Wat is een ragedieet?  Plus de beste en slechtste plannen, per RD

Wat is een ragedieet? Plus de beste en slechtste plannen, per RD

10 kilo afvallen in 10 dagen! Haal centimeters van je taille! Word snel slank door dit ene geheim te volgen!

Modieuze diëten zijn aantrekkelijk – vooral als een van je doelen gewichtsverlies is – en ze doen grote beloftes over je toekomst. Maar wat zijn rage diëten, en waarom raden geregistreerde diëtisten deze vaak af?

“Fad-diëten zijn meer een snelle oplossing voor gewichtsverlies of een acuut probleem”, zegt Alyssa Smolen, RDN, gevestigd in Essex County, New Jersey. “Deze verschillen van therapeutische diëten, zoals het mediterrane dieet of DASH, die bedoeld zijn als levensstijlverandering op de lange termijn”, zegt ze.

Het kan moeilijk zijn om een ​​rage dieet te onderscheiden van een duurzaam levensstijldieet, vooral omdat in veel gevallen beide ‘dieet’ in hun naam hebben. Maar dat maakt ze niet hetzelfde. Hier leest u hoe u een rage dieet kunt herkennen, volgens Leah Reitmayer, RD, een sportdiëtist in Fayetteville, North Carolina.

  • Belooft snel gewichtsverlies
  • Ontworpen als kortetermijnoplossing
  • Vertrouwt op specifieke voedingsmiddelen als een “magische remedie” voor gewichtsverlies
  • Exclusief bepaalde voedselgroepen
  • Maakt gedurfde beweringen zonder wetenschappelijke ondersteuning
  • Een influencer of beroemdheid beweert dat het voor hen heeft gewerkt
  • Het kan duur zijn om te volgen

Sommige rage diëten zijn op zijn best bizar en in het slechtste geval gevaarlijk. (Maar sommige rage diëten bestaan ​​al jaren en lijken misschien geloofwaardig vanwege die lange levensduur.) Zoals een onderzoek aantoonde, kunnen dit soort diëten schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze jarenlang zou volgen. Misschien komt het omdat, zoals de auteurs opmerken, rage diëten vaak “de basisprincipes van biochemie en voedingsgeschiktheid trotseren.” Met andere woorden: ze zijn wetenschappelijk niet zinvol en leveren niet de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Andere rage diëten zijn misschien niet per definitie gevaarlijk, maar ze brengen aanzienlijke valkuilen met zich mee.

Dit is wat u moet weten over enkele van de beste en slechtste opties die er zijn.

Beste: Keto

Het Keto-dieet – een van de beroemdste diëten van de afgelopen tien jaar – is een dieet met een hoog vetgehalte, matige eiwitten en een zeer laag koolhydraatgehalte. Omdat het de koolhydraten zo strikt vermindert, leidt het dieet tot snel gewichtsverlies, constateert een meta-analyse. “Mensen hebben de neiging om af te vallen met een keto-dieet, maar normaal gesproken is dit niet iets dat lang kan duren”, zegt Reitmayer. Bijvoorbeeld: uit een onderzoek dat deel uitmaakte van de hierboven aangehaalde meta-analyse bleek dat vier tot zes weken keto-dieet leidde tot een gewichtsverlies van ongeveer 20 pond, hoewel het effect na zes maanden afvlakte en de resultaten op de lange termijn vergelijkbaar waren met die van een calorieverbruik. -beperkt eetplan. Er zijn echte beperkingen aan het keto-gebruik. “Er is een klein aantal mensen dat de discipline heeft om dat op de lange termijn te doen. Ons lichaam draait op glucose en daarom hebben we koolhydraten nodig”, zegt Reitmayer.

Slechtste: Carnivoordieet

Wil je alleen rood vlees, gevogelte, vis, boter en eieren consumeren? (En ook water!) Dat is de kleine lijst met voedingsmiddelen op het carnivoordieet. “Ik zou dit dieet nooit aan iemand aanbevelen”, zegt Smolen. “Je eet maar één voedselgroep, en het beperken van zoveel voedingsmiddelen is schadelijk voor de gezondheid. Ik kan niet genoeg benadrukken dat variatie nodig is voor een optimale gezondheid”, zegt ze. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit dieet het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte gevaarlijk verhoogt. Bovendien krijg je zonder plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten of peulvruchten, geen vezels binnen, wat naast vele andere problemen tot maag-darmproblemen kan leiden.

Beste: veganistisch

Een veganistisch dieet elimineert alle dierlijke producten, inclusief vlees en zuivelproducten. Er zijn veel redenen waarom mensen een veganistisch dieet proberen, inclusief ethische, waarbij de levensstijl aansluit bij hun waarden met betrekking tot dieren en het milieu. Maar er is ook een deel van de mensen die het gebruiken als een dieet voor snel gewichtsverlies – en dat is waar het voor sommige mensen een ragegebied wordt. Vanwege dit en het feit dat het veganistische dieet duurder en moeilijker vol te houden kan zijn, wordt het vaak niet op de juiste manier gedaan, benadrukt Reitmayer. Hoewel dit dieet zich meer richt op wat je moet vermijden dan op wat je moet eten, is het een plantaardig dieet dat de gezondheid van je hart beschermt en een gezond gewicht ondersteunt, zo blijkt uit onderzoek. Maar dat is alleen als je het goed volgt; Veel sterk bewerkte junkfood kwalificeert technisch gezien als veganistisch, en deze moeten in elk dieet worden teruggeschroefd en niet worden verhoogd.

