Nieuwe FLiRT-variant KP.3 zorgt voor een zomerse COVID-golf

Nieuwe FLiRT-variant KP.3 zorgt voor een zomerse COVID-golf

Aangedreven door de dominante nieuwe COVID-19-variant KP.3 kan er in de zomer een golf van COVID-19-infecties op komst zijn. Maar de omvang van die golf blijft onbekend.

Afvalwateronderzoek, dat een vroeg waarschuwingssignaal kan geven dat COVID-19 toeneemt, heeft onlangs “zeer hoge” niveaus van virale activiteit aangetoond in Florida, Hawaï en Montana, en “hoge” niveaus in Alaska, Californië, Connecticut. , Georgia, Maryland en New Mexico, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
“Vanaf 11 juni 2024 schatten we dat de COVID-19-infecties toenemen of waarschijnlijk toenemen in 34 staten en territoria, afnemen of waarschijnlijk afnemen in één staat of territorium, en stabiel of onzeker zijn in 14 staten en territoria”, aldus de CDC. gemeld.
De CDC merkte ook op dat bezoeken aan de spoedeisende hulp vanwege COVID-19 in de week die eindigde op 8 juni met 12,6 procent zijn gestegen. Maar de ziekenhuisopnames blijven laag.

“We hebben een gestage stroom mensen gezien die erg ziek waren met COVID, maar over het algemeen is het nog steeds een handjevol”, zegt Peter Chin-Hong, MD, specialist in infectieziekten verbonden aan het San Francisco Medical Center van de Universiteit van Californië. “Ziekenhuisopnames blijven doorgaans iets achter bij andere COVID-indicatoren, dus ik denk dat we ze zullen zien toenemen, maar niet zo veel als in het verleden.”

Hij voegt eraan toe dat veel ernstige ziekten nu vaak vermeden kunnen worden dankzij vaccins en behandelingen zoals nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid), die voorkomen dat een infectie ernstig wordt.

Een nieuwe variant maakt de weg vrij voor meer infecties

De sterke stijging van de nieuwe COVID-activiteit lijkt te wijten te zijn aan de opkomst van een familie van zeer besmettelijke varianten genaamd FLiRT (afkorting van de technische namen van hun specifieke mutaties). Deze varianten beginnen met de letters ‘KP’ of ‘JN’ en samen zijn ze momenteel goed voor meer dan tweederde van de gevallen in de Verenigde Staten.

De leider van het FliRT-pakket is een nieuwe soort genaamd KP.3, die nu 25 procent van de COVID-gevallen uitmaakt en daarmee KP.2 overtreft, die enkele weken geleden de belangrijkste oorzaak van COVID in de Verenigde Staten was en nu 22,5 procent voor zijn rekening neemt. van infecties.

“Het verschil tussen de twee varianten is een extra mutatie binnen het spike-eiwit”, zegt Dana Hawkinson, MD, medisch directeur infectiepreventie en -bestrijding aan het University of Kansas Health System in Kansas City. “Er wordt aangenomen dat deze mutatie de binding aan onze cellulaire receptoren een beetje gemakkelijker maakt. Over het algemeen lijken KP.3 en KP.2 echter sterk op elkaar. Het zijn beide varianten uit de JN.1-lijn.”

Hoewel beide stammen zeer besmettelijk lijken te zijn, merkt Dr. Chin-Hong op dat het op dit moment moeilijk te bepalen is of de ene veel beter overdraagbaar is dan de andere. ‘De KP’s zoeken uit wie de nummer één is,’ zegt hij.

De dominantie van de FLiRT-varianten beïnvloedt beleidsmakers op het gebied van de volksgezondheid, terwijl zij nadenken over hoe het COVID-vaccin in de toekomst opnieuw moet worden geformuleerd.

Vorige week wijzigde de Amerikaanse Food and Drug Administration haar aanbeveling om COVID-19-vaccins te gebruiken voor het herfstdoel JN.1, en stelde in plaats daarvan voor dat de injecties zouden worden ontworpen om KP.2 aan te pakken, indien mogelijk.

“Ongeacht welke variant je kiest, mijn gevoel is dat ze allemaal zo met elkaar verbonden zijn dat je met geen van deze de fout kunt ingaan – ze zullen nog steeds het belangrijkste voordeel bieden, namelijk het voorkomen van ziekenhuisopname en overlijden, vooral bij de kwetsbaren”, zegt Chin-Hong.

Wees alert op COVID-symptomen

De CDC blijft waarschuwen voor veel voorkomende COVID-19-symptomen zoals een verstopte neus of loopneus, keelpijn, vermoeidheid en hoofdpijn.

Chin-Hong zegt dat hij minder symptomen ziet die in 2020 veel voorkwamen, zoals kortademigheid en verlies van smaak en reuk, en dat sommige mensen last hebben van misselijkheid en diarree – symptomen waarvan ze zich misschien niet realiseren dat ze verband kunnen houden met COVID.

Omdat de symptomen van COVID-19 vaak vergelijkbaar zijn met die van allergieën of verkoudheid, waarschuwen artsen dat de enige manier om het zeker te weten het doen van een COVID-test is – vooral als u bijzonder kwetsbaar bent voor ernstige infecties (als u bijvoorbeeld ouder bent). of als u een verzwakt immuunsysteem heeft) en een ernstige ziekte wilt voorkomen met een kuur met Paxlovid. U moet ook testen of u tijd doorbrengt met iemand met een hoog risico die u mogelijk besmet.

“Ik denk absoluut dat mensen de symptomen van COVID-19 afdoen als allergieën of een zomerse verkoudheid”, zegt Dr. Hawkinson. “Daarom is het, vooral als je een groter risico loopt op een ernstige ziekte, belangrijk om een ​​plan te hebben, zoals vroeg testen op COVID-19, en mogelijk een paar dagen achter elkaar.”

Waarom nu een COVID-piek?

Volgens Chin-Hong hebben veel Amerikanen tegen deze tijd van het jaar mogelijk hun laatste COVID-injectie al maanden geleden gekregen en is hun immuniteit mogelijk enigszins afgenomen. Dit kan gedeeltelijk verklaren waarom de COVID-cijfers momenteel stijgen.

Warm weer is ook een factor. Hoewel we de winter beschouwen als een tijd voor virusverspreiding, verhogen de zomerse omstandigheden ook de overdracht. Als het buiten warm en benauwd is, verzamelen meer mensen zich binnenshuis voor de airconditioning, waardoor het virus de kans krijgt zich over te dragen.

Dan is er nog de zomerreis. Airlines for America voorspelt dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen deze zomer 271 miljoen passagiers over de hele wereld zullen vervoeren, een stijging van 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat meer mensen dicht bij elkaar samenkomen in luchthaventerminals en vliegtuigcabines, en een grotere kans op verspreiding van ziekten.

“Mensen moeten alert en waakzaam zijn, maar niet bang”, zegt Chin-Hong. “Iedereen, inclusief mensen met een verzwakt immuunsysteem en ouderen, kan deze golf heel soepel doorstaan ​​dankzij de beschikbaarheid van vaccins en antivirale medicijnen.”

Vergelijkbare berichten