Uw risico op dementie kan toenemen als uw moeder de ziekte van Alzheimer heeft

Uw risico op dementie kan toenemen als uw moeder de ziekte van Alzheimer heeft

Een nieuwe studie suggereert dat of en wanneer je ouders de ziekte van Alzheimer ontwikkelen, later in je leven invloed kan hebben op de gezondheid van je eigen hersenen.

Onderzoekers onderzochten gegevens van meer dan 4.400 volwassenen zonder enige voorgeschiedenis van cognitieve stoornissen, waaronder vragenlijsten over de geschiedenis van familiedementie en hersenscans. Wanneer de moeder van een individu, of beide ouders, de ziekte van Alzheimer hadden, had de persoon significant hogere niveaus van zogenaamde amyloïde plaque-afzettingen in de hersenen die de cognitieve achteruitgang kunnen bespoedigen, vergeleken met deelnemers die alleen een vader hadden met de ziekte van Alzheimer, blijkt uit onderzoeksresultaten gepubliceerd in JAMA-neurologie.

Amyloïde plaques zijn klontjes verkeerd gevouwen eiwit in de hersenen die al lang in verband worden gebracht met cognitieve stoornissen.

“Onze resultaten laten zien dat genetische risico’s, vastgelegd in de familiegeschiedenis van dementie, de accumulatie van amyloïde-bèta-eiwitten zelfs bij asymptomatische oudere volwassenen beïnvloedden”, zegt de senior auteur van het onderzoek, Hyun-Sik Yang, MD, assistent-professor neurologie aan de Harvard Medical School en Brigham. en Vrouwenziekenhuis in Boston.

“Interessant genoeg was dit verband sterker met de voorgeschiedenis van de moeder”, zegt Dr. Yang.

Risico verbonden aan moeders met de ziekte van Alzheimer

Mensen hadden een hoger risico op amyloïdeaccumulatie, ongeacht de leeftijd van hun moeder toen ze de ziekte van Alzheimer kreeg, zo bleek uit de studie. Aan vaderskant steeg het risico op dementie van de deelnemers pas toen hun vader eerder in het leven de ziekte van Alzheimer kreeg – vóór de leeftijd van 65 jaar.

Omdat de ziekte van Alzheimer alleen definitief kan worden gediagnosticeerd met een autopsie van de hersenen, zoeken wetenschappers naar bewijs van ophoping van amyloïde plaques in de hersenen als een manier om dit te identificeren als een mogelijke diagnose wanneer mensen cognitieve achteruitgang ervaren. Amyloïde plaques kunnen zich in de hersenen ophopen lang voordat mensen symptomen van de ziekte van Alzheimer krijgen.

Voor het onderzoek vertrouwden de onderzoekers erop dat deelnemers rapporteerden over geheugenverlies of cognitieve stoornissen die hun ouders ondervonden. Slechts 10 procent van de ouders die volgens de deelnemers aan het onderzoek geheugen- of cognitieve problemen ondervonden, had een door autopsie bevestigd geval van de ziekte van Alzheimer.

De studie had enkele beperkingen

Een beperking van het onderzoek is dat de deelnemers doorgaans in de zeventig waren, wat betekent dat hun ouders waarschijnlijk in de jaren twintig zijn geboren, merkt het onderzoek op. Mannen die toen geboren werden, hadden een levensverwachting van ongeveer 62 jaar, vergeleken met 69 jaar voor vrouwen, en hebben volgens de studie misschien niet lang genoeg geleefd om op latere leeftijd cognitieve stoornissen te ontwikkelen.

Daarnaast was de ziekte van Alzheimer bij moeders gekoppeld aan slechts 3 procent meer amyloïde plaques in de hersenen van mensen, en hoewel dit statistisch betekenisvol is, is het nog niet duidelijk hoe groot de impact dit verschil zou hebben op het dagelijks leven van mensen, schreef Dena. Dubal, MD, PhD, hoogleraar neurologie aan het Weill Institute of Neurosciences van de Universiteit van Californië in San Francisco, in een redactioneel commentaar bij het onderzoek.

Toch suggereren de bevindingen enkele duidelijke dingen die mensen misschien willen doen als ze weten dat hun moeder de ziekte van Alzheimer heeft, schreef Dr. Dubal in het hoofdartikel.

“Een voorgeschiedenis van de ziekte van Alzheimer bij de moeder kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de genetische risicobeoordeling bij personen met een familiegeschiedenis van de ziekte van Alzheimer, wat op zijn beurt de motivatie zou kunnen beïnvloeden om levensstijlgedrag robuust te veranderen, gericht op het verminderen van het ziekterisico”, schreef Dubal.

Yang vertelt patiënten routinematig dat levensstijlkeuzes een groot verschil kunnen maken bij het gezond houden van hun hersenen naarmate ze ouder worden.

“Als neuroloog adviseer ik mijn patiënten een hartgezond dieet te volgen, zoals een mediterraan dieet; oefen regelmatig, gericht op 30 minuten, vijf dagen per week, van matige intensiteitsoefening; goede sociale interacties hebben met vrienden en familie; en optimaal beheer van cardiovasculaire risicofactoren zoals bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol om hun hersenen gezond te houden”, zegt Yang.

Vergelijkbare berichten