De geschiedenis en gezondheidsvoordelen van sandwiches met pindakaas en jam

De geschiedenis en gezondheidsvoordelen van sandwiches met pindakaas en jam

In de geschiedenis van beroemde paren hebben Taylor en Travis niets op PB&J. Het iconische broodje dateert uit het begin van de 20e eeuw, toen, zo meldt de National Peanut Board, het eerste recept voor een broodje met pindakaas en jam werd gepubliceerd in de Amerikaanse krant The National Peanut Board. Boston Cooking School Magazine voor culinaire wetenschappen en binnenlandse economie.
Zoals recepten gaan, is het vrij eenvoudig. Maar dat is slechts één reden waarom sandwiches met pindakaas en jam populair zijn. Ze zijn ook redelijk zuinig en vullend, dankzij de plantaardige eiwitten, vezels en gezonde vetten in pindakaas. Een portie pindakaas van 2 eetlepels bevat 188 calorieën, 7 gram (g) eiwit, 16 g vet, 8 g koolhydraten en bijna 2 g vezels, volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Dat gezegd hebbende, is het combineren van pindakaas met suikerdruivengelei en verfijnd witbrood niet de meest voedzame combinatie. Gelukkig kun je dat veranderen met deze eenvoudige tips:

  • Kies voor natuurlijke pindakaas. Of je nu dik of romig bent, pindakaas bevat vaak suiker en ongezonde (ook wel gehydrogeneerde) vetten op de ingrediëntenlijst. In plaats van een van deze variëteiten te kiezen, zoek je naar een merk dat alleen pinda's en zout op het etiket vermeldt. Of vervang een ander soort notenboter zoals amandel of cashewnoten om de boel te mixen.
  • Probeer een nieuw brood. Volkorenbrood bevat meer vezels dan zijn geraffineerde witte tegenhanger, volgens gegevens van de USDA. Als u dus overschakelt van witbrood naar volkorenbrood, krijgt u wat meer vezels per dag, wat de gezondheid van uw hart en uw metabolisme kan helpen verbeteren, merkt de National Institutes of Health (NIH) op. Andere broden kunnen ook een goede keuze zijn! Rogge kan bijvoorbeeld helpen een gezond gewicht en een betere bloedsuikerspiegel te bevorderen, merkt de Oldways Whole Grain Council op. Traditioneel bereid zuurdesembrood kan ook gezondheidsvoordelen hebben. Zoals de Colorado State University opmerkt, kan de natuurlijk lagere pH van zuurdesem het gemakkelijker verteerbaar maken.
  • Voeg een vezelrijk ingrediënt toe. Wil je iets nieuws proberen? Waarom voeg je niet een gezond ingrediënt toe dat je normaal niet op een broodje pindakaas vindt? Chia, vlas, en hennepzaden ze zijn allemaal supergezonde en vezelrijke toevoegingen aan een broodje. Je kunt ook hele gesneden bessen proberen in plaats van gelei of jam voor meer vezels en minder toegevoegde suiker, of voeg gesneden banaan toe aan de mix.
  • Geniet van je broodje met open gezicht. Als u goed op uw calorieën of koolhydraten let, is het kiezen voor een sandwich met open voorkant een gemakkelijke manier om te bezuinigen. Dit kan uw boterham meer gewichtsverlies- en diabetesvriendelijk maken. Of geniet van een halve PB&J met een salade of wat fruit om het in balans te brengen.

Deze tips zijn slechts het begin van de manieren waarop u kunt experimenteren met uw volgende broodje pindakaas en jam. Maar als je nog steeds niet geïnspireerd bent, probeer dan deze gezondere versie van de klassieke PB&J:

Vergelijkbare berichten