6 combinaties van huidverzorgingsingrediënten die niet samengaan

6 combinaties van huidverzorgingsingrediënten die niet samengaan

1. Retinoïde of retinol en alfahydroxyzuur

Vitamine A-derivaten zoals retinol en retinoïden – en alfahydroxyzuren (AHA’s) zoals glycolzuur – zijn de beste keuze van dermatologen om veroudering tegen te gaan, omdat ze de celvernieuwing versnellen en de collageenproductie verhogen voor een glanzende, fijne lijnvrije huid. Maar in dit geval is meer niet beter.

Omdat ze allebei de buitenste laag van de huid exfoliëren, “hebben ze potentieel irriterende bijwerkingen, vooral in combinatie”, zegt Elizabeth Bahar Houshmand, MD, een dubbel-board-gecertificeerde dermatoloog in Dallas. Als de huid geïrriteerd is (denk aan: rood, gierig, schilferend en vervellend), is de kans kleiner dat je je aan het regime houdt. Je hoeft niet voor het één of het ander te kiezen. Ze adviseert patiënten om deze actuele producten op andere dagen te gebruiken (AHA op maandag, retinoïde op dinsdag, enzovoort).

Eén uitzondering? Producten die specifiek zijn getest door middel van klinische onderzoeken die retinoïden en AHA combineren, zegt Deirdre Hooper, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog bij Audubon Dermatology in New Orleans. Eén daarvan is AlphaRet van Skinbetter Science. Uit een onderzoek bleek dat deze combinatie-retinoïdecrème net zo goed presteerde als een retinoïdeproduct op recept bij het verminderen van de tekenen van veroudering met minder bijwerkingen zoals roodheid.

VERWANT: 10 dingen die uw huid u probeert te vertellen – en hoe u hierop kunt reageren

2. Retinoïde of retinol en benzoylperoxide

Retinoïden staan ​​erom bekend veroudering tegen te gaan, maar ze zijn ook krachtig bij het bestrijden van acne, omdat ze de huid exfoliëren om verstopte poriën te voorkomen. Als zodanig kun je in de verleiding komen om zowel een retinoïde als een benzoylperoxide te gebruiken.

Denk twee keer na voordat je dat doet. “Benzoylperoxide kan het retinoïdemolecuul deactiveren”, zegt dr. Sikora. Betekenis: je goede bedoelingen om acne te bestrijden werken averechts. Uit onderzoek blijkt echter dat er een paar nieuwere formuleringen van het retinoïde tretinoïne zijn die stabiel blijven met benzoylperoxide.

Er is ook een speciaal samengesteld product op de markt, genaamd Epiduo Forte, dat zowel adapaleen (een retinoïde) als benzoylperoxide veilig en effectief combineert, zegt ze. U kunt ook overwegen om ’s ochtends benzoylperoxide te gebruiken en ’s avonds uw retinol.

3. Retinoïde of retinol en vitamine C

Dit is het thema: gebruik retinoïden verstandig. De derde combinatie die geen lagen bevat, zijn retinoïden en vitamine C. “Vitamine C is een moeilijk ingrediënt om mee te formuleren, omdat het het meest effectief is in een zure pH-omgeving. Retinol werkt bij een hogere (meer alkalische) pH. Als je ze samen gebruikt, zullen ze niet optimaal werken”, zegt Sikora.

De eenvoudige oplossing is om beide te gebruiken op de tijdstippen waarvoor ze bedoeld zijn. Retinol kan het beste ’s nachts worden aangebracht (het maakt de huid gevoeliger voor licht, waardoor het risico op schade door de zon toeneemt), en vitamine C functioneert het beste overdag, omdat het een antioxidant is die beschermt tegen de aanvallen van de dag, zoals de huidbeschadigende effecten van vervuiling. en UV-stralen, zegt ze.

VERWANT: 6 stappen voor het kiezen van een veilige en schone zonnebrandcrème

4. Retinoïde of retinol en salicylzuur

Het is heel gebruikelijk om een ​​rijpe huid te hebben die ook met acne wordt opgezadeld. In een poging om fijne lijntjes en rimpels te verminderen, is u waarschijnlijk verteld dat u een retinoïde moet gebruiken. Om de goede strijd tegen acne te voeren, kunt u ook salicylzuur gebruiken, een bètahydroxyzuur (BHA) dat de celvernieuwing verhoogt, om de poriën schoon te houden. Maar elk afzonderlijk kan de huid uitdrogen, dus samen moeten ze met voorzichtigheid worden gecombineerd.

Het risico is overdrogen, wat tot irritatie kan leiden en de situatie kan verergeren. “Om te compenseren dat de huid te droog is, zal de huid de olieproductie verhogen, wat een vicieuze cirkel van uitdroging en acne kan veroorzaken”, zegt Sikora. De oplossing: gebruik ’s ochtends salicylzuur en’ s avonds uw retinoïde.

5. Op zeep gebaseerde reiniger en vitamine C

Vitamine C is ontworpen als ochtendproduct. Maar waar u van tevoren mee reinigt, is ook van belang. Zoals eerder vermeld, is vitamine C het beste wanneer het wordt geformuleerd met een lage pH, schrijft Leslie Baumann, MD, echter Dermatologie nieuws dat het gebruik van een op zeep gebaseerd reinigingsmiddel met een hoge pH uiteindelijk het vermogen van de huid om vitamine C te absorberen zal verminderen.

En dat is een probleem. Je loopt niet alleen de bescherming tegen vrije radicalen mis, wat uit een onderzoek bleek dat de huid veroudert, maar goed geformuleerde vitamine C-producten (zoals Skinceuticals CE Ferulic) zijn duur. Zorg dat je huid en waar voor je geld krijgen door je ’s ochtends te wassen met een op salicylzuur of glycolzuur gebaseerd reinigingsmiddel voordat je C aanbrengt, raadt ze aan.

VERWANT: Hoe u uw huid kunt beschermen tegen milieuschade

6. Twee producten met dezelfde actieve stoffen

Draai die flessen om: er is weinig reden om meerdere vormen van hetzelfde medicijn te gebruiken, zegt dr. Hooper. Een voorbeeld is het gebruik van twee benzoylperoxide-acneproducten. Een ander voorbeeld is het aanbrengen van een glycolzuurmasker en vervolgens eindigen met een crème die amandelzuur bevat, aangezien beide AHA’s zijn.

“Mijn zorg bij het verdubbelen van dezelfde actieve stof is irritatie”, zegt ze. Verhoogde irritatie is een teken dat de huidbarrière wordt verstoord, wat de kans op bijwerkingen van actieve ingrediënten alleen maar vergroot.

Dat gezegd hebbende, is er een uitzondering: als je dit zonder problemen doet (je huid wordt bijvoorbeeld niet rood en trekkerig na het gebruik van twee AHA-bevattende producten) en je krijgt de resultaten waarnaar je op zoek bent, dan heb je haar zegen om door te gaan. Voor de meeste mensen zal dit echter te zwaar zijn.

Kort gezegd: als u bijwerkingen ondervindt (roodheid, branderig gevoel, schilfering) of niet de gewenste resultaten krijgt, kan er iets mis zijn met de manier waarop u uw topische producten in lagen aanbrengt. Praat met uw dermatoloog, die u kan helpen een regime op te stellen dat werkt – en dat uw huid ook heerlijk laat aanvoelen.

Vergelijkbare berichten