Heeft Ozempic invloed op de vruchtbaarheid of anticonceptie?

Heeft Ozempic invloed op de vruchtbaarheid of anticonceptie?

Sommige vrouwen die medicijnen zoals Ozempic gebruiken, krijgen een grote verrassing: onbedoelde zwangerschappen die plaatsvinden ondanks dat ze anticonceptie gebruiken of een voorgeschiedenis van onvruchtbaarheid hebben.

Hoewel het exacte aantal van deze zwangerschappen moeilijk te achterhalen is, gebruikt een klein maar groeiend aantal vrouwen de sociale media om over hun #ozempicbaby's te praten. Ze zeggen dat ze zwanger zijn geworden tijdens het gebruik van Ozempic, een medicijn tegen diabetes type 2, of het afslankmedicijn Wegovy. Beide geneesmiddelen behoren tot een familie van geneesmiddelen die bekend staan ​​als GLP-1-receptoragonisten en die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, de honger te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen.

“Ik gebruikte Ozempic en werd zwanger”, zegt een van deze vrouwen op TikTok. “Hier is uw PSA voor iedereen: er zijn onderzoeken die aantonen dat een GLP-1-medicijn de effectiviteit van uw anticonceptie vermindert, en vervolgens ook uw vruchtbaarheid verhoogt.”

“Neem het niet als je zwanger bent”, waarschuwt deze vrouw ook. “Ik ben er onmiddellijk mee gestopt toen ik erachter kwam, en de baby is feitelijk gezond. Vanochtend is de baby gecontroleerd en het gaat goed met de baby.”

Waarom zouden Ozempic-baby's gebeuren?

Omdat mensen met obesitas vaak moeite hebben om zwanger te worden, is het op dit moment moeilijk te zeggen in hoeverre deze zwangerschappen kunnen optreden als gevolg van gewichtsverlies, in tegenstelling tot de specifieke effecten van GLP-1-medicijnen, zeggen experts.

“Obesitas is een veel voorkomende risicofactor voor subfertiliteit, dus gewichtsverlies zal waarschijnlijk de vruchtbaarheid vergroten”, zegt Beverly Tchang, MD, obesitasspecialist en assistent-professor bij Weill Cornell Medicine in New York City.

Bepaalde gynaecologische aandoeningen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), vallen vaak samen met zwaarlijvigheid en problemen bij het zwanger worden, zegt dr. Tchang. Gewichtsverlies kan aandoeningen zoals PCOS en de vruchtbaarheid verbeteren.

Bij mensen met diabetes type 2 – een andere chronische gezondheidstoestand die verband houdt met obesitas en vruchtbaarheidsproblemen – kan gewichtsverlies het ook gemakkelijker maken om zwanger te worden, zegt Sonia Hernandez Diaz, MD, DrPH, hoogleraar epidemiologie aan de Harvard TH Chan School of Public Health in Boston.

“Het is aannemelijk dat deze medicijnen de vruchtbaarheid bij bepaalde patiënten kunnen verbeteren, of dit nu door gewichtsverlies is of door andere cardiometabolische effecten”, zegt Dr. Hernandez Diaz.

Er zijn echter ook aanwijzingen dat GLP-1-medicijnen de effectiviteit van hormonale anticonceptiva kunnen verstoren: anticonceptiepillen die veel vrouwen gebruiken om zwangerschap te voorkomen, zegt Tchang. Ozempic en twee soortgelijke geneesmiddelen met een ander actief ingrediënt, Mounjaro en Zepbound, bevatten waarschuwingen over deze mogelijke bijwerking in hun voorschrijfinformatie.

Maar dit bewijs is gebaseerd op onderzoeken van Mounjaro en Zepbound, twee medicijnen met een ander actief ingrediënt dan Ozempic. Beide geneesmiddelen bevatten tirzepatide, dat zich zowel op het GLP-1-hormoon als op het GIP-hormoon richt.

“Tirzepatide is een GLP-1- en GIP-receptoragonist, dus we weten niet of dit geldt voor medicijnen met alleen GLP-1”, zoals Ozempic, zegt Tchang.

