Kan warmtetherapie op een dag een depressie behandelen?

Kan warmtetherapie op een dag een depressie behandelen?

Depressie kan in verband worden gebracht met een licht verhoogde lichaamstemperatuur, blijkt uit een nieuwe studie die een aantal intrigerende vragen oproept over de vraag of er voordelen voor de geestelijke gezondheid kunnen zijn als het sommige mensen helpt hun temperatuur te verlagen.

Voor het onderzoek onderzochten wetenschappers gegevens van meer dan 20.000 mensen die apparaten droegen om hun temperatuur te meten en ook gedurende een periode van zeven maanden dagelijkse rapporten verstrekten over hun temperaturen en depressiesymptomen. Onderzoekers ontdekten dat naarmate mensen steeds ernstiger depressiesymptomen rapporteerden, ze ook een hogere lichaamstemperatuur hadden, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Wetenschappelijke rapporten.

“Deze gegevens zijn opwindend omdat ze wijzen op het potentieel van een unieke, op het lichaam gebaseerde behandeling voor depressie, waarbij geen medicijnen of traditionele psychotherapie betrokken zijn”, zegt hoofdonderzoeksauteur Ashley Mason, PhD, universitair hoofddocent psychiatrie aan de Universiteit van Californië. in San Francisco. “Misschien kunnen we rechtstreeks ingrijpen op de lichaamstemperatuur om depressiesymptomen aan te pakken.”

Heeft depressie invloed op de lichaamstemperatuur – of andersom?

Er was slechts een lichte stijging van de lichaamstemperatuur nodig – 0,1 graden C (ongeveer 0,2 graden F) – voordat mensen een aanzienlijk grotere kans hadden op het ervaren van depressiesymptomen.

Er zijn echter nog veel vragen die door het onderzoek onbeantwoord blijven.

Om te beginnen is het onduidelijk of depressie het vermogen van het lichaam om zichzelf koel te houden zou kunnen verstoren – wat leidt tot hogere thermometerwaarden – of dat het hebben van een hogere lichaamstemperatuur op de een of andere manier zou kunnen bijdragen aan depressie. Daarnaast werd in de studie niet onderzocht of interventies die bedoeld waren om de lichaamstemperatuur te veranderen een directe invloed zouden kunnen hebben op de frequentie of ernst van depressieve symptomen.

Het is echter mogelijk dat er een verband bestaat tussen lichaamstemperatuur en stemming, omdat er sensorische paden in de hersenen zijn die een rol spelen bij het reguleren van beide dingen, zegt co-auteur Christopher Lowry, PhD, hoogleraar integratieve fysiologie aan de Universiteit van Colorado. in Boulder.

Warmte- en stemmingsregulatie

“Dezelfde routes die sensorische informatie over warme temperaturen naar thermoregulerende systemen overbrengen, brengen die informatie ook over naar hersengebieden die betrokken zijn bij de controle van de stemming en de cognitieve functie”, zegt Dr. Lowry. Wanneer deze routes in de hersenen niet goed functioneren, zijn mensen mogelijk vatbaarder voor depressies en hebben ze ook meer kans op hogere lichaamstemperaturen, voegt Lowry toe.

Wetenschappers onderzoeken nu of het blootstellen van mensen aan hitte, via saunatherapie of warme baden, de natuurlijke koelsystemen van het lichaam zou kunnen stimuleren en ook slecht functionerende routes in de hersenen zou kunnen repareren die een rol spelen bij de stemmingsregulatie, zegt Lowry. Maar deze experimenten zijn nog te voorlopig om te bewijzen of warmtetherapie daadwerkelijk depressie kan behandelen.

Het is echter nog te vroeg voor mensen om zich te concentreren op het reguleren van hun lichaamstemperatuur als een manier om hun humeur te verbeteren, zegt Teodor Postolache, MD, hoogleraar psychiatrie aan de University of Maryland School of Medicine in Baltimore, die niet betrokken was bij de nieuwe studie. En mensen moeten er op dit moment niet van uitgaan dat ze een depressie hebben, simpelweg omdat ze merken dat hun lichaamstemperatuur iets hoger is dan normaal.

“Het is voorbarig om dat te doen”, zegt Postolache. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de grote verscheidenheid aan factoren – waaronder de tijd van het jaar, slaapschema’s, bewegingsgewoonten, blootstelling aan hitte, eetgewoonten en genetica – die allemaal van invloed kunnen zijn op de lichaamstemperatuur. “De temperatuur is te afhankelijk van de omgeving”, zegt Dr. Postolache.

Vergelijkbare berichten