Recepten voor ontbijt, snacks en diner

Recepten voor ontbijt, snacks en diner

Haver was ooit een basisproduct in de voorraadkast dat werd gebruikt voor ontbijt of bakken. Toen kwamen havermelk en havermeel, en nu zijn er schijnbaar eindeloze manieren om bij elke maaltijd van de dag van dit volkoren graan te genieten, zowel zoet als hartig.

Als er één ingrediënt is dat zoveel aandacht verdient, dan is het wel haver. Naast dat ze een heleboel gezonde voordelen bieden dankzij de bèta-glucaanvezels en antioxidanten, is haver ook echt veelzijdig. Ze kunnen rauw, gekookt, geroosterd of gebakken worden gegeten; toegevoegd aan muesli; gerold in energiebeten; gedrenkt in nachtelijke haver; of gemengd in smoothies. Ze zijn ook van nature glutenvrij, maar kunnen worden verwerkt in faciliteiten waar gluten worden verwerkt. Let dus op het gecertificeerde glutenvrije label op de voorkant van de verpakking om er zeker van te zijn dat er geen risico op kruisbesmetting bestaat.
In tegenstelling tot sommige basisproducten in de voorraadkast, heeft haver een houdbaarheidsdatum en kan deze na verloop van tijd ranzig worden. Haver bevat gezonde vetten waardoor ze vatbaar zijn voor bederf, blijkt uit een onderzoek dat in maart 2023 in het tijdschrift werd gepubliceerd Voedsel scheikunde. Om ervoor te zorgen dat uw haver het beste blijft smaken, bewaart u deze op een donkere, koele plaats, zoals een voorraadkast, en uit de buurt van warmte-, licht- of vochtbronnen.

Verschillende soorten haver en haverproducten en hoe u ze kunt gebruiken

Haver is een graansoort, maar nadat ze zijn geoogst, vind je ze in verschillende vormen in de supermarkt, waaronder:

  • Hele havergrutten Dit zijn intacte haverkorrels waarvan alleen de oneetbare schillen zijn verwijderd. Ze hebben een taaie textuur en een nootachtige smaak, ze smaken heerlijk als toevoeging aan stoofschotels, salades of gegeten als warme ontbijtgranen.
  • Staalgesneden of Ierse haver Wanneer je hele havergrutten in een paar stukjes snijdt, houd je staalgesneden of Ierse haver over. Ze verschillen van hele havergrutten omdat ze kleiner van formaat zijn, maar vergelijkbaar zijn omdat het minstens 40 minuten duurt om op de kookplaat te koken. Bereid dit weekend een grote batch in een slowcooker en gebruik deze de hele week. Gebruik staalgesneden haver in plaats van rijst in een graankom of pilafrecept.
  • Schotse haver Als je zin hebt in een romige kom pap: Schotse haver heeft een zachte, romige textuur, omdat het hele havergrutten zijn die met stenen zijn gemalen. Schotse haver kookt sneller dan andere havervariëteiten en kan in ongeveer drie minuten in de magnetron worden gekookt of in ongeveer 10 minuten op de kookplaat worden gekookt.
  • Gerolde of ouderwetse haver Deze worden gemaakt door havergrutten te stomen en plat te maken tot vlokachtige stukjes. Door dit proces ontstaat haver die sneller kookt en langer houdbaar is. Gewalste haver kan worden gebruikt voor het maken van granola, nachtelijke haver, havermeel, havermelk en gebak.
  • Snelle of instant haver Dit zijn gerolde haver die langer is platgedrukt of gestoomd. Van deze haver kan in slechts ongeveer een minuut havermout worden gemaakt. Snelle haver kan ook aan smoothies worden toegevoegd of als broodkruimels worden gebruikt.
  • Haverzemelen Dit is de buitenste laag van havergrutten. Haverzemelen bevatten meer vezels en eiwitten dan haver en hebben een romige, papperige consistentie. Haverzemelen kunnen worden toegevoegd aan brood, pannenkoeken of muffins voor een extra dosis voeding, of worden gegeten als een warme kom ontbijtgranen.
  • Haver bloem Havermeel voegt een nootachtige smaak toe, meer vezels en kan de textuur van gebakken producten lichter maken. Je kunt je eigen havermeel maken door de haver twee tot drie minuten in een keukenmachine te laten kloppen tot ze een meelachtige consistentie krijgen. Als u bloem voor alle doeleinden vervangt door havermeel, gebruik dan 1 ¼ kopje havermeel voor elke 1 kop bloem voor alle doeleinden, zoals aanbevolen door Quaker Oats.
  • Havermelk Havermelk is een niet-zuiveldrank die wordt gemaakt door haver te combineren met water en de vaste haverresten weg te gooien. Het kan worden gebruikt als koffiecreamer of gewoon als zuivelvrij alternatief voor drinken en recepten. Vergeleken met magere koemelk bevat havermelk 5 gram eiwit minder en 2 gram koolhydraten meer per kopje, maar havermelk bevat ook 2 gram vezels per kopje, wat bij koemelk ontbreekt.

Zoals je kunt zien, kan haver zoveel vormen aannemen, en dat nog voordat je ermee bent begonnen te koken of bakken. Leer hoe u uw eigen havermelk en andere creatieve toepassingen voor deze gezonde superfoods kunt maken.

Vergelijkbare berichten