Zwemmen in koud water kan de symptomen van de menopauze verlichten

Zwemmen in koud water kan de symptomen van de menopauze verlichten

Kan zwemmen in open water in de kou uw fysieke en mentale gezondheid verbeteren? Het antwoord lijkt steeds vaker ja te zijn.

Zeker, de positieve buzz over zwemmen in koud water blijft groeien, dankzij mond-tot-mondreclame en televisieprogramma’s Slechte zusters (waar de hoofdpersonen samenkomen voor een ijskoude duik in een beroemde zwemplek genaamd de Forty Foot, net ten zuiden van Dublin), en de film Nyad (met Annette Bening in de hoofdrol als de echte atleet Diana Nyad, die probeert te zwemmen in open water van Cuba naar Miami).

Er is een grote hoeveelheid bewijsmateriaal dat het idee ondersteunt dat onderdompeling in koud water de geestelijke gezondheid kan verbeteren. Het is niet helemaal duidelijk waarom. Vroeg onderzoek naar de voordelen van koude douches bij depressie suggereert dat onderdompeling in koud water de afgifte van bepaalde neurotransmitters teweegbrengt die een antidepressief effect kunnen hebben.

Uit ander onderzoek blijkt dat de fysieke en mentale voordelen van zwemmen kunnen worden verbeterd door in koud water te zwemmen, hoewel er meer gegevens nodig zijn om de risico’s en voordelen volledig te onderzoeken, schreven de auteurs van het onderzoek.

Recentelijk hebben onderzoekers de specifieke voordelen van zwemmen in koud water voor vrouwen van middelbare leeftijd en later onderzocht. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Postreproductieve gezondheid ontdekte dat zwemmen in open water sommige vrouwen met symptomen van de menopauze, waaronder opvliegers, angst en stemmingswisselingen, zou kunnen helpen.

“Er is eerder gebleken dat koud water de stemming verbetert en stress vermindert bij buitenzwemmers, en ijsbaden worden al lang gebruikt om het spierherstel en herstel van atleten te ondersteunen”, zegt de senior auteur, Joyce Harper, PhD, hoogleraar reproductieve wetenschappen en reproductieve gezondheid aan het University College London, in een persbericht.

“Onze studie ondersteunt deze beweringen; Ondertussen benadrukt het anekdotische bewijs ook hoe de activiteit door vrouwen kan worden gebruikt om fysieke symptomen, zoals opvliegers en pijntjes, te verlichten”, aldus Dr. Harper.

Artsen die zich richten op de menopauze zijn het erover eens dat medicatie zoals hormoontherapie (HT) een eerstelijnsbehandeling is, maar dat een ‘holistische’ benadering belangrijk is.

“Veel vrouwen, of ze nu in de menopauze zijn of niet, vinden zwemmen in koud water gunstig, vooral voor hun geestelijke gezondheid”, zegt Louise Newson, MBChB, arts en menopauzespecialist bij het Newson Health Menopause and Wellbeing Centre in Stratford-Upon-Avon, Engeland, die was niet verbonden met de studie van University College London.

Voor vrouwen in de menopauze hielp zwemmen in koud water bij angst, stemming en opvliegers

Om de ervaringen van vrouwen met openwaterzwemmen op hun gezondheid en welzijn te onderzoeken, vooral hoe dit verband houdt met menstruatie en menopauze, gebruikten Dr. Harper en haar collega’s sociale media (waaronder koudwaterzwemgroepen) om vrouwelijke openwaterzwemmers te rekruteren. ze vullen een enquête met 42 vragen in.

Ruim 1.100 vrouwen reageerden, en bijna 800 van hen gingen door de menopauze. De meeste vrouwen die bij het onderzoek betrokken waren, zwommen waarschijnlijk zowel in de zomer als in de winter en droegen zwemkleding in plaats van wetsuits.

Volgens het onderzoek ondervond bijna de helft (47 procent) van de ongeveer 700 vrouwen met symptomen van de menopauze een significante verbetering van hun angstgevoelens, en zag ongeveer 1 op de 3 vrouwen verbeteringen in stemmingswisselingen, neerslachtigheid en opvliegers als een symptoom. resultaat van zwemmen in koud water. Ruim 60 procent van de vrouwen zwom specifiek om hun klachten te verlichten.

Lichaamsbeweging in de natuur samen met vrienden kan een gemeenschap opbouwen

Naast het helpen bij symptomen van de menopauze, zeiden de vrouwen dat hun voornaamste motivatie voor zwemmen in koud water het buiten zijn, het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het sporten waren.

“De meerderheid van de vrouwen zwemt om symptomen zoals angst, stemmingswisselingen en opvliegers te verlichten. Ze hadden het gevoel dat hun symptomen werden geholpen door de fysieke en mentale effecten van het koude water, die duidelijker waren als het kouder was”, aldus Harper. De voordelen waren ook groter bij vrouwen die langer zwommen.

