Colostrumsupplementen: gezondheidsvoordelen en risico's

Colostrumsupplementen: gezondheidsvoordelen en risico’s

Het korte antwoord is: het is te vroeg om dat te zeggen. “Het onderzoek naar de voordelen van colostrumsupplementen heeft uiteenlopende resultaten opgeleverd, en de meeste onderzoeken hadden betrekking op kleine steekproeven, waardoor het moeilijk was om te weten of de resultaten van toepassing zouden zijn op de algemene bevolking”, zegt Alsing. Alle onderzoeken geven aan dat verder onderzoek nodig is. Met dit voorbehoud in gedachten wijst een aantal vroege bewijzen die veelbelovend lijken op de volgende gezondheidsvoordelen van colostrumsupplementen.

Ze zouden immuunondersteuning kunnen bieden

Gezien het feit dat colostrum antilichamen bevat, dit zijn eiwitten die een essentieel onderdeel vormen van de immuunafweer van het lichaam, is het logisch dat een van de belangrijkste beweringen over colostrumsupplementen is dat ze de immuniteit ondersteunen. Eén overzicht van onderzoek merkt op dat de supplementen kunnen helpen het immuunsysteem te versterken bij zowel gezonde als zieke populaties, maar richt zich op pediatrische populaties en vermeldt dat er weinig bewijs is om soortgelijke beweringen bij volwassenen te ondersteunen. De auteurs merken ook op dat er nog niet genoeg goed opgezette onderzoeken bij mensen zijn uitgevoerd om het nemen van een dergelijk supplement te ondersteunen. Uit een ander onderzoek bleek dat het hielp ziekte bij premature baby’s te voorkomen.
Niet elk onderzoek laat veelbelovende resultaten zien. “Een onderzoek onder kinderen bij wie leukemie was vastgesteld en die rundercolostrum gebruikten, toonde geen effect op koorts, infecties of ontstekingsmarkers”, zegt Alsing.

Ze kunnen helpen bij maag-darmproblemen

Veel influencers op TikTok prijzen het vermeende vermogen van colostrumsupplementen om te helpen bij gastro-intestinale (GI) problemen, of dat nu een opgeblazen gevoel, gasvorming of meer gastro-intestinale stoornissen zijn. Hoewel rundercolostrum in kleine onderzoeken effectief voor deze doeleinden is gebruikt, is er echter onderzoek op grotere schaal nodig.
Uit één review bleek dat proeven op mensen ‘substantieel bewijs’ lieten zien dat rundercolostrum kan helpen bij het verlichten van inflammatoire darmziekten en infectieuze diarree, hoewel er verder werd gezegd dat er verder werk nodig is om de rol van colostrum in de therapie te definiëren.
In een andere review merkten onderzoekers op dat rundercolostrum de darmpermeabiliteit bij zowel zieke als gezonde proefpersonen hielp verminderen. Te veel darmpermeabiliteit wordt vaak een ‘lekkende darm’ genoemd en sommige mensen met maag-darmziekten hebben lekkende darmen (hoewel de term ‘lekkende darmsyndroom’ nog steeds als een hypothetische aandoening wordt beschouwd).

Ze kunnen atleten helpen herstellen

Colostrumsupplementen worden vaak op de markt gebracht aan atleten, omdat sommige onderzoeken wijzen op de potentiële voordelen van rundercolostrum voor intensieve sporters. “Uit een onderzoek onder 28 voetballers die rundercolostrumsupplementen gebruikten, bleek dat de ontstekingen na inspanning verminderden”, zegt Alsing, “maar dit leidde niet tot betere trainingsprestaties.” Uit een overzicht van onderzoek bleek ook dat er enig bewijs was dat rundercolostrum voordelen zou kunnen hebben op de fysieke prestaties (met name door het lichaam te helpen herstellen van zware inspanning), maar de grootste voordelen werden gezien in de bescherming tegen door inspanning veroorzaakte darmpermeabiliteit (terugcirkelende darmdoorlaatbaarheid). vanwege de potentiële voordelen van lekkende darmen), hoewel de auteur van het onderzoek opmerkt dat er meer onderzoek moet worden gedaan.

Hun Lactoferrine kan uw algehele gezondheid helpen verbeteren

Een specifiek soort eiwit genaamd lactoferrine is aanwezig in colostrumsupplementen, en volgens een overzicht van onderzoek is het een “wondermolecuul” met antimicrobiële, antivirale, antioxiderende en immuunstimulerende eigenschappen (om maar een paar voordelen te noemen). De auteurs van het onderzoek concluderen dat lactoferrine een sleutelrol kan spelen bij het behoud van de gezondheid vanaf het foetale leven tot aan de ouderdom. Eén onderzoek wijst ook op het potentieel van lactoferrine om de activering van de pro-inflammatoire route (het type ontsteking dat tot schadelijke gezondheidseffecten in het lichaam kan leiden) te voorkomen. Uit een ander onderzoek bleek dat lactoferrine de ontstekingen bij zwangere moeders en hun foetus vermindert, en therapeutische waarde zou kunnen hebben met betrekking tot COVID-19. Ander onderzoek heeft gekeken naar runderlactoferrine en de impact ervan op stressgerelateerde ziekten, waarbij onderzoekers opmerkten dat het potentieel kan worden gebruikt als therapie voor behandeling.

Vergelijkbare berichten