Vogelgriep in Texas Man is tweede geval gemeld in de VS

Vogelgriep in Texas Man is tweede geval gemeld in de VS

Een persoon in Texas die met melkvee werkt, is volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) de tweede persoon in Amerika geworden die positief test op de H5N1-vogelgriep, oftewel de vogelgriep.

Het enige symptoom van de persoon was het type rode ogen dat doorgaans wordt veroorzaakt door conjunctivitis, een veel voorkomende ooginfectie, ook wel roze ogen genoemd, en die momenteel herstelt, aldus de CDC in een verklaring. Ze worden behandeld met een antiviraal medicijn om ernstige griep te voorkomen en kregen het advies om te isoleren.

Ondanks dit nieuwe geval van vogelgriep bij mensen, zei de CDC dat het risico op infectie laag blijft. Het enige andere bevestigde geval in het land deed zich voor in Colorado in 2022, toen een pluimveewerker positief testte op de vogelgriep, merkte de CDC op.

“Het komt nog steeds uiterst zelden voor dat mensen dit virus oplopen”, zegt Richard Webby, PhD, directeur van het Collaborating Centre for Studies on the Ecology of Influenza in Animals and Birds van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dr. Webby is ook lid van de afdeling gastheer-microbe-interacties van het St. Jude Children's Research Hospital in Memphis, Tennessee.

Bij beide gevallen van menselijke vogelgriep in de Verenigde Staten waren personen betrokken die via hun werk zeer nauw contact hadden met besmette dieren, zegt Webby.

'In wezen geen risico' op verspreiding van de vogelgriep onder mensen

“Op dit moment loopt de overgrote meerderheid van de mensen in wezen geen risico door dit virus in zijn huidige vorm”, zegt Webby. “Mensen moeten zich er echter wel van bewust zijn dat het virus in wilde dieren voorkomt, en een beetje voorzichtig zijn als het om dieren gaat die ziek lijken.”

De H5N1-vogelgriep is wijdverspreid onder wilde vogels in de Verenigde Staten en wereldwijd, aldus de CDC. Het heeft uitbraken veroorzaakt op commerciële pluimveebedrijven en onder kleinere pluimveekoppels in de achtertuin, evenals incidentele infecties bij een verscheidenheid aan dieren, waaronder vossen, stinkdieren, beren, tijgers en luipaarden.

De CDC zei dat het toezicht houdt op mensen die zijn blootgesteld aan de vogelgriep sinds er in 2021 voor het eerst uitbraken werden ontdekt in de Verenigde Staten onder wilde vogels en pluimvee. Bij mensen hebben gevallen van vogelgriep geresulteerd in milde symptomen zoals ooginfecties en ademhalingsproblemen. ernstige ziekte zoals longontsteking, aldus de CDC. Buiten de Verenigde Staten zijn sommige menselijke infecties fataal geweest.

Het feit dat de CDC een tweede geval van menselijke vogelgriep heeft geïdentificeerd, betekent dat deze surveillance-inspanningen werken, zegt William Schaffner, MD, hoogleraar preventieve geneeskunde en infectieziekten aan het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee.

Vogelgriep bij mensen is nog steeds zeldzaam, ook al worden er meer gevallen ontdekt

“We zoeken harder en vinden daarom meer”, zegt Dr. Schaffner. “Het toezicht op griepvarianten is nu intenser en geavanceerder dan tien jaar geleden, waardoor deze ongewone infecties beter worden opgespoord.”

Toch zouden vogelgriepinfecties zeldzaam moeten blijven omdat het virus niet het vermogen heeft zich gemakkelijk van persoon tot persoon te verspreiden, zegt Schaffer. “Het huidige intensieve toezicht zou nog een paar gevallen kunnen opsporen, maar die zullen zeldzaam zijn”, voegt hij eraan toe. “Gelukkig blijven onze huidige diagnostische tests en antivirale medicijnen effectief bij het diagnosticeren en behandelen van deze ongebruikelijke vogelgriepinfecties.”

Er zijn twee medicijnen die werken bij de seizoensgriep en ook effectief kunnen zijn bij de vogelgriep: baloxavir (Xofluza) en oseltamivir (Tamiflu).

Om het lage risico op de vogelgriep nog kleiner te maken, beveelt de CDC aan dat mensen blootstelling aan zieke of dode dieren vermijden, evenals rauwe melk, uitwerpselen of andere materialen die besmet zijn door vogels of dieren. Bovendien mogen mensen geen ongekookte of onvoldoende verhitte dierlijke producten bereiden of eten, of ongepasteuriseerde melk of kaas consumeren van dieren waarvan wordt vermoed dat ze een vogelgriepinfectie hebben, aldus de CDC.

Er zijn echter geen zorgen over in de handel verkrijgbare melk omdat deze gepasteuriseerd is, aldus de CDC in zijn verklaring.

Vergelijkbare berichten