Wat zijn 'natuurlijke' huidverzorgingsproducten en zijn ze eigenlijk beter voor u?

Wat zijn 'natuurlijke' huidverzorgingsproducten en zijn ze eigenlijk beter voor u?

Het lijkt alsof iedereen het momenteel over schone schoonheid heeft. Je kunt het zien op sociale media, waar influencers beweren dat door volledig natuurlijk te gaan, hun huid er beter dan ooit uit heeft gezien. Je kunt het zien in de winkelschappen, waar talloze producten zichzelf op de markt brengen naast foto's van prachtige planten en jargon gebruiken als 'niet-giftig'. Volgens marktonderzoek uit 2022, uitgevoerd door Brainy Insights, wordt verwacht dat de markt voor natuurlijke huidverzorging tussen 2021 en 2030 bijna zal verdubbelen tot 12,27 miljard dollar.

Het probleem is dat de term ‘natuurlijk’ behoorlijk vaag is. “Er is geen formeel systeem dat 'natuurlijke' of juridische definitie reguleert van wat deze term betekent”, zegt Marisa Garshick, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog en assistent-klinisch professor in de dermatologie bij Weill Cornell Medicine en NewYork-Presbyterian Medical Center in New Yorkse stad. “Dit wordt ingewikkeld voor consumenten, omdat bedrijven kunnen beweren dat een product natuurlijk is, ook al bevat het ingrediënten die niet zo natuurlijk zijn”, zegt ze.

Wat u werkelijk krijgt als u kiest voor 'natuurlijke' huidverzorging

Vaak suggereren de termen ‘niet-giftig’ of ‘natuurlijk’ dat het product vrij is van synthetische chemicaliën die mogelijk verband houden met gezondheidsproblemen of waar veel mensen geïrriteerd door raken (of beide), zegt Jennifer Chwalek, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog. bij Union Square Laserdermatologie in New York City. Deze chemicaliën kunnen geurstoffen, kleurstoffen en bepaalde conserveermiddelen, zoals parabenen, bevatten, zegt ze. Maar dat is meer een perceptie van de consument dan een belofte.

‘Natuurlijk’ of ‘biologisch’ garandeert niet dat het product gezonder, veiliger of beter voor uw huid is. “Deze termen betekenen niet hypoallergeen”, zegt dermatoloog Rebecca Kazin, MD, assistent-professor op de afdeling dermatologie van Johns Hopkins Medicine in Baltimore. (Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) suggereert het label 'hypoallergeen' dat het minder waarschijnlijk is dat het product een allergische reactie veroorzaakt.) Bovendien zullen natuurlijke producten je huid niet automatisch herstellen als je een gevoelige huid hebt. ellende. “Als een patiënt een probleem heeft met zijn huid, kan ik voorstellen dat hij een product probeert waarvan ik precies weet wat de ingrediënten zijn, waar hij geen reactie op zou moeten krijgen”, zegt Dr. Kazin.

Plantaardige ingrediënten veroorzaken immers voortdurend irritatie, zegt dr. Garshick. Poison Ivy is het klassieke voorbeeld. Hoewel niemand een crème maakt met Poison Ivy erin, bevatten natuurlijke producten vaak essentiële oliën die een soortgelijke huidreactie kunnen veroorzaken. Twee veel voorkomende boosdoeners: limoneen en bittere sinaasappel, zegt dr. Chwalek. En Bergamot is een olie die de huid gevoeliger voor de zon kan maken, voegt ze eraan toe.

Maar komen huidverzorgingsingrediënten daadwerkelijk onder uw huid?

Een andere belangrijke vraag is of ingrediënten in huidverzorgingsproducten, ‘natuurlijk’ of niet, in je lichaam terechtkomen. “Veel van deze moleculen (in huidverzorgingsingrediënten) zijn te groot om door de huid te dringen. Maar de wetenschap is slimmer geworden en zoekt naar manieren om de huid te misleiden om meer binnen te laten om de werkzaamheid te verbeteren”, zegt Kazin. Eén voordeel is dat dit uiteindelijk een kleinere concentratie van een actief ingrediënt mogelijk maakt.