Slechtste: HCG-dieet

Het HCG-dieet beperkt je tot 500 calorieën per dag. Mensen die een dieet volgen, nemen ook hormooninjecties, pellets, sprays of pillen die een hormoon nabootsen dat door de placenta wordt geproduceerd tijdens de zwangerschap, zegt Melissa Rifkin, RD, gevestigd in Mount Kisco, New York. Voorstanders beweren dat het hormoon gewichtsverlies ondersteunt door uw metabolisme te veranderen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) van haar kant zegt dat er geen bewijs achter zit – en elk gewichtsverlies komt door een gebrek aan voedsel, niet door de HCG. Een grote waarschuwing is dat als je zo weinig calorieën eet, je waarschijnlijk niet de vitamines, mineralen en eiwitten binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid. Als u in welke vorm dan ook humaan choriongonadotrofine (HCG) bezit, heeft de FDA dit advies: “Stop met het gebruik ervan, gooi het weg en stop met het volgen van de dieetinstructies.”

Het beste: intermitterend vasten

Intermitterend vasten, zoals het wordt genoemd, betekent dat je je eetvenster beperkt. Er zijn verschillende soorten intermitterend vasten, maar veel mensen doen 16:8 (een versie van tijdgebonden eten), waarbij ze 16 uur vasten en gedurende de andere acht uur eten; je kunt ook om de dag of een paar dagen per week vasten. In vergelijking met andere rage diëten is er veel onderzoek gedaan naar intermitterend vasten; uit een meta-analyse blijkt dat deze diëten ongeveer net zo effectief zijn als caloriebeperkt eten. Mensen die aan een proefperiode deelnemen, hebben de neiging om vast te houden aan intermitterend vasten, en daarom vinden sommigen dat dit een gemakkelijkere manier is om de totale calorie-inname te verminderen dan het tellen van calorieën om binnen een dagelijks tekort te blijven.

Slechtste: koolsoepdieetplan

Het idee van het koolsoepdieet is om zeven dagen lang koolsoep te drinken. Als je zo lang koolsoep kunt eten, is de belofte dat je 10 tot 15 pond zult afvallen. Je krijgt ook groen licht om gedurende de week wat voedsel toe te voegen, zoals appels, bessen, bruine rijst en rundvlees. “De hype rond deze diëten met één enkel voedsel verdwijnt snel”, zegt Rifkin. Ook al is het ontworpen voor slechts zeven dagen, wie weet of je het zelfs zo lang volhoudt: “Het gebrek aan variatie verveelt mensen”, voegt ze eraan toe. Hoewel kool op zichzelf gezond voedsel is, kom je bij dit dieet een tekort aan vet en eiwitten aan – twee van de drie macronutriënten die nodig zijn voor de gezondheid.

Beste: SlimFast-dieet

Gerangschikt als nummer vijf in “Beste snelle diëten voor gewichtsverlies” in 2024 door Amerikaans nieuws en wereldrapport, SlimFast won onderscheidingen vanwege zijn werkzaamheid voor gewichtsverlies op de korte termijn. Dat gezegd hebbende, het is nog steeds een rage dieet – maaltijdvervangende shakes of snacks leren je niets over de vaak duurzamere aanpak van een dieet dat rijk is aan vers, gezond volwaardig voedsel – en staat dus bijna onderaan de categorie ‘Beste diëten in het algemeen’. “Komt het uit? Zeker. Maar ik denk wel dat het niet geschikt is als maaltijdvervanger”, zegt Rifkin.

Slechtste: Doornroosje Dieet

Het uitgangspunt van dit dieet is dat je slaapt, zodat je niet eet, waardoor je afvalt, zegt Reitmayer. Het is ongelooflijk gevaarlijk, vooral omdat je wordt aangemoedigd kalmeringsmiddelen te nemen om lang slapen mogelijk te maken. Natuurlijke slaap is ongelooflijk gezond – en volgens onderzoek noodzakelijk voor evenwichtige eetlusthormonen – maar deze aanpak geldt als ongeordend eten. Sla het over.

Beste: Atkins-dieet

Atkins en keto kunnen beide koolhydraatarme diëten zijn, maar Atkins onderscheidt zich doordat het veel eiwitten bevat. Dit dieet leidt volgens onderzoek ook tot snel gewichtsverlies. Amerikaans nieuws en wereldrapport is het ermee eens dat het effectief is en rangschikt het op nummer 2 in de ‘Beste diëten voor snel gewichtsverlies’. Maar met vier fasen van het dieet is er een echte leercurve om aan de slag te gaan. Uiteindelijk is het dieet ontworpen om je in de onderhoudsmodus te brengen, waar je het een leven lang volhoudt – waardoor het een van de betere keuzes is. Dat gezegd hebbende, houd er rekening mee dat je lichaam koolhydraten nodig heeft om te kunnen gedijen, en op de lange termijn is het moeilijk om je aan een koolhydraatarm dieet te houden als je geen medische reden hebt. Een ander ding om in gedachten te houden is dat een groot deel van het aanvankelijke gewichtsverlies watergewicht is vanwege de koolhydraatbeperking, zegt Smolen.

Slechtste: Cotton Ball-dieet

Nog een gevaarlijk rage-dieet, waarbij je wattenbolletjes consumeert om je maag te vullen; Bij sommige versies wordt het katoen in vloeistoffen zoals sap gedompeld voordat je het doorslikt. “Ik dacht bijna dat dit een grap was, maar het is echt, en het is gevaarlijk”, zegt Rifkin. Een dergelijk ‘dieet’ berooft je niet alleen van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, maar kan volgens OSF Healthcare ook darmblokkades veroorzaken. Geen enkele rage is het waard om uw gezondheid voor te riskeren.

Vergelijkbare berichten