Experimenteel UTI-vaccin biedt potentieel alternatief voor antibiotica

Experimenteel UTI-vaccin biedt potentieel alternatief voor antibiotica

Een experimenteel vaccin kan op een dag een alternatief bieden voor antibiotica voor de preventie van chronische urineweginfecties bij mensen met een voorgeschiedenis van dit probleem, zo blijkt uit voorlopige resultaten van een langetermijnstudie.

In de studie werd het orale MV140-vaccin met ananassmaak getest, ook wel Uromune genoemd, dat is ontworpen om onder de tong te worden gespoten. Voor het onderzoek vroegen wetenschappers 89 mannen en vrouwen met een voorgeschiedenis van urineweginfecties om gedurende drie maanden dagelijks twee verstuivingen van het vaccin in te nemen.

Negen jaar later bleef 54 procent van de deelnemers vrij van urineweginfecties, volgens voorlopige onderzoeksresultaten gepresenteerd op het European Association of Urology Congress in Parijs. Gemiddeld bleven vrouwen in het onderzoek ongeveer 4,5 jaar zonder urineweginfectie, en waren mannen ongeveer 3,5 jaar vrij van urineweginfecties, volgens een verklaring van de European Association of Urology.

“Voordat we het vaccin kregen, leden al onze deelnemers aan terugkerende urineweginfecties, en voor veel vrouwen kunnen deze moeilijk te behandelen zijn”, zegt Bob Yang, MD, die het onderzoek mede leidde en als adviseur uroloog fungeert bij de Royal Berkshire NHS. Foundation Trust in het Verenigd Koninkrijk, in de verklaring.

Mensen die het Uromune-vaccin gebruikten, hadden minder urineweginfecties

Geen van de deelnemers had urineweginfecties toen ze voor het eerst met de behandeling met het vaccin begonnen. Twee op de vijf van hen kregen een of twee jaar na hun eerste behandeling een extra dosis van het vaccin.

Onderzoekers hebben volgens de verklaring geen bijwerkingen gemeld die verband houden met het vaccin.

“Over het algemeen is dit vaccin op de lange termijn veilig en onze deelnemers meldden dat ze minder UTI’s hadden die minder ernstig waren”, zei Dr. Yang in de verklaring. “Veel van degenen die wel een urineweginfectie kregen, vertelden ons dat simpelweg veel water drinken voldoende was om het te behandelen.”

Hoewel de resultaten voorlopig zijn en door aanvullende onderzoeken moeten worden geverifieerd, zei Yang dat het mogelijk is dat eerstelijnszorgverleners op een dag een vaccinkuur van drie maanden kunnen voorschrijven om herhaalde urineweginfecties te voorkomen bij mensen met een voorgeschiedenis van deze infecties. .

Uromune nog niet verkrijgbaar in de VS

“Het zou een gamechanger kunnen zijn voor de preventie van urineweginfecties als het op grote schaal wordt aangeboden, waardoor de behoefte aan antibioticabehandelingen afneemt”, zei Yang in de verklaring.

Maar Amerikaanse patiënten zullen lang moeten wachten. Het vaccin is nog steeds experimenteel en niet goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Toch suggereren de resultaten tot nu toe dat het vaccin het potentieel heeft om de zorg dramatisch ten goede te veranderen, zegt J. Curtis Nickel, MD, emeritus hoogleraar aan de Queens University en een uroloog aan het Kingston Health Sciences Center in Ontario.

“Terugkerende urineweginfectie veroorzaakt een aanzienlijke belasting voor de patiënt in termen van pijn, invaliditeit, urinaire symptomen, bijwerkingen van antibiotica, vrije tijd en activiteiten, psychologische problemen zoals depressie en angst, en stress – en verhoogt de persoonlijke en maatschappelijke resistentie tegen antibiotica”, zegt Dr. Nickel. . “MV140 is effectiever en heeft minder bijwerkingen dan de huidige behandeling en preventieve modaliteit, namelijk antibiotica.”

Vergelijkbare berichten