Kunnen 'Budget Ozempic' en 'Nature's Ozempic' u echt helpen om af te vallen?

Kunnen ‘Budget Ozempic’ en ‘Nature’s Ozempic’ u echt helpen om af te vallen?

Telkens wanneer een prijzig nieuw medicijn dat een veelvoorkomend gezondheidsprobleem oplost, op de markt komt, volgt onvermijdelijk een hype over ‘budget’ of ‘natuurlijke’ versies, die opduiken op sociale media of op verpakkingslabels.

Het is niet verrassend dat dit op grote schaal is gebeurd sinds de komst van het populaire medicijn voor gewichtsverlies en diabetes semaglutide, verkocht onder de merknamen Ozempic, Wegovy en Rybelsus.

Natuurlijk ging een groot aantal goedkope afslanksupplementen aan semaglutide vooraf. “Talrijke kruiden- en natuurlijke supplementen beweren te helpen bij gewichtsverlies, waaronder cafeïne, groene thee-extract, magnesium, garcinia cambogia, chitosan, geconjugeerd linolzuur, guargom en zelfs laxeermiddelen”, zegt Christopher McGowan, MD, van True You Weight Loss in Cary, North Carolina, en een diplomaat van de American Board of Obesity Medicine. (Net als bij andere bestuurscertificeringen betekent de diplomaat met een ABOM-diploma dat een arts een voortgezette opleiding heeft gevolgd in de geneeskunde voor gewichtsbeheersing – een vakgebied dat lange tijd werd verwaarloosd in de medische opleiding.)

Maar de enorme populariteit van semaglutide-medicijnen heeft aanleiding gegeven tot beweringen op sociale media dat bepaalde supplementen Ozempic ‘alternatieven’ of ‘dupes’ zijn. Twee vallen op: berberine, ook wel ‘Ozempic van de natuur’ genoemd, en psylliumschil, ook wel ‘Ozempic van de arme man’ genoemd.

Maar helpen deze Ozempic-alternatieven echt bij het afvallen? En of ze dat nu wel of niet doen, zijn ze veilig om mee te nemen?

Waarom mensen Budget Ozempics kunnen gebruiken

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Ozempic-vervangers veel potentiële semaglutide-gebruikers aanspreken. Over het algemeen zijn supplementen gemakkelijker verkrijgbaar en veel goedkoper dan Ozempic op recept, dat zonder verzekering meer dan $ 900 per maand kost voor wekelijkse injecties, volgens Novo Nordisk, de maker van Ozempic.

“Ons huidige systeem beperkt de toegang tot uitgebreide obesitaszorg, inclusief beperkte toegang tot door de FDA goedgekeurde medicijnen die aanzienlijke voordelen en veiligheid bieden voor de behandeling van obesitas”, zegt Jonathan D. Parker, DO, een in Alabama gevestigde specialist in obesitasgeneeskunde en een bestuurslid van de American Board of Obesity Medicine. “Dit zorgt voor veel vrij verkrijgbare alternatieven als patiënten behandeling zoeken.”

Bovendien kunnen voedingssupplementen een ‘natuurlijke’ sfeer bieden waar veel mensen de voorkeur aan geven vanwege hun bedenkingen over de mogelijke nadelen van semaglutide. Deze kunnen van alles omvatten, van veel voorkomende bijwerkingen zoals indigestie of misselijkheid tot problemen op de langere termijn, zoals ondervoeding door een lage voedselinname of een mogelijk verhoogd risico op schildklierkanker.

Is Berberine echt het ozempic van de natuur?

Berberine is een supplement dat is afgeleid van struiken zoals berberis, Oregon-druif en boomkurkuma. Het wordt meestal verkocht in capsules, maar je kunt het ook in poedervorm vinden. Berberine activeert een enzym genaamd AMP-geactiveerde proteïnekinase (AMPK), dat helpt bij het reguleren van de stofwisseling en het verlagen van de bloedsuikerspiegel – vandaar de bijnaam ‘Ozempic’ uit de natuur.

Om de aantrekkingskracht van berberine te begrijpen, hoeft u niet verder te zoeken dan het prijskaartje: een voorraad van een maand lang is te koop voor tussen de €20 en €30.

Wat de impact ervan op gewichtsverlies betreft, geven sommige onderzoeken aan dat berberine een bescheiden voordeel kan hebben. Een systematische review uit 2021 concludeerde bijvoorbeeld dat berberine obesitas zou kunnen verminderen en de insulineresistentie bij mensen met type 2-diabetes zou kunnen verbeteren.
Maar de effecten van berberine zijn alleen in kleine, kortetermijnstudies onderzocht, zegt dr. Parker, en “het gemiddelde gewichtsverlies bedraagt ​​ongeveer 2 à 3 procent van het lichaamsgewicht.” Dat percentage is niet onbelangrijk, maar het is niet te vergelijken met semaglutide, waarmee mensen maar liefst 15 procent van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen.

Bovendien is het bewijs van de voordelen van berberine beperkt. “Helaas zijn de meeste onderzoeken die de uitkomsten van (berberine) evalueerden klein, niet-gerandomiseerd en vatbaar voor vooringenomenheid. Met andere woorden, het momenteel beschikbare bewijs is onvoldoende om de meeste gezondheidsclaims die aan berberine worden toegeschreven te ondersteunen”, zegt Dr. McGowan.

Toch is berberine een supplement met een relatief laag risico om te proberen. “Naar mijn mening is berberine over het algemeen veilig en wordt het goed verdragen, waarbij gastro-intestinale bijwerkingen de meest voorkomende klacht zijn”, zegt Parker.

Waarom wordt Psyllium Husk de Ozempic van de arme man genoemd?

Een ander veel voorkomend Ozempic-alternatief, psylliumschil, werkt niet via een ingewikkelde metabolische route. Het is gewoon een vezelsupplement dat is afgeleid van de zaden van planten uit het geslacht Pantago. (Je herkent het misschien van spijsverteringssupplementen zoals Metamucil, dat wordt gebruikt voor incidentele constipatie.)

Het is bekend dat vezels belangrijk zijn voor het beheersen van diabetes type 2 en obesitas. Een klein onderzoek uit 2016 toonde bijvoorbeeld aan dat de oplosbare vezels in psyllium de glycemische respons en het lichaamsgewicht verbeterden bij mensen met type 2-diabetes.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een verhoogde vezelinname mensen helpt afslanken. Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat mensen die meer vezels aten meer gewicht verloren en zich beter aan een dieet hielden.

Voor de meeste mensen is het moeilijk om de fout in te gaan door meer vezels te krijgen. Maar psylliumschil kan nadelen hebben. U kunt last krijgen van bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Neem het in met minstens 250 ml water en drink de hele dag veel water, om dit minder waarschijnlijk te maken.

Het is ook belangrijk om het minstens twee of drie uur vóór of nadat u andere medicijnen heeft ingenomen, in te nemen, omdat dit kan voorkomen dat uw medicijnen goed werken, aldus Harvard Health Publishing.

Het komt neer op

Uiteindelijk zegt Parker dat obesitas een chronische aandoening is die het beste kan worden beheerd in samenwerking met uw zorgteam. Samen kunt u beslissen welke supplementen u eventueel in uw behandelplan opneemt.

Vergelijkbare berichten