Waarom plassen geel is, volgens een nieuwe studie

Waarom plassen geel is, volgens een nieuwe studie

Aandacht besteden aan de kleur van uw urine is een manier om te peilen of u uitgedroogd bent. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom urine eigenlijk geel is?

Voor het eerst hebben onderzoekers het enzym geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor de gouden tint van urine, in een nieuwe studie die op 3 januari in Natuurmicrobiologie.

De ontdekking van dit enzym, bilirubinereductase genaamd, lost eindelijk het mysterie op waarom urine geel is, zegt hoofdauteur Brantley Hall, PhD, assistent-professor bij de afdeling celbiologie en moleculaire genetica aan de Universiteit van Maryland in College Park.

De onderzoeksresultaten kunnen meer doen dan een eeuwenoude vraag beantwoorden. “Hoewel er meer onderzoek nodig is, zou deze bevinding kunnen leiden tot verbeterde behandelingen voor geelzucht en inflammatoire darmziekten”, zegt Dr. Hall.

Onderzoek naar geelzucht leidt tot ontdekking

Hall en zijn team waren niet echt op zoek naar de reden waarom urine geel is. “Ons laboratorium bestudeert darmmicroben; we zijn geïnteresseerd in het begrijpen van de functies die deze microben vervullen en hoe dat verband houdt met de menselijke gezondheid”, zegt Hall.

In deze studie bestudeerden onderzoekers hoe het darmmicrobioom – de biljoenen micro-organismen die onze spijsverteringskanalen bevolken – verband zou kunnen houden met geelzucht bij baby’s.

Geelzucht is de gele kleur die op de huid van veel pasgeborenen voorkomt en wordt veroorzaakt door een ophoping van de gele verbinding bilirubine in het bloed van het kind. Dit gebeurt omdat de levers van baby’s niet voldoende ontwikkeld zijn om het bilirubine kwijt te raken.

Bilirubinereductase is het enzym dat ervoor zorgt dat urine geel wordt

Al meer dan een eeuw weten wetenschappers dat het lichaam bilirubine in het bloed omzet in moleculen in de urine, urobiline genaamd, die een gele kleur geven. Maar ze wisten niet welk enzym of welke verzameling enzymen in de darmen verantwoordelijk was voor deze transformatie.

Hall en zijn team ontdekten dat darmmicroben bilirubinereductase coderen (maken), dat vervolgens bilirubine omzet in een kleurloos bijproduct genaamd urobilinogeen. “Urobilinogeen wordt vervolgens spontaan afgebroken tot urobiline, dat verantwoordelijk is voor de gele kleur”, zegt Hall.

Bilirubine vaak afwezig bij baby’s met geelzucht en sommige mensen met IBD

De onderzoekers hopen dat deze bevinding belangrijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Hoewel bilirubinereductase bij bijna alle gezonde volwassenen aanwezig is, ontdekten de wetenschappers dat het vaak ontbreekt bij pasgeborenen.

“Deze afwezigheid kan bijdragen aan geelzucht bij kinderen en de vorming van gepigmenteerde galstenen”, zegt Hall. Als deze hypothese wordt bevestigd, zou een aanpak voor de behandeling van geelzucht bij kinderen kunnen bestaan ​​uit het terug toevoegen van de bacteriën via een probiotische strategie, zegt hij.

Volgens onderzoekers ontbreekt het enzym vaak bij mensen met inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. “De afwezigheid van bilirubinemicroben kan ook bijdragen aan de vorming van galstenen, wat is waargenomen bij sommige mensen met inflammatoire darmaandoeningen”, zegt Hall.

Er is meer onderzoek nodig om deze verbanden te bevestigen voordat er conclusies kunnen worden getrokken, maar de bevindingen benadrukken nog een andere reden waarom ons darmmicrobioom zo essentieel is voor de menselijke gezondheid, voegt hij eraan toe.

Het is onwaarschijnlijk dat mensen die uitgedroogd zijn meer bilirubine produceren

De kleur van urine wordt vaak gebruikt om het hydratatieniveau te meten, waarbij donkerder geel mogelijke uitdroging signaleert. Hoe past bilirubine daarbij?

“Mensen vragen mij of er meer bilirubine wordt aangemaakt als je uitgedroogd bent, en wij denken niet dat dat het antwoord is. We denken dat er in principe een constante hoeveelheid bilirubine wordt geproduceerd door darmmicroben, en de kleur die je ziet is een factor van hydratatie”, zegt Hall.

Welke kleur geel moet uw urine zijn?

Het is normaal dat de kleur van urine van dag tot dag varieert, maar volgens de Cleveland Clinic moet deze binnen een bepaald bereik van geel blijven. Plas van bleek stro of amber is volgens deskundigen ideaal en geeft aan dat je goed gehydrateerd bent.

Vergelijkbare berichten