagen missen, begrijp ik waarom deze aanpak wordt onderschreven.”

Als u symptomen heeft, blijf dan indien mogelijk thuis en draag in het openbaar een masker

“Als mensen ademhalingssymptomen hebben zoals hoesten, koorts, pijn in het lichaam of een loopneus, wordt het nog steeds aanbevolen om thuis te blijven, of als je in het openbaar naar buiten moet, om een ​​masker te dragen”, voegt Binnicker toe.

Maskeren zelfs langer dan de door de CDC aanbevolen vijf dagen na het verlaten van de isolatie kan de overdracht helpen verminderen, merkt Hyle op.

“Het is niet zozeer dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken over COVID”, zegt Hyle. “We moeten nog steeds de beschikbare instrumenten gebruiken om ernstige ziekten en sterfgevallen als gevolg van COVID terug te dringen.”

Vergelijkbare berichten