Het vervangen van rood vlees door ansjovis en sardines kan wereldwijd honderdduizenden levens redden

Het vervangen van rood vlees door ansjovis en sardines kan wereldwijd honderdduizenden levens redden

Het consumeren van meer kleine vis zoals haring, ansjovis en sardines in plaats van rood vlees zou een grote impact kunnen hebben op het wereldwijd voorkomen van vroegtijdige sterfgevallen.

Bevindingen gepubliceerd woensdag in BMJ Mondiale Gezondheid toonde aan dat als mensen op grote schaal diëten zouden adopteren die afhankelijk waren van deze “voedervissen” in plaats van rood vlees, er tot 750.000 levens per jaar gered zouden kunnen worden.

“De consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op sterfte door niet-overdraagbare ziekten, terwijl voedervis deze voedingsgerelateerde ziekten zou kunnen voorkomen”, zegt hoofdonderzoeker Shujuan Xia, een onderzoeksinstituut. verbonden aan het National Institute for Environmental Studies in Tsukuba, Japan.

In het geval van de Verenigde Staten merkt Xia op dat het vervangen van 16 procent van het rood vlees door voedervis in 2050 het aantal sterfgevallen als gevolg van coronaire hartziekten met ongeveer 15 procent kan verminderen, en het aantal sterfgevallen als gevolg van beroertes, diabetes en colorectale kanker met 2 tot 3 procent.

Waarom kleinere vissen een goed alternatief zijn voor vlees

Er is een schat aan bewijsmateriaal waaruit blijkt dat het consumeren van rood vlees, vooral bewerkt rood vlees, het risico op het ontwikkelen van deze ernstige gezondheidsproblemen vergroot.
Ter vergelijking: vissen zijn rijk aan omega-3-vetzuren waarvan wordt gedacht dat ze hartziekten en mogelijk kanker helpen voorkomen.

“Er zijn talloze onderzoeken geweest die de voordelen van omega-3-rijke voedingsmiddelen zoals haring en sardines voor de gezondheid van het hart hebben aangetoond”, zegt Kate Donelan, RD, een geregistreerde diëtist bij Stanford Healthcare in Californië. “Het is aangetoond dat omega-3-vetzuren ontstekingen verminderen, het cholesterolgehalte verbeteren en het risico op hartziekten verminderen. Op dezelfde manier wordt minder rood vlees in verband gebracht met een lager risico op hartziekten en andere chronische aandoeningen.”

Vissen zitten ook boordevol essentiële voedingsstoffen zoals calcium en vitamine B12.

Waarom kleinere vissen gezonder kunnen zijn dan grotere vissen

Xia en haar medewerkers besloten naar deze kleine voedervissen te kijken omdat ze zeer voedzaam, milieuvriendelijk, vaak goedkoop en de meest voorkomende vissoort in de oceaan zijn.

Bovendien benadrukt Christine Ryan, RDN, een geregistreerde diëtist-voedingsdeskundige in Seattle, dat grotere vissen minder gezond kunnen zijn in vergelijking met kleinere, omdat ze meer verontreinigende stoffen verzamelen, zoals kwik, die zich in de loop van de tijd in het lichaam kunnen ophopen en resulteren in gezondheidsproblemen.

“Een reden om ons te concentreren op kleinere vissen is dat ze veiliger zijn dan grotere vissen”, zegt Ryan, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Ze leven niet zo lang, dus ze hebben niet genoeg tijd om de zware metalen die in het milieu voorkomen op te nemen, waardoor ze veiliger zijn om te eten.”

Een manier om het milieu te helpen

Ook het milieu profiteert ervan als de consumptie van rood vlees wordt vervangen door deze vissoort. De auteurs van het onderzoek leggen uit dat vee aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen uitstoot, zoals kooldioxide en methaan, die bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Het Monterey Bay Seafood Watch-programma wijst er verder op dat voedervissen een lage ecologische voetafdruk hebben vergeleken met andere dierlijke voedselbronnen. “Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle voedersoorten dezelfde impact hebben op het milieu”, zegt een woordvoerder van Seafood Watch.

Om de nieuwste ecologisch duurzame visopties te leren kennen, bekijk de aanbevelingen en koopgidsen aangeboden door Seafood Watch. De organisatie zegt dat ingeblikte voedervis direct verkrijgbaar is in supermarkten, en dat vismarkten op sommige locaties verse varianten verkopen.

Projecteren van de impact van de overstap naar voedervis

Voor deze analyse keken wetenschappers naar datasets van roodvleesprojecties in 2050 voor 137 landen en de vangsten van voedervis. Vervolgens vervingen ze in elk land de roodvleesconsumptie door voedervis uit mariene habitats, zonder het potentiële aanbod van voedervis te overschrijden.

Uit hun beoordeling bleek dat voedervis slechts ongeveer 8 procent van het rode vlees in de wereld kan vervangen vanwege het beperkte aanbod ervan. Uit hun berekeningen bleek dat een dergelijke vervanging tot 750.000 sterfgevallen als gevolg van voedingsgerelateerde ziekten zou kunnen voorkomen, en 8 tot 15 miljoen levensjaren met een handicap zou kunnen voorkomen – waarvan de meeste geconcentreerd zijn in lage- en middeninkomenslanden.

Deze voedselruil zou volgens Xia en haar team ook de wereldwijde sterfgevallen als gevolg van coronaire hartziekten, beroertes, diabetes en darmkanker in 2050 met 2 procent kunnen verminderen.

Obstakels die moeten worden overwonnen

De onderzoekers erkennen dat verschillende barrières kunnen voorkomen dat de volledige gezondheidsvoordelen van voedervis worden gerealiseerd, waaronder de verwerking van voedervissen voor de verwerking van vismeel en olie, en de klimaatverandering.

Donelan, die niet betrokken was bij het onderzoek, waarschuwt dat het vestigen van een grotere wereldwijde afhankelijkheid van deze vissen als voedselbron kan bijdragen aan overbevissing en de voedselonzekerheid kan verergeren in regio's waar deze vissen essentieel zijn voor de lokale diëten.

De auteurs van het onderzoek erkennen dat het moeilijk kan zijn om mensen meer vis te laten eten in sommige culturen die niet gewend zijn aan het eten van dit soort zeevruchten.

“Voervis zoals haring en sardines zijn misschien niet zo populair in de Verenigde Staten vergeleken met andere vissoorten zoals zalm of tonijn, maar sommige mogelijke manieren – zoals gezondheidsinitiatieven, voedingsvoorlichting en de ontwikkeling van recepten – kunnen het eten van dit soort vis helpen bevorderen. ”, zegt Xia.

Ryan geeft toe dat een op rundvlees gerichte bevolking zoals in Amerika het misschien een uitdaging vindt om meer vis te eten, maar ze spoort mensen aan om te experimenteren en verschillende manieren uit te proberen om dit soort vis in hun dieet op te nemen.

“Het is moeilijk om iedereen van vis te laten houden,” zegt ze, “maar als je meer kleine vissen in je dieet kunt opnemen, zijn ze echt een van de beste bronnen om de omega-3-oliën te verhogen om de cardiovasculaire risico’s te verlagen.”

Vergelijkbare berichten