Aan de andere kant zeggen voorstanders van schone schoonheid dat deeltjes die de huid binnendringen systemische schade kunnen veroorzaken. Hoewel de FDA zegt dat sommige van deze zorgwekkende ingrediënten, waaronder ftalaten en parabenen, veilig zijn zoals gebruikt, wijst onderzoek erop dat deze potentiële hormoonontregelaars zijn, of chemicaliën die uw hormonen beïnvloeden en uw risico op kanker of vruchtbaarheidsproblemen kunnen vergroten, aldus de FDA. de Milieuwerkgroep (EWG). Het is gebruikelijk om mensen te horen praten over het feit dat het gebruik van deze ingrediënten in Europa illegaal is. In feite heeft de Europese Unie het gebruik van vijf parabenen verboden, hoewel zij wel kleine hoeveelheden van bepaalde parabenen toestaat. Regelgevers in de Verenigde Staten staan ​​momenteel twintig parabenen of parabenenachtige chemicaliën toe.

Andere vragen over ingrediënten in huidverzorgingsproducten

Hoewel er legitieme redenen tot bezorgdheid kunnen zijn, zijn er veel onduidelijkheden over de chemische stoffen die in huidverzorgingsingrediënten worden gebruikt. “De vraag wordt bij welke concentratie of welk blootstellingsniveau deze chemicaliën een probleem worden?” zegt Chwalek. Veel van deze onderzoeken zijn uitgevoerd op knaagdieren die worden blootgesteld aan een veel grotere concentratie dan normaal, dus er is meer onderzoek nodig, zegt Garshick. Er is ook het probleem dat deze ingrediënten in verschillende andere producten (waaronder voedsel) worden gebruikt, dus de vraag is hoe deze passen in het grotere beeld van de totale blootstelling – en wat dat precies betekent.

Helaas hebben we nog niet alle antwoorden. In de tussentijd kunt u de huidverzorgingsproducten kiezen die aansluiten bij uw waarden, uw huidverzorgingsdoelen en uw budget. Natuurlijke ingrediënten kunnen effectief zijn, zeggen onze dermatologen, en natuurlijke of biologische producten kunnen ook duur zijn. Als ze niet binnen uw budget passen, kunt u samen met uw dermatoloog alternatieven vinden die voor uw huid werken.

Woordenlijst 'Natuurlijke' huidverzorging: termen en definities

5-gratis U kunt dit, en vergelijkbare termen als 7-free, 10-free en 15-free, tegenkomen op nagellaklabels van merken die beweren niet-giftig te zijn. Deze cijfers verwijzen naar het aantal chemicaliën dat een nagellak niet bevat. Als een nagellak bijvoorbeeld ‘5-vrij’ is, bevat deze geen formaldehyde, tolueen, dibutylftalaat, formaldehydehars en kamfer, hoewel de discussie voortduurt over de vraag of deze ‘-vrije’ producten veiliger zijn voor de consument, aldus Harvard Medische School.

Biologisch In tegenstelling tot wat je zou denken, reguleert de FDA het “biologische” label op cosmetica of huidverzorging niet. Maar als de formule is gemaakt van agrarische ingrediënten, kan deze biologisch worden gecertificeerd in overeenstemming met het National Organic Program (NOP) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Wil een product het USDA Organic Seal dragen, dan moet het voor minimaal 95 procent uit biologische ingrediënten bestaan. Als op iets het etiket 'gemaakt met biologische ingrediënten' staat, betekent dit dat het ten minste 70 procent biologische ingrediënten bevat, maar dat het zegel niet mag worden gebruikt.

Vrij van parabenen Parabenen zijn conserveermiddelen die worden gebruikt om te voorkomen dat schadelijke stoffen zoals bacteriën en schimmels zich in uw producten verspreiden, zegt de FDA. Je ziet deze vermeld als methylparaben, propylparaben, butylparaben en ethylparaben. De FDA zegt dat, hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan, “we op dit moment geen informatie hebben waaruit blijkt dat parabenen, zoals ze in cosmetica worden gebruikt, een effect hebben op de menselijke gezondheid.” Een product met het label parabenenvrij bevat geen parabenen.

PFAS-vrij Dit staat volgens de FDA voor per- en polyfluoralkylstoffen (PFA's). Deze chemicaliën worden toegevoegd aan sommige lotions, reinigingsmiddelen, nagellak, scheerschuim en make-up om de huid glad te maken, glans toe te voegen of de textuur van het product te verbeteren. Sommige gegevens suggereren dat PFAS geen schade aan mensen toebrengt in de hoeveelheden die in cosmetica voorkomen; De gegevens zijn echter beperkt en er is aanvullende informatie nodig om de veiligheid ervan echt te beoordelen, zegt de FDA.