Volgens Harper moet er nog meer onderzoek worden gedaan naar de frequentie, duur, temperatuur en blootstelling die nodig is om de symptomen van de menopauze te verminderen. “We hopen echter dat onze bevindingen een alternatieve oplossing kunnen bieden voor vrouwen die worstelen met de menopauze en meer vrouwen kunnen aanmoedigen om aan sport deel te nemen,” zei ze.

“Het mooie van zwemmen in koud water is dat het mensen in de natuur laat sporten, en vaak met vrienden, waardoor een geweldige gemeenschap kan worden opgebouwd”, zegt Harper.

Het is niet duidelijk of deze voordelen zich zouden vertalen in de algemene bevolking. De auteurs van het onderzoek erkennen dat het onderzoek enige vooringenomenheid kan bevatten, omdat het onderzoek alleen werd afgenomen door vrouwen die al aan koudwaterzwemmen deden.

Bovendien hadden vrouwen een grotere kans om de enquête in te vullen als ze al een verband hadden opgemerkt tussen symptomen van de menopauze en zwemmen in koud water, merkten ze op.

‘Ik voel mij op mijn best’, zegt een koudwaterzwemmer

Sommige van de in het onderzoek geciteerde vrouwen zeiden dat ze het koude water ‘een onmiddellijke stress- en angstverlichter’ vonden en beschreven de activiteit als ‘genezend’.

“Koud water is fenomenaal. Het heeft mijn leven gered. In het water kan ik alles. Alle symptomen (lichamelijk en mentaal) verdwijnen en ik voel mij op mijn best”, aldus een 57-jarige vrouwelijke respondent.

Zwemmen in koud open water kan risico’s met zich meebrengen

Ondanks de voordelen van zwemmen in koud water, brengt de sport ook bepaalde risico’s met zich mee.

“Voorzichtigheid is geboden bij het zwemmen in koud water, omdat deelnemers het risico kunnen lopen op onderkoeling, koudwatershock, hartritmestoornissen of zelfs verdrinking”, aldus Harper.

Afhankelijk van waar ze zwemmen, kunnen de waterkwaliteitsnormen ook variëren, wat de kans op gastro-enteritis en andere infecties kan vergroten, voegde ze eraan toe.

Veiligheidstips voor zwemmen in open water

Wilt u de voordelen van zwemmen in koud water ontdekken? Het is een goed idee om eerst contact op te nemen met uw zorgverlener om er zeker van te zijn dat dit veilig is gezien uw fitnessniveau en medische geschiedenis.

Hier zijn een paar tips van Chill Therapy, een non-profitorganisatie in het Verenigd Koninkrijk, wiens team bestaat uit verschillende erkende zorgverleners en de groep Water Safety USA.

  • Doe vooraf je onderzoek. Houd rekening met de waterdiepte, temperatuur, stroming en golven voordat u instapt. Vermijd watermassa’s waarvan de kwaliteit van het water een gezondheidsrisico kan vormen; vermijd gebieden met schuim, schuim, algen of zwermen watervogels zoals eenden of ganzen.
  • Neem een ​​begeleider mee. Het is nooit veilig om alleen te zwemmen, ook al ben je een sterke zwemmer.
  • Zonder hulp een paar baantjes in het zwembad kunnen zwemmen. Als u ernstige onderliggende gezondheidsproblemen heeft die lichamelijke activiteit riskant maken, neem dan contact op met uw arts voordat u gaat zwemmen in open water. Je hoeft geen Diana Nyad te zijn, maar de organisatie stelt wel voor dat je in een bad van 25 meter zonder hulp twee baantjes moet kunnen zwemmen.
  • Kom voorbereid. Neem warme kleding mee, een waterdichte jas, handdoek, badjas of een waterdichte aankleedjas, een veiligheidsbril (niet essentieel), een zwempak en een tas voor uw kleding. In de koudere maanden zijn een warm drankje, handschoenen en een wollen muts ook een goed idee. En natuurlijk heb je schoenen of laarzen nodig als je de auto uit en weer uitstapt, bij voorkeur schoenen die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn, zelfs met koude vingers.
  • Ga langzaam het water in. Je hoofd moet uit het water zijn en je voeten op vaste grond wanneer je de ‘hijg’-reflex ervaart.
  • Begin met een snelle duik. Als u nog nooit eerder in koud water hebt gezwommen, blijf dan een of twee minuten binnen. U profiteert dan nog steeds van de voordelen. Ga uit het water terwijl u zich nog goed voelt en volledige beweging in uw handen en vingers heeft.
  • Word warm en droog. Droog je af en trek je warme accessoires zo snel mogelijk aan, met voldoende lagen om de lucht vast te houden, en warm jezelf eerst van binnenuit op met een warm drankje.

Vergelijkbare berichten