Alles wat u moet weten over het huidmicrobioom

Alles wat u moet weten over het huidmicrobioom

Het microbioom, of de verzameling vriendelijke bacteriën die zich in je darmen bevinden, is al een tijdje een levendig onderwerp in de gezondheidswereld. Onderzoek blijft de vele manieren blootleggen waarop deze verzameling micro-organismen de gezondheid beïnvloedt. Maar wat misschien niet iedereen weet, is dat microben niet alleen in uw spijsverteringskanaal verblijven. Het grootste orgaan van uw lichaam, uw huid, herbergt ook miljoenen micro-organismen die een soortgelijke rol spelen als die in uw darmen, die uw lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers en de immuniteit en ontstekingen beïnvloeden.

Er is nog veel onbekend over het huidmicrobioom, maar er wordt aangenomen dat het een sleutelrol speelt bij inflammatoire huidziekten, zoals atopische dermatitis, psoriasis, acne en rosacea, en mogelijk ook bij andere systemische ziekten. Onderzoekers en wetenschappers bestuderen hoe een gezond microbioom er precies uitziet, en wat u kunt doen om het uwe in balans en sterk te houden.

Wat is het huidmicrobioom?

“Het huidmicrobioom is de gemeenschap van bacteriën, schimmels en virussen – en bij sommige mensen ook mijten – die zich op en in onze huid bevinden”, zegt Heidi H. Kong, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog bij het National Institute of Arthritis en Musculoskeletal and Skin Diseases die onderzoek doet naar het menselijke microbioom en inflammatoire huidziekten.

Onderzoekers onderzoeken nog steeds hoe het huidmicrobioom precies werkt. Deze “vriendelijke” bacteriën kunnen helpen de groei van andere, schadelijke microben onder controle te houden. Er is nog veel onduidelijk, maar het lijkt erop dat een gezond microbioom evenwichtig en divers moet zijn, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Internationaal tijdschrift voor cosmetische wetenschappen in november 2019.

De huidflora van iedereen – de specifieke verzameling micro-organismen die erop leven – is uniek, en zelfs van plaats tot plaats op uw eigen lichaam varieert uw huidmicrobioom. Onderzoekers die huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis en acne vulgaris bestuderen, hebben onevenwichtigheden in hun huidmicrobioom ontdekt.

Vergelijkbare berichten