Ftalaatvrij Ftalaten zijn chemicaliën die volgens de FDA voorkomen in een verscheidenheid aan huishoudelijke artikelen, waaronder producten voor persoonlijke verzorging zoals zeep en shampoo. Een daarvan genaamd diethylftalaat (DEP) wordt vaak gebruikt in geuringrediënten. De FDA heeft niet vastgesteld dat deze ingrediënten een gevaar voor de gezondheid vormen. Maar als u ze wilt vermijden: ftalaatvrije etiketten op producten geven aan dat er geen ftalaten zijn gebruikt.

Sulfaat vrij Sulfaten zijn, net als natriumlaurylsulfaat, in wezen zepen. Maar de klinische term voor hen is ‘oppervlakteactieve stoffen’; ze helpen ingrediënten zoals oliën en water met elkaar te vermengen, volgens Cosmeticsinfo.org. Als gevolg hiervan kunnen ze in shampoos en andere badproducten zitten. Als er ‘sulfaatvrij’ jargon op het etiket staat, bevat het product geen sulfaten.

Toxinevrij of niet-toxisch Volgens de EWG gebruiken bedrijven deze term om ‘te suggereren dat een product veilig is’. Toch is de term niet gereguleerd en, zoals zij opmerken, kan zelfs water in grote hoeveelheden giftig zijn. Het punt is: het is alleen een marketingclaim en garandeert geen veiligheid.

Hoe u de overstap kunt maken naar 'schone schoonheid'

Als je geïnteresseerd bent in de beweging voor natuurlijke schoonheid, zal er wat onderzoek van jouw kant nodig zijn. “De uitdaging is om tussen de regels op etiketten te lezen en precies te weten wat je op je huid smeert”, zegt Garshick. Hier ziet u hoe u kunt beginnen.

Praat met uw dermatoloog. Gooi alle producten die u gebruikt in een tas en neem ze mee naar uw volgende afspraak met uw dermatoloog. Hij of zij zal de ingrediënten voorlezen en u laten weten of iets een reactie in uw huid kan veroorzaken, of dat er een manier is om uw routine te stroomlijnen. Het is een goed idee om dit te doen, ongeacht het soort producten dat u gebruikt.

Begin langzaam. Als je alles in één keer omschakelt en een reactie krijgt, weet je niet wat de oorzaak is. Introduceer maximaal één nieuw product per week, beveelt Garshick aan.

Wees geduldig met de resultaten. Als je voorheen conventionele huidverzorgingsproducten gebruikte en nu overstapt op natuurlijke producten, kan het langer duren voordat je een verandering in je huid ziet, zegt Garshick. Dat betekent niet dat het product niet effectief is, maar deze wachttijd is wel iets om rekening mee te houden, zegt ze.

Zoek naar gerichte ingrediënten. Wilgenschorsextract is een derivaat van salicylzuur en kan helpen bij puistjes, zegt Garshick. Als je de tekenen van huidveroudering wilt tegengaan of vertragen, kunnen antioxidanten (zoals die in vitamine C of vitamine E, of gewonnen uit verschillende planten) de DNA-schade helpen voorkomen die collageen afbreekt (wat uiteindelijk leidt tot rimpels en rimpels). verkleuring). Nieuwer op het toneel is bakuchiol: “Dit is het beste wat we hebben gevonden als alternatief voor retinol/retinoïde”, zegt ze. Volgens de American Academy of Dermatology Association worden retinoïden lange tijd beschouwd als de gouden standaard op het gebied van anti-veroudering, omdat ze de productie van collageen stimuleren om fijne lijntjes glad te strijken.

Probeer schone schoonheidsmerken. Sommige bedrijven en producten die zich richten op natuurlijke ingrediënten waar Garshick persoonlijk van houdt, zijn Drunk Elephant C-Firma Fresh Day Serum ($ 78, Sephora.com); Good Science Beauty Hydraterende gezichtscrème ($ 78, GoodScienceBeauty.com); en de productlijn van The Ordinary, die reinigingsmiddelen, peptiden en retinoïden omvat (vanaf $ 4,20, TheOrdinary.com). Chwalek voegt Eminence Organics, True Botanicals, Biossance en Pratima aan die lijst toe.

Doe je onderzoek. De Skin Deep Database van de Environmental Working Group is een goede bron om te begrijpen wat er in uw producten zit, zegt Chwalek. In mei 2020 schreef de EWG ook een rapport over de “giftige 12 chemicaliën en verontreinigende stoffen in cosmetica.” Het goede nieuws is dat veel van deze chemicaliën tegenwoordig zelden in cosmetica worden gebruikt, of worden verboden of beperkt door populaire retailers, merken ze op. Hun schema kan van pas komen als u ingrediënten onderzoekt en beslist of er chemicaliën zijn die u wilt vermijden.

Vergelijkbare berichten