Hoe u kunt voorkomen dat u zwanger raakt als u Ozempic gebruikt

Toch kunnen mensen in de vruchtbare leeftijd die Ozempic gebruiken en afhankelijk zijn van hormonale anticonceptiva om zwangerschap te voorkomen, overwegen om voorzorgsmaatregelen te nemen, zeggen experts.

Alternatieve anticonceptie is een goed idee voor mensen die zowel hormonale anticonceptiva als GLP-1 gebruiken, zegt Michael Kane, PharmD, professor aan het Albany College of Pharmacy and Health Sciences in New York.

“Patiënten die momenteel orale hormonale anticonceptiva gebruiken, wordt geadviseerd om over te stappen op een niet-orale anticonceptiemethode of om een ​​barrièremethode voor anticonceptie toe te voegen”, zegt Dr. Kane.

Idealiter zouden patiënten van anticonceptiemiddel moeten wisselen of condooms moeten gaan gebruiken als ondersteuning van hun anticonceptie gedurende vier weken na het starten van de behandeling en gedurende vier weken na elke dosisverhoging.

Als patiënten die deze medicijnen gebruiken zwanger willen worden, moeten ze de behandeling minstens één tot twee maanden stopzetten voordat ze proberen zwanger te worden, adviseert Kane. Dat komt omdat dierstudies erop wijzen dat deze medicijnen opgroeiende baby's kunnen schaden.

Mensen die GLP-1-medicijnen specifiek gebruiken om af te vallen, zodat ze gemakkelijker zwanger kunnen worden, moeten zich op elk van de dingen afzonderlijk concentreren in plaats van Ozempic te nemen terwijl ze proberen zwanger te worden, zegt Frank Greenway, MD, professor en medisch directeur van het Pennington Biomedical Research Center in Baton Rouge, Louisiana.

“Een veiligere strategie zou zijn om af te vallen met de GLP-1-agonist en door te gaan met de anticonceptie totdat het medicijn uit het lichaam is voordat er wordt geprobeerd een zwangerschap op gang te brengen”, zegt Dr. Greenway. “Het is bekend dat gewichtsverlies de vruchtbaarheid verbetert, dus eerst het gewicht verliezen en daarna zwanger worden is een veiligere manier om te bepalen of de reden voor de onvruchtbaarheid te wijten was aan obesitas.”

Wat te doen als u zwanger bent van een Ozempic-baby

Het eerste wat u moet doen als u zwanger wordt terwijl u Ozempic gebruikt, is met uw arts overleggen over de veiligste manier om te stoppen met het gebruik, vooral als u type 2-diabetes heeft.

“Als vrouwen zwanger worden terwijl ze GLP-1 gebruiken, moeten ze de medicatie stopzetten en hun voorschrijvende arts en hun verloskundige op de hoogte stellen”, zegt Tchang. “We kennen de effecten van GLP-1-agonisten bij zwangerschappen bij mensen niet, maar hun verloskundige zou misschien vaker willen monitoren.”

Terwijl mensen die GLP-1-medicijnen gebruiken om af te vallen mogelijk eenvoudigweg kunnen stoppen en het gebruik van deze medicijnen na hun zwangerschap kunnen heroverwegen, kunnen mensen die deze medicijnen nodig hebben voor diabetes type 2 niet zomaar stoppen zonder een plan om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, voegt Tchang toe. . “Het stoppen van de GLP-1 betekent dat ze waarschijnlijk een ander middel nodig hebben om hun diabetes onder controle te houden, en dit moet een geïndividualiseerd gesprek met hun arts zijn.”

Na de bevalling kunnen patiënten ook overwegen te wachten met het hervatten van de behandeling met GLP-1-geneesmiddelen als ze van plan zijn borstvoeding te geven.

“Het is onbekend of GLP-1-medicijnen in de moedermelk worden uitgescheiden”, zegt Kane. Mensen die borstvoeding geven “moeten rekening houden met het potentiële risico van blootstelling van het kind aan het medicijn, de voordelen van borstvoeding voor het kind en de voordelen van behandeling voor de moeder.”

Vergelijkbare berichten